Nederlandse pitcher Bolsenbroek in Duitse finale

De strijd om het Duitse kampioenschap start zaterdagmiddag om 14.00 uur in de Armin Wolf Arena met een best-of-five tussen Buchbinder Legionäre en Solingen Alligators. De finale heeft een Nederlands tintje. Bij Legionäre uit Regensburg speelt de 26-jarige pitcher Mike Bolsenbroek een belangrijke rol.

De 2.05 meter lange Nederlander Mike Bolsenbroek, in 2005 werper voor Mr.Cocker HCAW en tussen 2008 en 2011 nog drie seizoenen actief in de organisatie van Philadelphia Phillies, speelt al sinds 2008 voor de meervoudig titelverdediger uit Zuid-Duitsland. In die periode heeft hij in vijf finales gestaan en is hij tot nu toe vier keer kampioen van Duitsland geworden met de Legionäre.

Tussen werk en training beantwoordde Bolsenbroek een aantal vragen. Als eerste de vraag waarom hij destijds voor de Duitse competitie heeft gekozen: “Ik ben in 2008 teruggekomen uit de Verenigde Staten nadat ik daar op Junior College had gezeten. Ik wist niet echt wat ik wilde. In Nederland blijven en een baan zoeken, of iets anders. Ik geloof dat ik nog maar een paar dagen thuis zat, toen Martin Brunner (tegenwoordig manager en destijds pitching-coach van Regensburg, red.) mij belde en vroeg of ik naar Regensburg wilde komen.”

Beter

Bolsenbroek twijfelde niet lang. “Ik dacht: waarom niet? Van het een kwam het ander. En inmiddels heb ik hier een vriendin en winnen we bijna alles.” In 2005 speelde de uit Apeldoorn afkomstige honkballer zes wedstrijden voor Mr.Cocker HCAW. Daarom de vraag aan hem hoe de 1. Bundesliga zich verhoudt tot de hoofdklasse: “De competitie wordt hier elk jaar beter. Natuurlijk zijn er ook slechte teams, maar de top hier zou goed mee kunnen doen in de hoofdklasse.”

Op de vraag of hij ooit nog in de Nederlandse competitie terugkeert: “Wie weet. Mijn familie woont nog altijd in Nederland en ik bezoek Nederland zo’n twee keer per jaar.”

Bondscoach

In 2009 werd Bolsenbroek door de toenmalige bondscoach Rod Delmonico opgenomen in de voorlopige Nederlandse selectie voor de World Baseball Classic, maar behoorde hij tot de laatste afvallers. Een herkansing kreeg Bolsenbroek tot dusver niet. En daarom de gewetensvraag of hij nog voor Oranje zou willen uitkomen: “Ik heb nog altijd mijn Nederlandse paspoort. Ik ken bondscoach Steve Janssen en wij hebben er ook over gesproken. Het wordt moeilijk voor mij om naar trainingen te komen, maar het zou zeker fantastisch zijn als het een keer zou lukken.”

Mike Bolsenbroek in actie voor Buchbinder Legionäre.

Mike Bolsenbroek in actie voor Buchbinder Legionäre.
Foto: © Walter Keller

Hoewel de voormalig profhonkballer van Philadelphia Phillies nog nooit uitkwam voor het Nederlands honkbalteam, deed hij al wel internationale ervaring op voor de nationale ploeg van Duitsland. Daarmee nam hij vorig jaar deel aan de World Baseball Classic Qualifier.

Camerateam

Over zijn Duitse club in Regensburg is Bolsenbroek meer dan tevreden: “De organisatie is zeer goed. We hebben zelfs ons eigen camerateam die alle thuiswedstrijden registreeert en met ons mee gaat in de Play-Offs naar uitwedstrijden.” Ook het team is zelf is heel hecht: “Het succes van het team is denk ik dat we echt een team zijn. We zijn allemaal vrienden van elkaar en we doen veel samen buiten het honkbalveld.”

Bolsenbroek is een belangrijkee schakel in het geheel, want begin september werd hij uitgeroepen tot Speler van de Week in de 1. Deutsche Bundesliga. In dertien wedstrijden voor Buchbinder Legionäre kwam Bolsenbroek tot negen zeges en één nederlaag, zijn enige tot dusver in dienst van Legionäre. Hij gooide 86 keer drie slag en zeventien keer vier wijd in 80 1/3 inning, met een verdiende puntengemiddelde van 1.46.  “Wij proberen voor het vierde jaar achter elkaar de titel te veroveren. Mijn rol in het team is dat ik altijd de eerste wedstrijd van het weekeinde start.”

Verwachtingen

Zijn team, Buchbinder Legionäre, is de gedoodverfde favoriet om wederom de titel in de wacht te slepen. Toch tempert hij de verwachtingen: “Als wij doen wat we het hele jaar al deden, dan hebben we een kans. Maar er moet nog altijd geslagen worden en punten worden gescoord.”

Wil jij de wedstrijden in de finale van Buchbinder Legionäre live volgen? Bekijk dan het eigen televisiekanaal op www.legionaere.de/tv.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page