Andruw Jones wint Japanse titel met Rakuten Eagles

Tohoku Rakuten Golden Eagles is kampioen geworden van Japan. De ploeg met de Curaçaose honkballer Andruw Jones binnen de gelederen versloeg vandaag in de zevende en beslissende wedstrijd uit de Nippon Series in een uitverkocht Miyagi Baseball Stadium het roemruchte Tokyo Yomiuri Giants met 3-0. Het was de eerste keer in het negenjarige bestaan dat de club uit Sendai de Nippon Series had bereikt.

De Nippon Series bracht de twee beste teams uit de reguliere competitie in het strijdperk. Yomiuri Giants eindigde als eerste in de Central League met 84 overwinningen. Rakuten Eagles legde met 82 overwinningen beslag op de koppositie in de Pacific League. Via overwinningen op respectievelijk Hiroshima Toyo Carp en Chiba Lotte Marines plaatsten Giants en Eagles zich voor de best-of-seven van de finale.

De 36-jarige Andruw Jones begon alle wedstrijden uit de Nippon Series in de basis. In de eerste, tweede, zesde en zevende wedstrijd als aangewezen slagman. In de derde, vierde en vijfde wedstrijd kwam hij in actie als linksvelder. De vijfde wedstrijd begon Jones zelfs als midvelder. De laatste keer dat hij op deze positie speelde, waarvoor hij in dienst van Atlanta Braves tussen 1998 en 2007 tien keer een Gold Glove Award had gewonnen, was op 30 september 2010 voor Chicago White Sox.

Homeruns

Andruw Jones sloeg in de vierde wedstrijd een driepunten-homerun.

Andruw Jones sloeg in de vierde wedstrijd een driepunten-homerun.
Foto: © Rakuten Eagles

Jones kwam in deze Nippons Series tot zeven honkslagen (.292), waaronder één homerun. De honkballer van Curaçao werd daarmee nog maar de vierde speler ooit die zowel homeruns heeft geslagen in de World Series als de Nippon Series. Johnny Logan (Milwaukee Braves en Nankai Hawks), Roy White (New York Yankees en Yomiuri Giants) en Hideki Matsui (Yomiuri Giants en New York Yankees) gingen hem voor.

Yomiuri Giants opende de Nippon Series met een 0-2 zege. Hierna nam Rakuten Eagles de leiding in de series met een 2-1 en een 1-5 zege over. In de derde wedstrijd sloeg Jones met een honkslag in de achtste inning het vijfde punt voor zijn ploeg over de thuisplaat. Ook in de vierde wedstrijd was Jones belangrijk. Al in de eerste inning sloeg hij drie punten binnen nadat hij de bal over de omheining in het linksveld had geslagen. Niettemin was dat niet voldoende voor de wint. Yomiuri Giants trok uiteindelijk met 6-5 aan het langste eind.

Verlenging

In de vijfde wedstrijd viel de beslissing pas in de tiende inning. Met een 2-2 gelijke stand sloegen Ginji Akaminai en Andruw Jones in de verlenging punten binnen om de winst met 2-4 veilig te stellen. Jones deed dat met een honkslag in het binnenveld. Daarmee leek de eerste titel uit de clubhistorie binnen handbereik. Voor de zesde wedstrijd had Rakuten Eagles zijn ace Masahiro Tanaka beschikbaar. Deze pitcher had niet meer verloren sinds de wedstrijd op 19 augustus 2012 tegen Seibu Lions. In die periode kwam Tanaka in 37 wedstrijden (292 innings) tot een verdiende puntengemiddelde van 1.08.

Maar na dertig zeges, waarvan 24 dit seizoen, ging het in de belangrijkste wedstrijd mis. Tanaka gooide wel een complete wedstrijd met 160 pitches en zeven strikeouts, maar moest vier punten toestaan in de vijfde en zesde inning, waarmee Giants een 2-0 achterstand omboog in een 2-4 overwinning. Jones sneuvelde vier keer in het slagperk. In de zesde en negende inning door drie slag. Het was de eerste keer dit seizoen dat de Japanse pitcher van Rakuten Eagles meer dan twee punten toe moest staan.

Kampioenschap

Miyagi Baseball Stadium.Foto: © Rakuten Eagles

Miyagi Baseball Stadium.
Foto: © Rakuten Eagles

Een dag later klaarde Rakuten Eagles alsnog de klus. De ploeg van Jones scoorde in het met meer dan 25.000 toeschouwers uitverkochte Miyagi Baseball Stadium punten in de eerste, tweede en vierde inning om de basis te leggen voor de 3-0 overwinning. Jones kwam tot een tweehonkslag in de eerste inning en een honkslag in de derde inning. Tanaka kreeg in de negende inning kans op eerherstel, toen hij voor de laatste drie nullen de wedstrijd mocht uitgooien. Hij deed dat in stijl met een strikeout voor de derde uit en de save.
Het was het eerste kampioenschap voor Rakuten Eagles en zorgde opnieuw voor succes voor een speler uit het Nederlands team. Eerder werd international Xander Bogaerts al de eerste Arubaanse winnaar van de World Series en behaalde Rick van den Hurk als eerste Nederlander de landstitel in Zuid-Korea. Andruw Jones werd de eerste speler van Curaçao die met zijn team het Japanse kampioenschap opeiste. Jones kreeg deze Nippon Series dertig slagbeurten. Daarin kwam hij tot zeven hits (.292). Hij kreeg zes keer vier wijd en zeven keer drie slag.

De Japanse finale ging dit jaar tussen de oudste en de jongste club uit de Nippon Professional Baseball. Yomiuri Giants is niet alleen de oudste, maar met 22 landstitels ook de meest succesvolle Japanse profclub. Rakuten Eagles deed pas in 2005 zijn intreden in de NPB, als eerste nieuwe club in de vijftigjarige historie van de NPB.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page