Sidney de Jong verruilt L&D Amsterdam voor Nederlands team

Sidney de Jong keert terug in het Nederlands team. De hoofdcoach van hoofdklasser L&D Amsterdam is als hitting-coach toegevoegd aan de coachingstaf van Oranje. De Jong begint vanaf 1 november aan zijn nieuwe functie. Hierdoor stopt hij als hoofdcoach bij L&D Amsterdam. De Jong heeft zijn keuze vanavond toegelicht aan de Amsterdamse spelersgroep. De Jong: “Een combinatie van clubcoach en Nederlands team is door gebrek aan tijd tot mijn spijt niet mogelijk”.

Als catcher was Sidney de Jong jarenlang een vaste kracht in het Nederlands team. Met Oranje nam hij deel aan alle grote toernooien en speelde hij in totaal tweehonderd interlands. Na het gewonnen wereldkampioenschap zette hij eind 2011 een punt achter zijn interlandloopbaan.

Een jaar later stopte De Jong ook als speler in de hoofdklasse en begon hij aan een carrière als coach. Bij zijn Amsterdamse club werd hij aangesteld als hoofdcoach. In zijn eerste seizoen eindigde de 34-jarige De Jong met L&D Amsterdam op een vierde plaats in de reguliere competitie. Afgelopen weekeinde liepen de Amsterdamse honkballers in de laatste wedstrijd van de Play-Offs plaatsing voor de Holland Series mis.

Stap voorwaarts

Na één seizoen komt er een einde aan de samenwerking tussen De Jong en L&D Amsterdam nu De Jong een nieuwe functie bij Oranje heeft geaccepteerd. “Het is jammer om afscheid te nemen van L&D Amsterdam, een team en een club die ik erg waardeer en waar ik met veel plezier heb gespeeld en gecoacht”, licht De Jong zijn keuze toe. “Maar een kans om bij het Nederlands team aan de slag te gaan, is voor mij weer een stap voorwaarts. Ik heb daarom in goed onderling overleg de keuze gemaakt om deze nieuwe uitdaging aan te gaan.”

John Witte, aftredend voorzitter bij L&D Amsterdam, betreurt het vertrek van zijn hoofdcoach, maar heeft alle begrip voor de keuze van De Jong: “Wanneer er een snel rijdende trein voorbij komt in je carrière en je kunt daar op springen, dan heb ik daar begrip voor. Sidney heeft bewezen kwaliteiten, heeft veel betekend voor het Nederlands honkbal en hoort ook op dit niveau thuis. Robert Eenhoorn ziet een duidelijke rol voor hem bij de nationale ploeg. Amsterdam Pirates wenst hem dan ook alle succes toe. Voor ons als clubteam jammer, maar het is de realiteit” .

Belangrijke steunpilaar

Vanaf 1 november gaat De Jong als coach aan de slag bij het Nederlands honkbalteam. De oud-international is aangesteld als hitting-coach, maar neemt ook de catchers onder zijn hoede. Eerst rondt hij deze maand zijn TC-4 coach-diploma af.
KNBSB-technisch directeur Robert Eenhoorn verwacht veel van De Jong. “In de afgelopen jaren heeft hij zich meer en meer toegelegd op het coachen en daarin heeft hij zich ook goed ontwikkeld. Daarbij weet Sidney, als professionele slagman, wat nodig is om succesvol te zijn”, aldus Eenhoorn. “Sidney de Jong was jarenlang een belangrijke steunpilaar van het Nederlands Team. Hij heeft als speler niet alleen de meeste successen van het Nederlands team meegemaakt, maar er ook een groot aandeel in gehad. Sidney had als speler alles waar wij als Nederlands honkbalteam voor willen staan. Professioneel, gedisciplineerd en een winnaar pur sang.”

L&D Amsterdam is inmiddels in gesprek met een opvolger voor Sidney de Jong en hoopt deze week nog rond te komen met een nieuwe hoofdcoach.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page