Avontuur in VS bevalt pitcher Redan goed

Vol goede moed vertrok Ibrahin Redan in de zomer van 2012 naar de Verenigde Staten, voor een avontuur bij Cincinatti Reds. Na de vijf wedstrijden die hij eind vorig seizoen nog meepakte, heeft de negentienjarige werper nu zijn eerste volledige profjaar achter de rug.  

Redan, voormalig speler van AdoLakers, kwam de voorbije maanden uit in de Arizona Rookie League, zo’n beetje het laagste profniveau van Amerika. “Het is me goed bevallen. Honkbal is een leuke baan en het is hier echt een andere cultuur. Alles is groot. Het is anders dan in Nederland. Alles vind ik daar nu smal, zoals de wegen. En als ik hier bij de McDonalds vraag om een medium-menu, dan krijg ik een maaltijd waarvan ik echt wel vol zit.”

Voor het eerst maakte Redan kennis met Spring Training, de loodzware voorbereidingsperiode in aanloop naar het seizoen. En dat in het warme Arizona, een staat in het zuidwesten van de Verenigde Staten. “Je wordt helemaal gesloopt. Slapen is dan het beste wat er is in de wereld. Aan het klimaat moest ik erg wennen. Er waren twee weken tussen de 45 en 54 graden. Dat is echt bizar. We rennen elke dag in deze temperaturen. Maar zij trainen jou om het hoogste niveau aan te kunnen. Op het hoogste niveau speel je 165 wedstrijden per seizoen. Als je dat niet kunt volhouden, hebben ze niks aan je.”

Baas

Hoewel de Rookie League slechts als opstapje moet dienen naar de hogere honkballevels, met als einddoel de Major League, is Redan van mening dat het niveau zeker niet laag is. “Die jongens hier zijn belachelijk goed, vooral de werpers. Ze zeggen dat honderd mijl per uur alleen in de Major League voorkomt. Maar wij hebben een jongen in ons team die 99 mijl per uur gooit. En andere teams ook. Ik gooi zelf 91, 92 mijl per uur.”

Redan heeft naar eigen zeggen op diverse vlakken progressie geboekt. “Mentaal ben ik sterker geworden, volwassener. En ik heb meer controle gekregen over de bal. Ik ben nu de baas op de heuvel. Vorig jaar waren zij de baas. Ik stond toen onder druk, omdat ik me moest bewijzen als nieuweling. Dit jaar hoefde dat niet.” Zijn geheim als werper? “Je moet de bal kunnen laten bewegen. Ik heb een heel losse pols. Mijn fastball is nooit recht. Die beweegt altijd naar de binnen- of buitenkant. Dat is mijn geheim.”

Toekomst

Redan speelde dit seizoen negentien wedstrijden voor AZL Reds. Hij kreeg slechts drie verdiende punten tegen in zijn eerste veertien wedstrijden, maar kwam na die uitstekende prestatie moeizaam door zijn laatste vijf duels heen. Daarin kreeg hij elf verdiende punten tegen, waardoor zijn gemiddelde dit seizoen alsnog opliep tot een vertekende 7.27.

Nog onbekend is voor welk team en op welk niveau Redan volgend honkbaljaar zal acteren. Hij hoopt vanzelfsprekend op promotie. “Misschien ben ik hier volgend jaar weer. Ik hoop het niet. Zo wel, dan moet ik laten zien dat ik hier niet hoor en met tegenslagen kan omgaan. Een club kijkt ook naar je karakter. Als ze zien dat ik niet met verliezen kan omgaan, dan sturen ze me niet naar het volgende niveau.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page