Van den Hurk en Jones in finales op achterstand

Rick van den Hurk en Andruw Jones zijn in de finaleseries van respectievelijk de Zuid-Koreaanse en de Japanse profcompetitie op achterstand gezet. Van den Hurk verloor met Samsung Lions de eerste twee wedstrijden van de Korean Series. Jones ging in het openingsduel van de Nippon Series met Tohoku Rakuten Golden Eagles onderuit.

Zowel Van den Hurk als Jones eindigde met zijn team op de eerste plaats van de reguliere competitie. Van den Hurk deed dat met Samsung Lions in de Korean Baseball Organisation (KBO), Jones eindigde bovenaan in de Pacific League van de Nippon Professional Baseball (NPB).

De eerste plaats in de reguliere competitie leverde Samsung Lions extra rustdagen op. Voor Samsung Lions was het de derde keer op rij dat de ploeg de reguliere competitie won. Dat was tot dusver goed voor kampioenschappen in 2011 en 2012. Het gaf de ploeg van Van den Hurk bovendien extra rust. Terwijl Samsung Lions drie weken niet in actie hoefde te komen, vocht Doosan Bears zich als nummer vier uit de reguliere competitie in de Play-Offs langs Nexen Heroes en LG Twins voor de tweede finaleplaats in de Korean Series.

Favoriet

Aanvankelijk leek daarin Samsung Lions de grote favoriet. Maar inmiddels heeft de ploeg uit Seoul die favorietenrol overgenomen. Donderdag produceerde Doosan Bears in het Daegu Stadium, ongeveer driehonderd kilometer vanaf Seoul, twaalf hits, waaronder twee solohomeruns voor een 2-7 zege. In de laatste dertig Korean Series werd de winnaar van de eerste wedstrijd ook de winnaar van het kampioenschap. Daarmee kan Doosan Bears de eerste nummer vier uit de reguliere competitie worden, die uiteindelijk de Koreaanse titel verovert.

Gisteren vergrootte Doosan Bears zijn voorsprong in de best-of-seven tot 2-0. Via vier punten in de dertiende inning trok de ploeg met 1-5 aan het langste eind. De wedstrijd ging de geschiedenisboeken in als het langste duel uit de Koreaanse nacompetitie. Met de vijf uur en 32 minuten werd het record van vijf uur en vijftien minuten uit 2006 verbroken.

Record

De Nederlandse pitcher Rick van den Hurk maakte deel uit van dit stukje historie. Hij startte het duel als pitcher voor Samsung Lions en gooide in 5 2/3 inning zeven keer drie slag en drie keer vier wijd. Bovendien stond hij slechts vier honkslagen toe en zorgde hij voor een spectaculair dubbelspel in de derde inning. Niettemin kon hij zijn ploeg niet aan een zege helpen. Bij een 0-0 tussenstand werd Van den Hurk in de zesde inning vervangen. Met zijn zeven strikeouts droeg Van den Hurk wel bij aan het totaal van achttien van zijn ploeg, samen goed voor een record in de nacompetitie.

Andruw Jones

Andruw Jones
Foto: © Rakuten Eagles

De twee teams vervolgen de Korean Series zondag met de derde wedstrijd. Deze wordt gespeeld in het Jamsil Stadium in Seoul, de thuisbasis van Doosan Bears. Van den Hurk kwam in zijn eerste seizoen in de KBO voor Samsung Lions tot een verdiende puntengemiddelde van 3.95 met zeven zeges en negen nederlagen. Eenmaal eerder startte hij tegen Doosan Bears. Op 22 augustus van dit jaar werd hij winnend werper toen hij in zes innings maar vier honkslagen en één punt toestond.

Wapenfeit

In Japan opende Andruw Jones gisteren de Nippon Series met een 0-2 nederlaag. Yomiuri Giants scoorde punten in de vijfde en achtste inning voor de winst. In het bijzijn van 25.209 toeschouwers kwam Jones als aangewezen slagman in het Kleenex Stadium niet verder dan één honkslag in vier slagbeurten. In de tweede inning kreeg Jones vier wijd, waarna hij in de vierde slagbeurt de bal voor een honkslag het linksveld in sloeg. Het bleef zijn enige wapenfeit. Zowel in de zesde (drie slag) als achtste inning (vangbal in het midveld) sneuvelde de Nederlandse international.

Afgelopen maandag speelde Jones nog een belangrijke rol voor Rakuten Eagles in het bereiken van de Nippon Series. In de beslissende wedstrijd tegen Chiba Lotte Marines sloeg Jones in de vierde inning met een homerun twee punten binnen om zijn ploeg op een 5-4 voorsprong te zetten. Uiteindelijk won Rakuten Eagles het duel met 8-5 en plaatste het zich voor de eerste keer in de historie voor de Japanse honkbalfinale. Jones kwam dit seizoen in 143 wedstrijden tot 116 honkslagen (.243) met 21 tweehonkslagen en 26 homeruns. Hij was goed voor 94 binnengeslagen punten.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page