AdoLakers wint Promotie/Degradatie Series

In een tumultueuze negende inning van de vijfde en beslissende wedstrijd heeft AdoLakers de Promotie/Degradatie Series van Twins gewonnen. In een zonnig en met 573 toeschouwers volgepakt Leen Volkerijkstadion stroomden bij een 1-1 gelijke stand in de negende inning allebei de dug-outs leeg. Enkele momenten later liep Julian Goins het winnende punt binnen. Daarmee heeft AdoLakers het recht verdiend om ook volgend jaar uit te komen op het hoogste niveau.

Sinds 2007 hebben de honkballers uit Den Haag alle moeite om hun plaats in de hoofdklasse veilig te stellen. Na een zesde plaats in 2007 werd de Haagse ploeg in de daaropvolgende zes seizoenen driemaal zevende en driemaal achtste. Tot dusver wist de club uit Den Haag degradatie uit de hoofdklasse altijd af te wenden.

Daar leek dit seizoen verandering in te komen. Met slechts twee overwinningen in de reguliere competitie eindigde AdoLakers onderaan. Na een bestuurlijke fout werd bovendien ook de Play-Downs met een laatste plaats afgesloten. Daarmee leek degradatie in de serie tegen de sterke ploeg van Twins onafwendbaar. Maar in de Promotie/Degradatie Series haalde de formatie van hoofdcoach Dave Daniëls revanche.

Winnend werper

In de negende inning stroomden de dug-outs leeg.

In de negende inning stroomden de dug-outs leeg.
Foto: © Rob Jelsma

Dat gebeurde vanmiddag onder leiding van pitcher Timo van Ancum. Hij was al in twee eerdere wedstrijden uit deze series de winnend werper geworden. Vanmiddag gooide hij in het Haagse Leen Volkerijkstadion een complete wedstrijd voor zijn derde overwinning. Van Ancum hoefde in negen innings slechts één punt toe te staan. In de derde inning opende Stijn Janssens voor Twins na zijn honkslag de score. De Belgische international kon vanaf het tweede honk scoren op een hit van Jerreau Martina.

Dat leek aanvankelijk beslissend. Want op het werpen van Jurriaan Korff was AdoLakers in de beginfase niet bij machte om aanspraak te kunnen maken op de zege. Korff stond lange tijd alleen honkslagen toe aan Jason Jakobus (eerste inning) en Kelvi Martinez (tweede inning). Na de tweede hit werden vijftien spelers van AdoLakers op rij uitgeschakeld voordat Julian Goins in de zevende inning de derde honkslag sloeg.

Cruciale fout

De wedstrijd kantelde na een cruciale fout van Jerreau Martina in de achtste inning. Glennton Poulo, die even daarvoor de bal al voor twee honken richting de midvelder had geslagen, kon voor AdoLakers scoren toen Martina in de fout ging op een hit van Jurriaan Dijk.
Van Ancum hield hierna zijn tegenstander in de negende slagbeurt puntloos om zijn ploeg de kans te geven de wedstrijd in de allerlaatste slagbeurt van de Promotie/Degradatie Series te beslissen. Die kans kreeg AdoLakers toen Julian Goins, met één man uit, het honk bereikte.

Vreugde bij de spelers van AdoLakers na het winnende punt.

Vreugde bij de spelers van AdoLakers na het winnende punt.
Foto: © Rob Jelsma

De manier waarop dat gebeurde, zorgde ervoor dat de gemoederen hoog opliepen en de twee teams voor een bench-clearing uit de dug-outs stroomden. De Haagse thuisploeg profiteerde van de ontstane consternatie. Nadat de gemoederen waren gesust, stal Goins het tweede honk. Via een grondbal van Odion Gouverneur kwam hij vervolgens op 27,50 meter van de overwinning.

Eerste kans

AdoLakers greep zijn eerste kans met beide handen vast. Met zijn tweede honkslag van de dag sloeg Kelvi Martinez zijn ploeggenoot binnen voor de walk-off winst. Het was de zesde honkslag die pitcher Jurriaan Korff (4-0-6-2) in negen innings moest toestaan. Ook de slagploeg van Twins had zes hits geslagen op het pitchen van Timo van Ancum (5-4-6-2).

Met de overwinning 2-1 zege van vanmiddag in Den Haag heeft AdoLakers de best-of-five van de Promotie/Degradatie Series tegen Twins met 3-2 gewonnen. Daarmee loopt het Oosterhoutse Twins, dat kampioen werd in de overgangsklasse, promotie mis. AdoLakers heeft nu het recht om ook volgend seizoen weer in de hoofdklasse uit te komen.

 

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page