Hoofdcoaches Van Gils en Daniëls blikken vooruit

Nadat eerder deze week pitchers Jurriaan Korff van Twins en Timo van Ancum van AdoLakers al vooruit blikten op de vijfde en beslissende wedstrijd uit de Promotie/Degradatie Series, is het vandaag de beurt aan de keuzeheren van beiden clubs: Bart van Gils van Twins en Dave Daniëls van Adolakers.

Ook aan Bart van Gils als eerste de vraag wat hij van de wedstrijd van afgelopen zondag in Oosterhout vond: “Er zat toch wel de nodige spanning in. Vooral bij mijzelf en het team. Wij hadden de beste mensen in de line-up staan.  Dan maak je gewoon veel kans. Ik had er wel vertrouwen in dat we de wedstrijd zouden winnen. Er gebeurde precies wat nodig was, namelijk voorkomen en daarmee de wedstrijd naar je toetrekken.”

Over Jurriaan Korff is Van Gils heel lovend: “Zijn optreden was indrukwekkend. Hij gooide een aantal perfecte innings. Pikt er nog een goed van het honk af. Dat was ook een beetje de play van het jaar van Jurriaan.”

Progressie

Ook Timo van Ancum komt ter sprake. Van Gils geeft aan dat Timo Van Ancum het Twins heel moeilijk heeft gemaakt tot nu toe. “Het is wel een feit dat die jongen ons nu al twee keer tegen heeft gehouden. Met alle respect, hij heeft AdoLakers in de series gehouden. Hoe hij afgelopen zaterdag toch nog herstelde met volle honken, dat is heel goed.” Hij voegt wel toe: “We hebben nu wel twee keer tegen hem gespeeld. Je gaat nu wel zien dat daar progressie in komt. Kennelijk moeten wij drie keer tegen hem spelen om een keer van hem te winnen. Dat zal dan morgen gebeuren.”

Twins-hoofdcoach Bart van Gils.

Twins-hoofdcoach Bart van Gils.
Foto: © Rob Jelsma

AdoLakers kent voor Van Gils geen geheimen meer: “We hebben nu vier wedstrijden tegen hen gespeeld. We hebben in klein comité met elkaar gesproken hoe we tegen ze gaan spelen. Onze slagmensen hebben Timo nu een aantal keer zien gooien. Het is natuurlijk wel wedstrijd 5, dus er kunnen altijd nog gekke dingen gebeuren.”

Voorbereiding

Over de voorbereiding op de wedstrijd van morgen is hij ook heel open: “Wij hebben twee goede trainingen gehad op dinsdag en donderdag. We hebben nog wat scenario’s uitgewerkt, die wij wellicht tegen gaan komen. Offensieve plays zijn nog even doorgenomen.”

De serie tot nu toe tegen Adolakers heeft wel wat impact gehad. “Ik heb het zelf ervaren zoals tegen DSS en Orioles. Maar het brengt toch wel wat met zich mee. Het eerste weekeinde bracht al slecht weer. Het was belangrijk om een van de twee eerste wedstrijden te winnen. Zaterdag hebben wij nog met elkaar gesproken na de verloren wedstrijd en tot de conclusie gekomen dat wij kennelijk vijf wedstrijden moeten spelen net als bij ons kampioenschap. Maar dat is ook wel mooi.”

Uitwedstrijd

Dat het hier een uitwedstrijd voor Twins betreft is wat Van Gils betreft geen probleem: “Ik vind uitwedstrijden niet zo’n probleem. We beginnen aan slag en dat is ook wel prettig en er gaan wel veel mensen uit Oosterhout naar Den Haag komen.”

Dave Daniels, hoofdcoach van AdoLakers, heeft een behoorlijk zwaar seizoen gehad met  zijn team. De resultaten in de reguliere competitie, de bestuurlijke fout die leidde tot het onreglementair meespelen van Eugene Henson in de Play-Downs en nu dus een vijfde, tevens beslissende, wedstrijd tegen de kampioen van de overgangsklasse Twins. Daniëls over afgelopen zondag: “Het was een ongelukkige wedstrijd voor ons. Wimsley van Heyningen heeft goed zijn best gedaan, maar defensief liep het bij ons niet. Er waren al negatieve tekens aan het begin van de wedstrijd dat het voor ons niet lekker zou gaan. En dat is ook wel zo gebleken in het verdere verloop.”

Ingrijpen

AdoLakers-hoofdcoach Dave Daniëls

AdoLakers-hoofdcoach Dave Daniëls.
Foto: © Rob Jelsma

Over de komende wedstrijd geeft hij aan: “Wij hebben nu Jurriaan Korff voor de eerste keer gezien maar. Voor de komende wedstrijd hebben we nu wel een idee van wat hij kan gaan gooien. We weten dat we zowel Roovers als Korff kunen verwachten. Dus wij hebben ons op beide werpers voorbereid. We verwachten een goede wedstrijd met misschien wel een lage score en zien hoe het wordt”.

Daniels maakt nog een opmerking over Jurriaan Korff: “Elke keer wanneer hij een bal naar het eerste honk gooit voor een pickoff, maakt hij schijn. Ik begrijp niet dat de scheidrechters daar niet ingrijpen. Hij heeft zo’n open stap in zijn beweging wanneer hij naar het eerste honk gooit. Misschien dat hij daar mee wegkomt in de overgangsklasse, maar het hangt af van wie scheidsrechter zal zijn op het eerste honk. Ik weet hoe moeilijk de taak van een scheidsrechter kan zijn. Maar ze moeten wel erg op hun hoede zijn van wat wel of geen schijn is”.

Bijna onmogelijk

Ook wordt Timo van Ancum komt wederom ter sprake over het feit dat hij bijna onmogelijk drie keer achter elkaar Twins zou kunnen verslaan: “We zullen zien. We zijn erg zeker wat betreft Timo. Het is geen zonde om te verliezen van Timo.”

Twins zelf vreest Daniels niet: “We zijn erg verzekerd wat betreft de wedstrijd. Wat ons betreft heeft Twins maar twee tot drie goede slagmensen. Daar zit natuurlijk Meeuwis bij. Zelfs als hij slecht slaat, komen er honkslagen. De rest van het team zal ons niet veel schade berokkenen. De wedstrijd waarin wij met 1-12 verloren, was er één slechte inning van onze kant. We raakten wat van slag doordat ze honken stalen en stootslagen neerlegden. Dat toont hun onervarenheid om mee te draaien op het hoogste niveau. Ze lijken daarmee op wat ze zijn: een een team uit de overgangsklasse team, die zijn divisie won. Dingen waar je wel mee weg kan komen in de overgangsklasse, kom je niet mee weg in de hoofdklasse. Dat hebben ze enigszins misbruikt.”

Oude tijden

Over de belangstelling voor morgen maakt hij zich niet druk: “Het zal erg druk druk worden in het Leen Volkerijkstadion. Het wordt zoals het ooit was in de tijd dat ik manager van ADO was en Europa Cup-wedstrijden speelde voor een publiek van bijna 1000 mensen. Het wordt zoals in oude tijden. De hele honkbalgemeenschap zal hier zijn.”

De voorbereiding op de wedstrijd van morgen komt ook ter sprake: “We hebben op zowel rechtshandige (Roovers) als linkshandige (Korff) worpen geoefend. We gaan niet zomaar de wedstrijd in met reguliere trainingen. Wij hebben er echt speciaal op getraind. Wij verwachten waarschijnlijk Korff. En als dat niet gebeurt, dan maakt het ook niet uit.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page