Triple Crown weer iets verder weg voor Wladimir Balentien

Met twee homeruns heeft de Dominicaan Tony Blanco in het klassement met meeste binnengeslagen punten van de Japanse Central League afstand genomen van Wladimir Balentien. Daarmee lijkt de Triple Crown in de Central League van de Nippon Professional Baseball (NPB) voor de Curaçaose honkballer ver weg. Balentien heeft nog zes wedstrijden te gaan.

Wladimir Balentien is de grote sensatie van dit moment in de Japanse profcompetitie. Niet alleen verbeterde hij het lang onaantastbaar gebleven homerunrecord, maar maakt hij ook nog altijd kans op de Triple Crown in de Central League. De honkballer, die dit jaar nog met het Nederlands team deelnam aan de World Baseball Classic, leidt de Central League in slaggemiddelde (.332) en homeruns (59).

Alleen voor wat betreft binnengslagen punten slaagt Balentien er vooralsnog niet in om zijn grote concurrent Tony Blanco, met momenteel een slaggemiddelde van .330 en 40 homeruns, voor te blijven. Juist in de onderlinge wedstrijd van zijn Yokohama DeNA BayStars tegen het Yakult Swallows van Balentien sloeg de Dominicaanse honkballer vandaag hard toe.

Clubrecord

Blanco produceerde twee homeruns waarmee hij maar liefst vijf punten binnensloeg. Zijn eerste in de wedstrijd van vandaag was zijn 150e in zijn vijfjarige NPB-carrière. Daarmee nam hij in de vijfde inning twee ploeggenoten mee over de thuisplaat en bracht hij zijn ploeg op een 3-4 voorsprong. In zijn volgende slagbeurt volgde opnieuw een homerun. Nu met één man aan boord in de zevende inning. Met drie honkslagen uit vier slagbeurten liep Blanco bovendien in op het slaggemiddelde van Balentien.

Balentien (1 uit 4) antwoordde in de derde inning op het pitchen van Tim Corcoran nog wel met zijn 59e homerun van het seizoen. Het was zijn eerste homerun in 39 slagbeurten. Niettemin zag hij het verschil met Blanco weer groeien tot zes binnengeslagen punten. Vooralsnog heeft Blanco 134 binnengeslagen punten in 131 wedstrijden, de meesten in zowel de Central als Pacific League. Voor Balentien staat de teller op 128 in 124 wedstrijden. Met dat aantal heeft de Nederlandse international vandaag wel het Yakult Swallows-clubrecord van Alex Ramirez uit 2001 verbeterd.

Historie

De honkballer van Curaçao heeft nog zes wedstrijden om het aantal binnengeslagen punten van Blanco, die in 2005 één seizoen in de Major League uitkwam voor Washington Nationals, te verbeteren. De ploeg van Blanco wacht nog slechts drie wedstrijden voordat voor beide teams op dinsdag 8 oktober een einde komt aan de reguliere competitie.

De laatste Triple Crown in de Central League werd in 1986 gewonnen door de Amerikaan Randy Bass (.389, 109 RBI’s en 47 homeruns). De laatste Triple Crown in de Pacific League kwam op naam van Nobuhiko Matsunaka (.358, 120 RBI’s en 44 homeruns). Hij deed dat in 2004. In totaal hebben zeven spelers samen elf keer een Triple Crown gewonnen in de historie van de NPB. Daarvan kwamen er slechts twee van buiten Japan: Randy Bass en Boomer Wells.

Andruw Jones

Andruw Jones kan voorlopig alleen nog maar dromen van die cijfers. Hij kwam in zijn eerste seizoen in Japan voor Tohoku Rakuten Eagles in 135 wedstrijden tot 110 honkslagen (.243) met 25 homeruns en 87 binnengeslagen punten. Daarmee heeft de honkballer van Curaçao niettemin wel een belangrijk aandeel gehad in de eerste plaats van zijn ploeg.

Rakuten Eagles won tot dusver 79 van zijn 136 wedstrijden en legde daarmee afgelopen donderdag al beslag op de titel in de Pacific League. Voor de club van Jones is het de eerste titel in de Pacific League uit de historie.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page