Holland Series: David versus Goliath

De 26e Holland Series gaan vanaf zaterdag tussen DOOR Neptunus en Vaessen Pioniers. De Rotterdamse honkballers plaatsten zich vrij eenvoudig voor de finale, Pioniers had het een stuk moeilijker. Maar dat is niet de enige reden waarom de Holland Series statistisch gezien een strijd wordt tussen David en Goliath. Terwijl Neptunus gaat voor zijn veertiende landstitel, wachten ze in Hoofddorp nog altijd op hun tweede kampioenschap.

DOOR Neptunus kan inmiddels vertrouwen op een grote ervaring aan nacompetitie honkbal. Sinds de invoering van de Play-Offs in 1987 heeft DOOR Neptunus zich als enige ploeg voor elke editie weten te plaatsen. De Rotterdammers waren in deze series zeer succesvol. Van de veertig series in de Play-Offs en Holland Series wonnen de Rotterdammers er 28.
DOOR Neptunus stond achttien keer in de Holland Series. Dat leverde tot dusver dertien landstitels op. Het laatste kampioenschap van Neptunus stamt uit 2010, toen de titel werd geprolongeerd. Geen enkele andere Nederlandse club won zoveel landstitels in de hoofdklassehistorie.

Voorlopig kan er in Hoofddorp van die cijfers alleen nog maar worden gedroomd. Voor Vaessen Pioniers wordt het pas de zesde Holland Series. In de Holland Series won Pioniers slechts vijf van de zestien wedstrijden. De honkballers uit Hoofddorp wonnen alleen in 1997 het landskampioenschap. Vaessen Pioniers stond negentien keer in de Play-Offs en Holland Series. Daarvan werden slechts vijf series gewonnen.

Beste papieren

Raily Legito (DOOR Neptunus)

Raily Legito (DOOR Neptunus)
Foto: © Rob Jelsma

De finale wordt een herhaling van 2009.  Met voormalige internationals Sharnol Adriana en Eugene Kingsale binnen de gelederen wonnen de Rotterdammers de serie tegen Pioniers met 3-1. Het was de enige keer dat beide teams tegenover elkaar stonden in de Holland Series.
Wel troffen Neptunus en Pioniers elkaar meerdere malen in de Play-Offs. De twee teams stonden in 1995 voor de eerste keer tegenover elkaar in de nacompetitie. Neptunus won vervolgens de series uit de Play-Offs in 1995 (3-1), 1998 (3-2), 1999 (3-0), 2002 (3-0), 2004 (3-0) en 2010 (3-0). Tegenover de achttien Rotterdamse zeges in deze series stonden slechts drie overwinningen voor Pioniers. De Hoofddorpse honkballers waren alleen in 1997 (3-2), 2006 (3-1) en 2007 (3-0) sterker dan Neptunus.

Met dit seizoen zeven zeges in negen onderlinge wedstrijden hebben de Rotterdamse honkballers vanaf zaterdag de beste papieren. In de reguliere competitie wonnen de Rotterdammers viermaal op rij (3-11, 12-13, 7-4 en 3-2). Pioniers won de laatste twee wedstrijden uit de reguliere competitie op 20 en 21 juli met respectievelijk 2-4 en 6-3. In de Play-Offs was Pioniers de enige ploeg die niet wist te winnen van Neptunus. De honkballers van Robert Klaver gingen met 4-3, 2-5 en 4-3 onderuit.

Programma Holland Series:
Zaterdag 14 september: DOOR Neptunus – Vaessen Pioniers
Zondag 15 september: DOOR Neptunus – Vaessen Pioniers
Donderdag 19 september: Vaessen Pioniers – DOOR Neptunus
Zaterdag 21 september: Vaessen Pioniers – DOOR Neptunus
Zondag 22 september: Vaessen Pioniers – DOOR Neptunus (indien nodig)
Zaterdag 28 september: DOOR Neptunus – Vaessen Pioniers (indien nodig)
Zondag 29 september: DOOR Neptunus – Vaessen Pioniers (indien nodig)

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page