Balentien sluit seizoen af met zestig homeruns

Wladimir Balentien is er in de Japanse profcompetitie niet in geslaagd de Triple Crown te winnen. Vandaag sloot de Nederlandse international zijn seizoen met Yakult Swallows af. Zowel met slaggemiddelde als binnengeslagen punten is de Dominicaanse honkballer Tony Blanco hem voor gebleven. Wel sloeg Balentien dit seizoen een recordaantal van zestig homeruns.

Nadat Balentien vorige maand het Japanse homerunrecord had verbroken, leek hij ook op weg naar de Triple Crown. Die missie mislukte echter afgelopen week. In zijn laatste drie wedstrijden verhoogde concurrent Tony Blanco (Yokohama DeNA BayStars) zijn slaggemiddelde van .330 tot .334. Ook met zijn 136 binnengeslagen punten bleef hij Balentien voor. De honkballer van Curaçao bleef steken op .330 met 130 binnengeslagen punten.

Niettemin is Balentien wel voor de derde keer op rij Homerun King geworden in de Central League. Voor het tweede jaar op rij ook van de Pacific League. Vrijdag sloeg Balentien in de zesde inning van de wedstrijd tegen Hanshin Tigers zijn laatste homerun van het seizoen. Zijn klap over de omheining van het Jingu Stadium was zijn zestigste van het seizoen, dat daarmee een ruime verbetering is geworden ten opzichte van het eerdere record van 55 uit 1964.

Hinder

In zijn laatste wedstrijden ondervond Balentien hinder van een blessure aan zijn achillespees. Hierdoor werd zijn aantal slagbeurten op donderdag en zondag beperkt tot één. In beide duels werd Balentien in de achtste inning ingezet als pinch-hitter. Donderdag leverde hem dat een strikeout op in de met 4-2 verloren wedstrijd tegen Yomiuri Giants. Zondag kreeg hij als pinch-hitter in de achtste inning van de met 4-5 gewonnen wedstrijd tegen Hiroshima Toyo Carp een opzettelijke vrije loop.

Vandaag speelde Balentien in de laatste competitiewedstrijd tegen Yomiuri Giants een halve wedstrijd. Hij kreeg vier wijd in de eerste inning en ging uit na een grondbal in de derde inning. Hierna werd de honkballer van Curaçao vervangen.
Balentien sloot uiteindelijk het seizoen af met 145 honkslagen in 130 wedstrijden. Hij sloeg zeventien tweehonkslagen en zestig homeruns. Daarnaast scoorde hij 94 punten en bracht hij 130 runs over de thuisplaat. Zijn zestig homeruns sloeg de Curaçaose honkballer dit seizoen op 48 verschillende pitchers, 38 homeruns sloeg Balentien in het Jingu Stadium, de thuisbasis van Yakult Swallows.

San Francisco Giants

Voor Yakult Swallows is vandaag een einde gekomen aan de competitie. De Japanse club van Balentien eindigde op de zesde en laatste plaats van de Central League en is daarmee uitgeschakeld voor de Climax Series. Balentien keert binnenkort terug naar Curaçao waar op 17 november een parade voor hem wordt gehouden.

De kans is groot dat Balentien volgend jaar voor zijn vierde seizoen terugkeert in de Nippon Professional Baseball van Japan. Hiervoor tekende hij voorafgaand aan het seizoen een lucratief nieuw contract bij Yakult Swallows. Niettemin is er wel degelijk interesse vanuit de Verenigde Staten. Onder meer van San Francisco Giants. Daar is Hensley Meulens één van de coaches. Meulens was bondscoach van het Nederlands team tijdens de afgelopen World Baseball Classic. Ook Balentien maakte deel uit van deze selectie. “Zijn droom is om terug te keren in de Major League”, liet Meulens, die nog regelmatig contact heeft met Balentien, weten aan Amerikaanse journalisten.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page