Pitchers Korff en Van Ancum blikken vooruit

De Promotie/Degradatie Series worden zaterdag beslist met een vijfde en laatste wedstrijd. Met de hoofdrolspelers van afgelopen weekeinde blikt de Nederlandse honkbalsite in twee delen vooruit op het beslissende duel. In het eerste deel komen pitchers Jurriaan Korff (Twins) en Timo van Ancum (AdoLakers) aan het woord.

Al eerste de vraag aan Jurriaan Korff hoe hij zijn wedstrijd van afgelopen zondag heeft ervaren: “De spanning was helaas al best snel weg. Het team heeft een goede pot neergezet. Het werd wel gezien misschien als mijn wedstrijd. Maar zonder de runs van het team kan ik geen wedstrijd winnen.”

De voormalig hoofdklassewerper moest het eerste weekeinde van de Promotie/Degradatie Series missen in verband met een al geplande vakantie. “Ik was erg blij om even met mijn gezin er tussenuit te gaan, maar had dat liever na komend weekeinde gedaan.” Het publiek in Oosterhout was een grote steun voor het team, maar hij was helemaal gefocust op de slagmensen: “Het is leuk als je steun hebt, maar als ik eerlijk ben, merk ik daar weinig van als ik op de heuvel sta.”

Steunpilaar

Mocht Twins promoveren, dan is het niet zeker dat Korff er drie wedstrijden per weekeinde bij zal zijn: “Dat doe ik zeker niet. Maar dat heb ik dit jaar ook niet gedaan. Er zijn enkele keren geweest dat ik twee keer ben geweest in een weekeinde. Bovendien haal ik het ook niet conditioneel om drie keer per week te spelen.”
Op de vraag of hij zichzelf als een steunpilaar ziet in dit team: “Ik heb een erg leuk team en daarbij ook nog eens een goed seizoen gespeeld. Ik zie mijzelf niet echt als steunpilaar. Ik doe gewoon telkens mijn uiterste best.”

Pitcher Kevin Roovers (Twins).

Pitcher Kevin Roovers (Twins).
Foto: © Rob Jelsma

Komende zaterdag valt dus de beslissing in Den Haag in plaats van in Oosterhout: “Tja, het was leuker geweest als we het zondag hadden beslist. Het kampioenschap  van de overgangsklasse hebben wij helaas ook niet thuis beslist. Maar ik begrijp dat er toch wel wat Twins-fans komen kijken.”

Extra kilometers

Over komende zaterdag en startend werper Timo van Ancum: “Ik heb pas één wedstrijd tegen AdoLakers gespeeld. Maar ik denk dat hij AdoLakers wel heeft behoed voor meer nederlagen.. Hij heeft tenslotte onze aanval twee keer lam gelegd. We moeten eens gaan slaan op die Timo. Als dat weer niet lukt, dan hoor je ook niet in de hoofdklasse.” Hij geeft nog lachend aan: “Ik hoop dat de hoofdklasseteams volgend jaar wat extra kilometers moeten maken.”

De al eerder genoemde Timo van Ancum van Adolakers bekijkt alles redelijk nuchter: “De wedstrijd zondag was voor mij enigszins teleurstellend, omdat het natuurlijk de blijheid van de win van de dag ervoor deed vervagen. Zoals verwacht was de pitcher van Twins sterk en ik denk dat Korff en Roovers qua kwaliteiten niet voor elkaar onderdoen.” Over de wedstrijd van komende zaterdag in Den Haag is hij ook duidelijk: “Voor ons maakt het niet heel veel uit wie we tegenover ons krijgen. We moeten zorgen dat we weer vroeg in de wedstrijd wat honkslagen achter elkaar kunnen slaan en daarmee wat lopers over de thuisplaat krijgen, zodat we direct weer het momentum overnemen.”

Extra druk

Van Ancum werd in BN/De Stem al genoemd als de man die AdoLakers al heeft behoed voor degradatie: “De extra druk die zulke woorden met zich meebrengt, vind ik zelf wel leuk. Ik krijg daardoor nog meer zin om te gooien en meer mijn best te doen. In ieder geval ben ik blij dat de technische staf mij zo veel mogelijkheden heeft gegeven om innings te maken dit jaar. Ondanks dat het in het begin van het seizoen slechter ging, mocht ik nog steeds ieder weekeinde starten.” Hij vult daarbij nog aan: “Verder ben ik zeer blij dat Bart Volkerijk op een gegeven moment bij het team is gekomen als pitching-coach. Om te zorgen dat kleine foutjes in mijn beweging snel gecorrigeerd konden worden tijdens trainingen.”

AdoLakers is zaterdag de gastheer.

AdoLakers is zaterdag de gastheer.
Foto: © Rob Jelsma

Over zijn voorbereiding op de grote wedstrijd is hij niet echt geheimzinnig: “Ik probeer me in te denken wat voor pitches in de afgelopen wedstrijden voor hits werden weggeslagen. Verder probeer ik me fysiek zo goed mogelijk voor te bereiden door genoeg, maar vooral niet te veel te gooien tijdens de trainingen, zodat ik hopelijk zaterdag mijn beste wedstrijd van het jaar kan gooien. Want ondanks dat het de afgelopen twee wedstrijden goed is gegaan, had ik nog niet het idee dat ik op het niveau zat dat ik in mijn beste wedstrijden heb gehaald.”

Geheimen

Het team van Twins heeft niet echt geheimen meer voor Van Ancum: “Ik heb de afgelopen twee jaren in de Collegiate Baseball League in Oosterhout gespeeld tegen veel spelers die op dit moment bij Twins spelen. Als pitcher vallen zogenaamde gaten in swings altijd erg op. En daar moet ik gebruik van maken. Verder heb ik nog wel wat kleine troeven achter de hand om de slagploeg van Twins nog te kunnen verrassen.”

Hij geeft ook nog even aan wat het belang van deze wedstrijd voor AdoLakers is: “Ondanks dat het seizoen teleurstellend is verlopen en we door een bestuurlijke fout in de Promotie/Degradatie Series terecht zijn gekomen, ben ik blij dat het team er nu alles aan doet om wedstrijden te winnen. Dit is van groot belang. Niet alleen voor onze eigen eer, maar ook voor de toekomst van AdoLakers en voor de jonge spelers in Tsunami die nu tegen ons opkijken en ook hopen ooit in de hoofdklasse te kunnen spelen. Als ze hiervoor naar een andere stad moeten, kan dat een barrière zijn om dit te bereiken.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page