Nederlandse internationals sluiten reguliere seizoen in Majors af

Met een recordaantal van acht spelers die in het Nederlands team hebben gespeeld, is gisteravond de reguliere competitie van Major League Baseball ten einde gekomen. Van die spelers hebben de Curaçaose honkballers Andrelton Simmons en Kenley Jansen en de Arubaan Xander Bogaerts zich verzekerd van deelname aan de Division Series.

In twee wedstrijden op de slotdag van de reguliere competitie stonden gisteravond teams tegenover elkaar met een speler uit het Nederlands team binnen de gelederen. In Atlanta troffen Andrelton Simmons en Roger Bernadina elkaar. In Baltimore stonden Jonathan Schoop en Xander Bogaerts tegenover elkaar.

Bernadina sloot zijn teleurstellende seizoen gisteren af met zijn 41e honkslag van het jaar. De honkballer uit Den Haag verdeelde zijn seizoen over Washington Nationals en Philadelphia Philles, maar kon bij beide teams zijn niveau van vorig jaar niet meer evenaren. Bij de club uit Philadelphia werkte Bernadina in 27 wedstrijden zijn slaggemiddelde nog wel iets omhoog, van .178 via .187 naar uiteindelijk .181 over het hele seizoen gerekend.

Bewondering

Simmons kwam in datzelfde duel zelfs tot drie hits, waaronder zijn 26e en 27e tweehonkslag van het seizoen. Hij verhoogde daarmee zijn slaggemiddelde voor Atlanta Braves tot .248. Simmons oogde dit seizoen veel bewondering met zijn veldwerk. In 156 wedstrijden maakte de korte stop slechts veertien fouten (.981).

In Oriole Park sneuvelde Xander Bogaerts voor Boston Red Sox driemaal met drie slag, terwijl Jonathan Shoop twee honkslagen produceerde voor de thuisploeg. Voor Bogaerts was het al zijn achttiende wedstrijd sinds hij medio augustus werd opgeroepen voor de hoofdmacht. Hij kwam daarin tot elf honkslagen (.250) en vijf binnengeslagen punten.

Jonathan Schoop

Jonathan Schoop

Schoop moest veel langer wachten op zijn debuut, nadat hij aan het begin van deze maand werd gepromoveerd naar de Major League. Uiteindelijk speelde hij in een week tijd vijf wedstrijden met vier honklagen in veertien slagbeurten (.286).

Tiebreaker Game

Ook Jurickson Profar en Mariekson Gregorius werden dit seizoen overgeheveld van het Triple A-team van hun profclub naar de Major League. Daarmee begon Profar al in mei van dit jaar aan zijn tweede seizoen voor de hoofdmacht van Texas Rangers. Het leverde hem dit jaar in 85 wedstrijden een slaggemiddelde op van .234. Profar sloeg elf tweehonkslagen en zes homeruns, mede goed voor 26 binnengeslagen punten. In de laatste wedstrijden van Texas Rangers bleef hij aan de kant. Vanavond speelt de ploeg uit Texas de laatste wedstrijd voor de start van de Division Series. Profar en zijn teamgenoten treffen dan Tampa Bay Rays in een Tiebreaker Game.

Gregorius hoefde helemaal niet lang te wachten voordat hij aan zijn tweede seizoen in de Major League kon beginnen. Arizona Diamondbacks riep de in Amsterdam geboren honkballer al na zeven wedstrijden in de Minor League op. Gregorius werd hierna een vaste waarde voor de hoofdmacht, sloeg negentig honkslagen in 103 wedstrijden (.252), bracht 28 punten binnen en maakte slechts dertien veldfouten (.971).

Tweede leven

Shairon Martis begon drie weken geleden aan zijn tweede leven in de Major League. Nadat hij in 2008 en 2009 als startend pitcher voor het laatst voor Washington Nationals op het hoogste niveau had gegooid, keerde hij op 11 september als closer voor Minnesota Twins terug. Martis kreeg uiteindelijk in zes wedstrijden een kans. Daarin gooide hij 9 2/3 innings met zeven strikeouts, vier vrije lopen en zes honkslagen en zes verdiende punten tegen (5.59).

Jurickson Profar

Jurickson Profar

Zijn eilandgenoot Kenley Jansen sloot gisteren voor Los Angeles Dodgers in de negende inning van de wedstrijd tegen Colorado Rockies zijn seizoen af met strikeouts voor Todd Helton en Michael Cuddyer. Dodgers was toen al op een beslissende 1-2 achterstand gekomen. In zijn vierde seizoen in de Major League kwam Jansen uiteindelijk tot 28 saves, een verbetering van het aantal van 25 een jaar eerder. Hij gooide 75 wedstrijden met maar liefst 111 strikeouts en slechts achttien keer vier wijd in 76 2/3 inning. Jansen eindigde het seizoen met een verdiende puntengemiddelde van 0.72.

Division Series

Voor Andrelton Simmons, Kenley Jansen en Xander Bogaerts krijgt het seizoen nog een vervolg. Zij spelen met respectievelijk Atlanta Braves, Los Angeles Dodgers en Boston Red Sox de komende dagen in de Division Series. De teams uit Atlanta en Los Angeles staan zelfs tegenover elkaar in de National League Division Series. Bogaerts krijgt kans om met zijn Boston Red Sox tegenover het Texas Rangers van Jurickson Profar te komen staan. Dat is mede afhankelijk van de beslissingswedstrijd van vanavond tussen Tampa Bay Rays en Texas Rangers. De winnaar van dat duel speelt vervolgens tegen Cleveland Indians in een Wild Card Game om een plaats in de Division Series tegen Boston Red Sox.

De Curaçaose pitcher Jair Jurrjens speelde dit seizoen eveneens in de Major League. Hij kwam op 18 mei en 29 juni in twee wedstrijden uit voor Baltimore Orioles, maar werd hierna overgenomen door Detroit Tigers, waarvoor hij het restant van het seizoen afsloot in de Triple A-competitie.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page