Homerunbal Balentien naar Hall of Fame

Ze arriveerde een dag te laat om haar zoon het Japanse homerunrecord te zien evenaren, maar was er vandaag wel bij toen Wladimir Balentien geschiedenis schreef. “Vandaag is de dag”, vertelde ze haar zoon voor aanvang van de wedstrijd tegen Hanshin Tigers.

De 29-jarige Balentien schreef vandaag geschiedenis door voor de 56e en 57e keer dit seizoen een bal de tribunes in te slaan. Daarmee verbrak hij niet alleen het Japanse homerunrecord. Hij heeft bovendien het Aziatische record verbroken. De Zuid-Koreaan Seung-Yeop Lee had dat record in handen toen hij in 2003 voor Samsung Lions 56 homeruns had geslagen in de Koreaanse profcompetitie.

De bal waarmee Balentien vandaag het Japanse record van onder meer de legendarische Sadaharu Oh verbrak, krijgt een plaatsje in de Hall of Fame van Japan, dat is gevestigd in Tokyo. Naar alle waarschijnlijkheid wordt ook de knuppel, het uniform, de schoenen en de slaghelm van Balentien opgenomen in de Hall of Fame. De bal werd vandaag tijdens de wedstrijd gevangen door een fan van het bezoekende Hanshin Tigers. Hij heeft de bal ingeleverd in ruil voor een gesigneerde knuppel, een uniform en schoenen.

Cadeau

De afgelopen dagen bleef Balentien angstvallig stil in het slagperk. In drie wedstrijden slaagde de honkballer van Curaçao er niet in om zijn 56e homerun te slaan. Hij kreeg vandaag nog een laatste kans om het voor het thuispubliek in het Jingu Stadium te doen. “Ik voelde daardoor wel extra druk. Ik wilde dit als cadeau aan de fans geven. Daardoor deed ik misschien de laatste dagen te hard mijn best.”

Rondom Balentien was ondertussen een totale gekte ontstaan. Maar liefst 30.319 toeschouwers waren vandaag naar het Jingu Stadium in Tokyo gekomen. Een onwaarschijnlijk aantal voor een hekkensluiter uit de Japanse Central League. Maar de toeschouwers kwamen maar voor één ding.

Geweldig gevoel

Vandaag stelde Balentien ze niet teleur. Al in de eerste inning timmerde hij de bal het stadion uit voor twee punten. Twee innings later volgde nog een solohomerun. Met zijn twee hekklappen legde Balentien de basis voor de 9-0 overwinning. In zijn andere drie slagbeurten kwam Balentien niet meer tot een honkslag. In de vijfde inning kreeg hij drie slag van reliever Ryo Watanabe. In de zesde inning gooide Watanabe vier wijd. In zijn laatste slagbeurt werd Balentien in de achtste inning uitgevangen door de midvelder. Voor Balentien was het zijn elfde wedstrijd dit seizoen met minimaal twee homeruns en de negentiende van zijn carrière in de Japanse profcompetitie.

Balentien sloeg vandaag homerun nummer 56 en nummer 57.

Balentien sloeg vandaag homerun nummer 56 en nummer 57.
Foto: © Yakult Swallows

Balentien wist na afloop nauwelijks wat hem overkwam. “Toen ik de bal raakte, wist ik meteen dat die het stadion uit zou gaan. Het was een geweldig gevoel. Ik denk niet dat ik dat nog een keer in mijn leven zal voelen.” En daarmee kreeg zijn moeder gelijk. Speciaal voor deze wedstrijd had zij haar jurk met een grote print van de vlag van Curaçao aangedaan om Balentien geluk te brengen. “Vandaag is de dag”, voorspelde zij. Na het passeren van de thuisplaat zocht Balentien meteen oogcontact met zijn moeder. “Iedereen ging staan om voor mij te applaudisseren. Mijn moeder is klein, dus ik kon haar niet meteen zien. Maar toen ik eenmaal terug was bij de dug-out, had ik haar gevonden. Het deed me erg goed om haar zo blij te zien.”

Triple Crown

De moeder van Balentien is in korte tijd in Japan bijna net zo bekend geworden als haar zoon. Ze blijft in ieder geval tot het einde van de competitie bij Balentien. Daarmee krijgt zij de kans om nog een bijzondere prestatie mee te maken. Met zijn drie binnengeslagen punten van vandaag is Balentien nu de Amerikaan Tony Blanco genaderd tot slechts vijf punten. Daarmee is de Nederlandse international dichtbij de Japanse Triple Crown. Balentien staat momenteel op een slaggemiddelde van .338, met 57 homeruns en 120 binnengeslagen punten. Blanco heeft een gemiddelde van .327, met 37 homeruns en een klassementsleidende 125 binnengeslagen punten.

Voorlopig wil Balentien daar nog niet aan denken. “Ik weet dat ik de kans heb. En ik ben daar blij om. Maar steeds als ik ergens voor ga, dan ga ik teveel mijn best doen. En dan zakken mijn statistieken. Ik wil me daarom nu voorlopig alleen op elke slagbeurt apart focussen.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page