Van den Hurk met Samsung Lions kampioen van Zuid-Korea

Schreef woensdagnacht Xander Bogaerts nog honkbalgeschiedenis als de eerste Arubaan die de World Series won, vanmiddag werd Rick van den Hurk de eerste Nederlandse winnaar van de Korean Series. Zijn Samsung Lions won de zevende en beslissende wedstrijd van de Koreaanse finale tegen Doosan Bears met 7-3.

Nog niet eerder kwam een team in de best-of-seven van de Korean Series terug van een 3-1 achterstand in wedstrijden. Maar Samsung Lions wist dat deze week wel te presteren. Nadat Rick van den Hurk als reliever dinsdag de tweede winst voor Samsung Lions in de wacht had gesleept, werden de series twee dagen later ook gelijkgetrokken.

Opnieuw stapte Van den Hurk de heuvel op, maar nu als startend pitcher. Het pakte niet goed uit. De vijfde pitch van de Nederlander werd door openingsslagman Jung Soo-bin vol op de knuppel genomen. De bal verdween in het rechtsveld over de omheining voor een solohomerun. Van den Hurk volgde met twee vrije lopen op rij, maar werd met twee uit op het scorebord uit de netelige situatie gehaald door een goede actie van zijn korte stop.

Last

Nog niet eerder was de score in een wedstrijd uit de Korean Series geopend door homerun. Van den Hurk keerde na de eerste inning niet meer terug op de heuvel. De Nederlandse pitcher, die voor aanvang van deze wedstrijd 7 2/3 puntloze innings in twee wedstrijden had gegooid in de Koreaanse finale, klaagde over last in zijn rechterarm. Hij werd opgevolgd door de rechtshandige pitcher Bae Young-soo.

Pas vanaf de zesde inning kon Samsung Lions bij een 1-2 achterstand het initiatief in de wedstrijd overnemen. Chae Tae-in sloeg met één man aan boord een homerun, waarna zijn ploeggenoot Park Han-ee in de zevende inning met een driepunten-homerun het verschil nog eens vergrootte tot de 6-2 eindstand.

Geschiedenisboeken

Daarmee werd een zevende en beslissende wedstrijd in deze Korean Series nodig. Dat zorgde ervoor dat Doosan Bears in ieder geval de geschiedenisboeken in zou gaan. Of als eerste nummer vier uit de reguliere competitie die winnaar zou worden van de Korean Series, of als eerste team die een 3-1 voorsprong in de Korean Series zou verspelen. Het werd dat laatste. Samsung Lions prolongeerde andermaal zijn titel. In het eigen, met tienduizend bezoekers uitverkochte, Daegu Stadium won de ploeg van Van den Hurk vandaag in negen innings met 7-3.

Beide teams scoorden vanmiddag eenmaal in de eerste inning, waarna punten in de derde (Doosan Bears) en vijfde inning (Samsung Lions) de teams in balans hielden. In de zesde inning besliste de thuisploeg echter het duel. Samsung Lions scoorde vijfmaal om de winst veilig te stellen. In de zevende inning bepaalde Doosan Bears de eindstand op 7-3.

 Koreaans record

Samsung Lions werd na Doosan Bears in 2000 nog maar het tweede team uit de historie van de Korean Series die na een 3-1 achterstand in de best-of-seven een zevende en beslissende wedstrijd wist te forceren. Maar waar Doosan Bears in 2000 verloor van Hyundai Unicorns, stapte Samsung Lions vandaag wel als winnaar van het veld. Dat niet alleen was een nieuw Koreaans record, maar Samsung Lions is ook het eerste team geworden uit de historie van de Korean Baseball Organisation (KBO) dat drie keer op rij zowel de reguliere competitie als de Korean Series heeft gewonnen.

Voor van den Hurk is daarmee een einde gekomen aan zijn eerste seizoen in de KBO. In de reguliere competitie, die Samsung Lions als winnaar afsloot, gooide de Nederlandse pitcher 24 wedstrijden. Hij kwam in 143 2/3 innings tot 137 keer drie slag, 48 keer vier wijd en hij kreeg 127 honkslagen, waaronder elf homeruns, tegen. Van den Hurk stond 63 verdiende punten toe (3.95), won zeven wedstrijden en verloor er negen.
Hij gooide in april en juni bovendien drie wedstrijden voor Samsung Lions in de Koreaanse Minor League. Dat leverde hem één zege, elf strikeouts in dertien innings en een verdiende puntengemiddelde van 1.38 op. Later deze maand keert Van den Hurk terug naar Nederland.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page