San Marino wint derde Italiaanse titel op rij

Met vijf thuisnederlagen werd de best-of-five om het Italiaanse clubkampioenschap dit jaar beslist in het voordeel van T&A San Marino. Daarmee behaalde gisteravond in Rimini de club van manager Doriano Bindi en technisch directeur Mauro Mazzotti de vierde landstitel uit de clubhistorie en de derde op rij. Sinds 1948 behaalden in Italië alleen Nettuno (1963-1965 en zelfs vier keer op rij tussen 1951-1954) en Milano (1966-1968) dit drievoudig kunststukje. Sinds de invoering van de Play-Offs in 1986 won Rimini zevenmaal, Parma en Nettuno vijfmaal, Grosseto en nu ook San Marino viermaal en Bologna driemaal het landskampioenschap.

San Marino begon de finaleserie tegen Rimini tien dagen geleden slecht met twee thuisnederlagen (1-4 en 7-11). Hierdoor stond Rimini het afgelopen weekeinde voor eigen publiek drie wedstrijden lang op matchpoint, of beter gezegd op championship point. De Amerikaanse pitcher Jim Magrane behaalde echter als starter voor San Marino tweemaal de winst met twee keer zeven innings en totaal 228 pitches in iets meer dan 48 uur om de titel in San Marino te houden.

Zowel op vrijdag als zondag werd Magrane geholpen door de relievers Darwin Cubilan en Christopher Cooper, die samen in ieder van die ontmoetingen slechts één run tegen kregen. Zaterdagavond werd Tiago Da Silva de winnend werper voor San Marino. Hij werd daarbij geholpen door reliever Seth LaFera. Tot Meest Waardevolle Speler van de serie werd niettemin Jim Magrane benoemd.

Homerun

Vooral vrijdagavond, halverwege wedstrijd 3, leek de thuisploeg uit Rimini op weg naar de beslissende derde zege in de serie tegen titelverdediger San Marino. In de vierde inning sloeg Alexander Romero namens Rimini een homerun op Magrane. Daarmee nam zijn ploeg met 1-0 de leiding. De tweede homerun in de wedstrijd volgde in de zesde inning op de tweede pitch van reliever Enorbel Marquez. Deze kantelde de serie, want Jair Ramos had Pantaleoni en Vasquez voor zich op de honken staan. Hun drie runs werden nog aangevuld met de score van Carlos Duran dankzij een honkslag van Joe Mazzuca.
Ondanks het tweede ‘binnengeslagen’ punt door Ramos (vier wijd bij volle honken in de achtste inning waardoor Riccardo Bertagnon over de plaat kwam: 2-4), kon de thuisploeg niet meer dichterbij komen en verlengden de bezoekers uit San Marino de serie tot minstens vier wedstrijden.

Joe Mazzuca was aanvallend zeer productief voor San Marino.

Joe Mazzuca was aanvallend zeer productief voor San Marino.
Foto: © Ezio Ratti/FIBS

Zaterdagavond en zondagavond kreeg de thuisploeg geen voorsprong meer. Met de geboren en getogen Italiaan Roberto Corradini als startend werper voor Rimini op de heuvel in wedstrijd 4 sloeg San Marino al in de tweede inning succesvol toe. Ramos en Duran sloegen honkslagen en konden scoren op een tweehonkslag van Mazzuca en een grondbal van Francesco Imperiali. Zowel starter Corradini (Rimini) als Da Silva (San Marino) pitchten verdienstelijk, maar het verschil werd gemaakt door hun relievers in de achtste inning. Eerst erfde Carlos Pezzulo twee lopers van Corradini, waarvan er één scoorde (0-3). In de tweede helft nam ook La Fera twee lopers over van Da Silva. Maar de ex-Neptuniaan voltooide de shut-out namens San Marino: 0-3. Daarmee werd de stand in de serie weer gelijk: 2-2.

Verrast

Rimini had zaterdag meer honkslagen geslagen (6 tegen 4), maar liet maar liefst driemaal twee lopers achter op de honken. In de derde inning bij 0-2 achter en in de achtste en negende inning bij 0-3 achter. Hun openingsslagman in de vijfde inning Bertagnon sloeg zich meteen op het derde honk, maar deze werd bij één man uit verrast door de velderskeus van San Marino. Terwijl zijn slagman het eerste honk bereikte, sneuvelde hij tussen drie en de thuisplaat na een snelle samenwerking tussen de korte stop, de catcher en de derde honkman van San Marino. Twee man uit en de angel uit de aanval van Rimini.

In de voor Italiaans honkbal uitzonderlijke zondagavond bleek het publiek van Rimini al steeds minder vertrouwen te hebben in de goede afloop van de strijd door hun oranje piraten. Vrijdagavond waren de tribunes nog bijna gevuld met 2.000 toeschouwers, zaterdagavond was het aantal al teruggelopen tot 1.800 en bij de alles beslissende vijfde wedstrijd telde de kassa nog maar 1.500 betalende toeschouwers. Tekenend voor de heuvelproblematiek in Italië was dat niet alleen San Marino voor een pitcher (Magrane) moest kiezen, die twee avonden eerder ook al had gegooid. De thuisploeg moest een beroep doen op de Cubaan Enorbel Marquez. Hij had vrijdagavond nog vier innings in relief gegooid met 53 worpen.

Ergernis

Jim Magrane werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler.

Jim Magrane werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler.
Foto: © Ezio Ratti/FIBS

Marquez gooide niet slecht, gelet op die omstandigheid. Maar hij werd niet gesteund door zijn aanvallende medespelers, die pas in de negende inning productief werden. Jack Santora kon voor Rimini slechts de eer redden met zijn run, want San Marino had al 0-1 gemaakt in de tweede inning dankzij een homerun van Joe Mazzuca, 0-2 in de zesde inning en 0-3 in de negende inning. Het tweede en derde punt werd binnengeslagen door Simone Albanese, die zelf nog 0-4 scoorde op een wilde worp. Dat leverde de 1-4 zege op en de 2-3 eindstand in de serie om het landskampioenschap van Italië, het land dat nu al sinds drie jaar geen eigen binnenlandse club meer heeft zien winnen.
Het dwergstaatje San Marino heeft daarmee opnieuw slim geprofiteerd van het recht om alleen maar buitenlanders op te stellen, zowel op het veld als in de coachingstaf. Dit tot grote ergernis van de echte Italiaanse clubs, die steeds meer binnenlanders moeten inzetten.

Zelfs de Italiaanse bond in Rome roept nu op tot een einde aan de anarchie in hun eigen honkbalcompetitie. Dat waren de woorden van vice-voorzitter van de FIBS, de voormalige Parma-pitcher en binnenvelder Massimo Fochi. Dat deed hij zaterdagmiddag bij de bondsraadvergadering in Rimini, die werd voorgezeten door de tevens mondiale president Riccardo Fraccari. Daar toonden de clubs zich bovendien tevreden met de kostenbesparing van circa vijftig procent dankzij minder wedstrijden (2) per weekeinde dan voorheen (3). Daardoor behoefden de uitspelende clubs geen hotelkosten meer te betalen en reisden zij na doubleheaders met de bus weer terug naar huis.
Verder gelastten ze zelf al wedstrijden af op basis van voorspellingen van het Italiaanse KNMI, opdat de uitspelende club geen vergeefse busreis behoefde te betalen. Volgens Fochi gaat Italië volgend seizoen nu ook terug naar duidelijke regels. Beter soms een regel waarover we later nog eens nader moeten praten dan deze anarchie, aldus de kroonprins van het Italiaans honkbalbestuur.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page