AdoLakers en Twins klaar voor series

Terwijl DOOR Neptunus en Vaessen Pioniers vanaf morgen strijden om het landskampioenschap, begint gelijktijdig de strijd om de achtste en laatste plaats in de hoofdklasse voor het aankomende seizoen. Die wordt beslist in een best-of-five tussen AdoLakers, de nummer acht van de hoofdklasse en Twins, de kampioen uit de Overgangsklasse. Hoofdcoaches Dave Daniëls en Bart van Gils blikken alvast vooruit.

Dave Daniels, hoofdcoach van het geplaagde AdoLakers: “Het is een lang seizoen geweest en het wordt nog langer. Ik ging er niet vanuit dat we in deze promotie/degradatie series zouden moeten spelen. We hebben erg hard gewerkt in de Play-Downs om dat te voorkomen. Maar door de situatie rondom Eugene Henson moeten wij die nu wel spelen.”

Over het verloop van de Play-Downs geeft Daniels het volgende aan: “Ik vertelde het team dat als we vier wedstrijden zouden winnen, dat we zeker in de hoofdklasse zouden blijven. En dat er met drie winstpartijen ook nog een grote kans zou zijn om dat te bewerkstelligen. Uiteindelijk wonnen we drie wedstrijden. De situatie omtrent Eugene Henson is dus de grootste teleurstelling.” Daniëls gaat zelfs nog een stap verder: “HCAW heeft de bond attent gemaakt op de deze situatie. Ik vind het een hele goedkope manier van hun kant om de promotie/degradatiewedstrijden te ontlopen. Dat dient op het veld te gebeuren en niet aan de bestuurstafel van de bond.”

Moraal

Eugene Henson (AdoLakers)

Eugene Henson (AdoLakers).
Foto: © Fred Reuling

Het moraal in het team is na de forse straf volgens Daniëls weer goed: “We zijn er overheen en wisten daarna nog een wedstrijd van The Hawks te winnen”. Over de maar twee gewonnen wedstrijden in het reguliere seizoen geeft Daniels aan dat dit nu niet relevant is: “Wij waren niet een de top 4 team. Net zoals UVV, The Hawks en HCAW dat niet waren. Wat voor ons van belang was, was zo optimaal mogelijk te presteren tijdens de Play-Downs. Dat was belangrijk. Daar hebben wij ons dus op voorbereid.”

Het verloop van de komende serie baart de hoofdcoach van de Hagenaars niet direct zorgen: “We hebben een goede kans om de serie te winnen. Er komen weer spelers terug van vakantie. Daar hebben wij nu dus weer de beschikking over. We mogen nu ook Eugene Henson reglementair opstellen.” Twins is geen onbekende voor Daniels: “Ze hebben behoorlijke spelers waarvan een aantal ook ervaring in de hoofdklasse heeft. Denk maar aan Shurty Tremus, Kevin Roovers en Jurriaan Korff. Ik weet een hoop over Twins. Ze zijn niet voor niets kampioen geworden in de overgangsklasse.”

Veel potentie

Bart van Gils, hoofdcoach van Twins, blikt ook vooruit. Als eerste de vraag aan hem over het ontbreken van pitcher Jurriaan Korff gedurende het eerste weekeinde van de serie tegen AdoLakers: “We hebben drie starters. Ook Jeremy Ishak staat zijn mannetje als startend werper. Naast Jurriaan is ook Kevin Roovers een van onze aces. Onze jonge werpers zijn echt gegroeid. Met name Matthew Latta is een werper met heel veel potentie.”

Hoofdcoach Bart van Gils (Twins) spreekt zijn spelers toe.

Hoofdcoach Bart van Gils (Twins) spreekt zijn spelers toe.
Foto: © Rob Jelsma

AdoLakers is ook voor Twins geen grote onbekende: “Van alle slagmensen en pitchers hebben wij scoutingreports. Wij zijn vorige week gaan kijken en hebben dat al met onze spelers doorgenomen. Ook van de pitchers van AdoLakers hebben wij alle gegevens. Die hebben wij in de dug-out en kunnen worden bekeken door onze slagmensen.”

Gemakzucht

AdoLakers moet zeker niet onderschat worden volgens Van Gils: “Zij kunnen het alleen maar beter doen. Maar wij zitten nu in een hele positieve flow. Dat is heel goed, maar de jongens moeten wel scherp blijven, heel hard werken en niet naast hun schoenen gaan lopen. Ik waak voor gemakzucht. De jongens zijn extra gaan trainen en werpers die niet hebben gegooid, zijn extra gaan oefenen met het tweede. Het kampioenschap is binnen en nu willen wij het afmaken. Dat kunnen wij doen door heel scherp te honkballen en zelf het tempo te bepalen. De groep heeft een goed zelflerend vermogen.” Het afgelopen weekend tegen RCH was daarvan een duidelijk voorbeeld: “Zij hadden een teleurstellend seizoen en hadden niets meer te winnen behalve om het feestje van een ander te verstoren. Daar heb ik de jongens voor gewaarschuwd.”

Van Gils heeft een duidelijke manier van coachen: “Het heel zuiver houden en het niet op de emotie gooien is wel de manier waarop ik wil coachen. Iedereen moet zijn ding doen en een slagman moet eerst maar eens op het honk komen. Wij hebben een hoog slaggemiddelde bij mensen in scoringspositie. Ik leg dan ook uit dat ze niet voor de lange bal moeten gaan. Ook voor de werpers is er wat uit te leggen. Wij hebben een heel goed defensief veld. Daar moeten de werpers op inspelen. Kevin Roovers, Jurriaan Korff en Remco Gorisse zijn al zo ervaren, dat ze dat wel doen. Maar ook de jonge werpers moeten dat inzien. Zij hoeven niet voor de strikeout te gaan.”

Afscheid

Foto: © Rob Jelsma


Foto: © Rob Jelsma

Nog even terugkomend op het afscheid van oud-international Martijn Meeuwis: “Natuurlijk was dat al langer bij mij bekend. Hij heeft zijn besluit vorige week donderdag aan de groep bekend gemaakt. Hij blijft tot aan het nieuwe seizoen gewoon betrokken bij het team. Hij zal ons ook blijven helpen doordeweek, maar is er in de weekeinden niet meer bij. Hij is heel erg belangrijk geweest voor de chemie van het team. Al vanaf de opbouw van het team twee jaar geleden.”

Over de kansen van Twins tegen AdoLakers: “Ik schat onze kansen 50-50 in. Ik zal in mijn handen wrijven als we tot een deling van punten uit het eerste weekeinde komen. Ik hoop dat we lekker kunnen spelen met dit weer. Dan heb ik er zeker vertrouwen in dat we een groep hebben. die ook kan afmaken. Dat zal heel mooi zijn voor de club. Daar zijn we als vereniging ook aan toe. De weg naar ons veld wordt weer goed gevonden. Baseball is back in Otown.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page