Goins: ‘Voor dit soort wedstrijden speel je je hele leven’

De emoties liepen vanmiddag in Den Haag hoog op. Tijdens de vijfde en beslissende laatste wedstrijd van de Promotie/Degradatie Series, maar ook na afloop. Maar na een roerige negende inning stapte AdoLakers als winnaar van het veld. De Haagse ploeg wist door het binnenkomen van Julian Goins en het sterke werpen van wederom Timo van Ancum op het nippertje haar hoofdklasseschap te prolongeren.

Na afloop van de wedstrijd gaf Julian Goins aan dat het geen makkelijke opgave was geweest. “We voelden de spanning, maar iedereen probeerde de rust te houden. In de achtste inning stonden wij 0-1 achter. Maar we hadden Timo, die het goed dichthield.” Hij vervolgt: “Toen kwam de ontlading met de 1-1 omdat je dan zo dichtbij komt. Voor dit soort wedstrijden speel je je hele leven.”

Ook winnend werper Timo van Ancum was blij met het verloop van de wedstrijd. Maar hij was ook kritisch op zijn eigen spel: “Het ging een stuk minder dan de vorige wedstrijd. In de derde inning kreeg ik een punt tegen en de vierde inning ging ook wat minder. Daarna had ik het idee dat ik ‘m de inning in moest gooien. En dat heb ik daarna gedaan. Toen ging het wel weer wat beter naar mijn gevoel. Ik was niet zo scherp, maar dat kwam ook door de spanning. Mijn voorbereiding heeft wel geholpen. In de vorige wedstrijd kreeg ik van Martijn Meeuwis harde honkslagen tegen. Dat was nu wat minder.”

Straffen

Julian Goins steelt in de negende inning het tweede honk.

Julian Goins steelt in de negende inning het tweede honk.
Foto: © Rob Jelsma

Dave Daniels heeft na een moeilijk seizoen AdoLakers toch weten te behouden voor de hoofdklasse: “Het was een  mooie wedstrijd. We hadden ons op een close game voorbereid. In de zevende inning merkten wij dat pitcher Jurriaan Korff moe begon te worden en dat hij zijn benen niet meer gebruikte. We hadden toen een teambespreking en kwamen tot de conclusie dat hij wel erg moe was. Als hun coach de fout maakt om hem in de wedstrijd te laten, dan moeten wij hem ervoor straffen. Wij moesten ons voordeel daaruit trekken.”

Twins kwam al snel op voorsprong, maar voor Daniels was dat geen probleem: “Toen Twins voor kwam te staan, zei ik tegen mijn team dat een run niets was. Want wij zouden ook minimaal een run moeten scoren om de wedstrijd te winnen. Je wint geen wedstrijden zonder punten.” Over Timo van Ancum was Daniels wederom echt content: “Wij verwachtten al dat Timo fantastisch zou zijn.”

Jongensboek

Toch bleef de beslissing uit tot ver in de negende inning. Daniëls: “Wij bleven kalm en zij verloren hun kalmte, waardoor zij ook de wedstrijd verloren.” Over het komende seizoen: “Ik weet dat AdoLakers in de hoofdklasse zal blijven. Al weet ik nog niet of ik hier dan nog zal zijn. Er komen nog gesprekken met het bestuur.” In ieder geval gaat er op financieel en organisatorisch gebied wat veranderen: “Er zullen goede sponsoren komen en er komt een stichting. AdoLakers heeft daardoor volgend jaar weer een goede financiële situatie. Daar zijn we trots op.” Over Kelvi Martinez, de speler die het winnende punt binnensloeg, heeft Daniels ook wat te vertellen: “Ik liep naar hem toe met een man op het tweede honk na al de onrust en zei: Chamo laten wij naar huis gaan. Hij zei: ‘ok coach’. De volgende worp sloeg hij in het midveld. Dat komt uit een jongensboek”.

Bart van Gils, hoofdcoach van Twins, kan na de verloren wedstrijd zijn teleurstelling niet verbergen: “We komen 0-1 voor en krijgen kans om te scoren en drukken net niet door. Jurriaan is sterk aan het gooien en de 1-1 valt op een ongelukkig moment. Daarna komt Adolakers aan slag en met één uit zie ik de vuilste play die ik ooit op een honkbalveld gezien heb. Als je zo wilt winnen, mag je hem krijgen. Als de scheidsrechters het niet zien, is dat ook schande.”
Van Gils legt uit: “De eerste honk-scheidsrechter zei na de consternatie tegen mij dat de loper van AdoLakers safe was. Omdat Martijn Meeuwis van het honk was geweest. Dat is echt krankzinnig voor woorden en een schande dat je je zo door Adolakers laat bespelen als scheidsrechter. Het is niet goed wat hier is gebeurd. Normaal krijg je drie wedstrijden schorsing voor zoiets.”

Teleurstelling bij Twins.

Teleurstelling bij Twins.
Foto: © Rob Jelsma

Niettemin blijft Van Gils realistisch: “Je verliest geen serie op die play. Dat weet ik ook wel. Ik wens AdoLakers veel succes met deze mensen. Het is geen reclame voor de sport wat zij afgelopen jaar gedaan hebben. Ik had graag stuivertje gewisseld met AdoLakers, helemaal als Brabantse club. Maar het is zoals het is.”

Sprakeloos

Met de 2-1 overwinning van vanmiddag heeft AdoLakers ook voor 2014 het recht verdiend om uit te komen in de hoofdklasse. Dat is volgens Daniëls mede te danken aan het bestuur. “We hadden een eerstejaars bestuur dit jaar zonder ervaring met de hoofdklasse. Ondanks dat er fouten werden gemaakt, deden zij hun uiterste best om alles goed te doen. Ik wil ze heel graag bedanken voor wat ze hebben gedaan zonder sponsor en zonder ook maar iemand die geld bijdroeg. Dit had ik ook gezegd als wij niet in de hoofdklasse waren gebleven.”

AdoLakers-voorzitter Bas Contant: “Ik ben nog een beetje sprakeloos. Het was erg arbeidsintensief, maar als je dan vandaag dit resultaat haalt, dan mag je wel geloven dat de emoties heel dicht aan de oppervlakte zitten. We hebben dit jaar overleefd in de hoofdklasse.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page