Nieuwe opzet voor hoofdklasse in 2014

De twee teams die aankomend seizoen na de eerste 21 wedstrijden in de reguliere competie als hoogste zijn geëindigd, plaatsen zich automatisch voor de Play-Offs. Dat is de belangrijkste wijziging die de honk- en softbalbond KNBSB voor het aankomende seizoen heeft doorgevoerd.

Het seizoen 2014 gaat er voor de acht deelnemende teams in de hoofdklasse ook op andere onderdelen anders uitzien. De reguliere competitie wordt opgedeeld in twee helften van elk 21 wedstrijden. De nummers één en twee van de eerste helft plaatsen zich direct voor de Play-Offs.

In de tweede helft van de reguliere competitie krijgen twee andere teams de kans zich te plaatsen voor de Play-Offs. Na deze tweede serie van 21 wedstrijden plaatsen opnieuw de nummers één en twee zich voor de Play-Offs. Als één van deze teams zich al in de eerste helft heeft geplaatst, ontvangt automatisch de eerstvolgende ploeg in het klassement een toegangsbewijs voor de Play-Offs.

All Star Game

In de Play-Offs spelen de vier beste teams nog eens drie wedstrijden tegen elke tegenstander, waarbij de twee hoogst geëindigde teams het thuisvoordeel krijgen. Die opzet is gelijk aan de afgelopen seizoenen. Nieuw is dat de vier teams de helft van hun aantal behaalde punten uit de reguliere competitie meenemen. De nummers één en twee uit de Play-Offs plaatsen zich uiteindelijk voor de Holland Series.

De nummers vier tot en met acht uit de reguliere competitie spelen verder in de runner-up competitie. Zij spelen nu niet alleen meer tegen degradatie, maar bovendien voor het recht om in 2015 de All Star Game te mogen organiseren. Om dit voor de clubs uit de runner-up competitie interessanter te maken, mag de organisator van de All Star Game de opbrengst van het evenement in 2015 in eigen zak steken.

Onderbroken

Evenals in de Play-Offs nemen ook de teams uit de runner-up competitie de helft van hun puntenaantal uit de eerste 42 wedstrijden van het seizoen mee naar het tweede deel van het seizoen.

De competitie voor de acht hoofdklasseteams start op donderdag 17 april 2014. Van 11 tot en met 20 juli wordt de competitie onderbroken voor de Haarlemse Honkbalweek en van 12 tot en met 21 september voor het Europees kampioenschap. Na het EK vinden de Holland Series en de Promotie/degradatie Series plaats.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page