Boston Red Sox wint World Series, Bogaerts schrijft historie

Met aan daverende tweehonkslag sloeg Shane Victorino Boston Red Sox afgelopen nacht naar het kampioenschap in de Verenigde Staten. De honkballers uit Boston versloegen St. Louis Cardinals in de zesde wedstrijd van de best-of-seven met 6-1 en wonnen zo de World Series. Daarmee schreef de Arubaan Xander Bogaerts historie.

Nog maar twee maanden nadat Bogaerts op twintigjarige leeftijd aan de hoofdmacht van Boston Red Sox is toegevoegd, heeft de Arubaanse honkballer het hoogsthaalbare al bereikt. Met zijn Boston Red Sox werd hij afgelopen nacht winnaar van de World Series.

Bogaerts is daarmee de eerste Arubaan en de eerste speler uit het Nederlands team geworden, die de World Series heeft gewonnen. Tot dusver wonnen alleen Bert Blijleven en Hensley Meulens de World Series. Blijleven deed dat in 1979 met Pittsburgh Pirates en in 1987 met Minnesota Twins. Hensley Meulens werd met San Francisco Giants kampioen in 2010 en 2012, maar deed dat toen als hitting-coach van de Amerikaanse proforganisatie. Andruw Jones (1996 en 1999) werd voor Atlanta Braves de enige andere speler met een Nederlands paspoort die ooit in de World Series stond.

Babe Ruth

In de World Series werkte Boston Red Sox de afgelopen dagen een 2-1 achterstand in de best-of-seven weg. De honkballers uit Boston hadden de eerste wedstrijd met 8-1 gewonnen, maar moesten daarna met 2-4 en 4-5 hun meerdere erkennen in St. Louis Cardinals. Hierna volgden echter drie zeges op rij om alsnog beslag te leggen op de titel. De vierde en vijfde wedstrijd werden met respectievelijk 2-4 en 1-3 gewonnen, waarna afgelopen nacht in het eigen Fenway Park de beslissende zesde wedstrijd werd gewonnen.

Shane Victorino leidde zijn ploeg de juiste richting op toen hij in de derde inning met volle honken de bal hard en diep tegen de hoge groene omheining van het Fenway Park sloeg. Op zijn tweehonkslag konden drie spelers de thuisplaat passeren. Het was een beslissende 3-0 voorsprong. Een inning later was het verschil al opgelopen tot 6-0. St. Louis Cardinals kwam niet verder dan één punt in de zevende inning.

Opmerkelijke rol

Xander Bogaerts

Xander Bogaerts

Bogaerts speelde deze World Series een opmerkelijke rol. Niet zozeer vanwege zijn vijf honkslagen in zes wedstrijden (.238). Maar doordat hij met zijn prestaties in verband werd gebracht met Babe Ruth, Mickey Mantle en Ty Cobb, grootheden uit het Amerikaanse honkbal. Met het bereiken van de World Series werd de Arubaan namelijk de jongste speler ooit die de finale met Boston Red Sox bereikte. Hij haalde daarmee het oude record van Babe Ruth uit de geschiedenisboeken. ‘The Babe’ was in 1916 slechts 21 jaar en 246 dagen oud. Bogaerts begon de World Series met 21 jaar en zestien dagen.

In wedstrijd drie van de World Series werd Bogaerts de op twee na jongste speler die een driehonkslag sloeg in de World Series. Alleen Ty Cobb (1907) en Mickey Mantle (1952) waren met hun twintig jaar jonger.

Grote waarde

Ondanks zijn jonge leeftijd bleek Bogaerts van grote waarde voor Boston Red Sox. Hij startte zelfs in elke wedstrijd van de World Series als derde honkman. In het eerste duel sloeg hij één van de acht punten voor zijn ploeg binnen. In de derde wedstrijd kwam hij zelfs tot twee hits, waaronder een driehonkslag. Samen goed voor één gescoord en één binnengeslagen punt. In de vierde wedstrijd volgde ook zijn derde hit, waarna hij nog eens twee honkslagen produceerde in de vijfde wedstrijd. In dat duel scoorde Bogaerts in de zevende inning één van de twee punten voor Boston Red Sox waarmee de ploeg uiteindelijk met 1-3 won.

Boston Red Sox heeft met de winst voor de achtste keer in totaal en voor het eerst sinds 2007 de World Series gewonnen. Het is bovendien voor het eerst sinds 1918 dat de ploeg dat heeft gedaan in het eigen Fenway Park.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page