Bas de Jong grote winnaar tijdens Stars Awards

L&D Amsterdam-honkballer Bas de Jong is vanavond de grote winnaar geworden tijdens de Stars Awards, de jaarlijkse uitreiking van de honk- en softbalprijzen door de KNBSB. De Jong werd in het Novotel Brainpark Hotel in Rotterdam niet alleen uitgeroepen tot beste slagman, maar ook tot Meest Waardevolle Speler. Overigens was hij daarmee niet alleen de grote winnaar, maar ook de grote afwezige.

Bas de Jong sloeg in de reguliere competitie de meeste honkslagen (62) en kwam tot het hoogste slaggemiddelde (.369). In een nek-aan-nek race bleef hij nog maar net zijn ploeggenoot Percy Isenia (.368) voor. De buitenvelder speelde alle wedstrijden uit de reguliere competitie voor L&D Amsterdam en leidde zijn ploeg verder in gescoorde punten (35), tweehonkslagen (12), driehonkslagen (4), homeruns (2) en binnengeslagen punten (34).

Daarmee werd De Jong niet alleen voor het tweede jaar op rij de beste slagman uit de hoofdklasse, maar werd hij door de honk- en softbalbond KNBSB ook uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler. De buitenvelder van L&D Amsterdam kreeg de voorkeur boven Ramiro Balentina (Corendon Kinheim), Benjamin Dille (DOOR Neptunus) en Vince Rooi (Vaessen Pioniers).
De Jong ontbrak tijdens de prijsuitreiking in verband met een vakantie in Thailand. Om die reden had hij vorige week ook al het Sportgala Amersfoort aan zich voorbij moeten laten gaan. Daar werd De Jong uitgeroepen tot Sportman van het Jaar in de gemeente Amersfoort. Vanavond nam Roeland Henrique de prijzen voor zijn ploeggenoot in ontvangst.

Beste pitcher

De Jong is de opvolger geworden van Rob Cordemans, in 2012 nog de Meest Waardevolle Speler in de hoofdklasse. Niettemin hoefde Cordemans niet met lege handen naar huis. In het Rotterdamse hotel werd Cordemans voor de derde keer op rij en de achtste keer in totaal (1999, 2002, 2003, 2005, 2008, 2011 en 2012) uitgeroepen tot beste pitcher. Cordemans kwam tot 88 keer drie slag in 81 1/3 inning. Hij kwam tot tien overwinningen en één nederlaag en sloot de reguliere competitie af met een verdiende puntengemiddelde van 1.11. David Bergman (Corendon Kinheim) en Diegomar Markwell (DOOR Neptunus) waren de andere twee genomineerden.

Rob Cordemans kreeg zijn prijs voor beste werper uit handen van bondscoach Steve Janssen.

Rob Cordemans kreeg zijn prijs voor beste werper uit handen van bondscoach Steve Janssen.
Foto: © Rob Jelsma

In Rotterdam mocht ook Hensley Meulens een prijs in ontvangst nemen. De bondscoach van het Nederlands honkbalteam tijdens de afgelopen World Baseball Classic verblijft momenteel in Nederland voor de European Coach Clinic, waar hij één van de gastsprekers is. Meulens werd door de KNBSB gehuldigd als beste coach. De hitting-coach van San Francisco Giants bereikte met Oranje een historische halve finaleplaats tijdens de World Baseball Classic.

World Series

Met Meulens werd ook één van zijn spelers van dat toernooi gehuldigd. De Arubaanse honkballer Xander Bogaerts werd uitgeroepen tot meest talentvolle international van 23 jaar en jonger. Bogaerts kreeg voor zijn prestaties de Guus van der Heijden Memorial Trophy toegekend. De honkballer van Boston Red Sox, die dit jaar met zijn team de World Series won, speelde op de World Baseball Classic zeven wedstrijden als derde honkman. Daarin kwam hij tot vijf honkslagen (.263), waaronder twee tweehonkslagen.

De beste jeugdspeler van 2013 werd Max Draijer van APPM Rabbits. Hij ontving daarvoor de Ron Fraser Award. De zestienjarige honkballer nam dit jaar met Jong Oranje deel aan het Europees kampioenschap en ontving een uitnodiging voor de European Baseball Academy van Major League Baseball in het Duitse Regensburg. Komend seizoen kan Draijer voor Vaessen Pioniers zijn debuut maken in de hoofdklasse. De Roel de Mon Award voor de meest talentvolle jeugdpitcher ging naar Misja Harcksen. De speler van Rotterdam Unicorns was afgelopen jaar één van de belangrijkste pitchers van Jong Oranje. Ook maakte hij voor DOOR Neptunus zijn debuut in de Nederlandse hoofdklasse en nam hij eveneens deel aan de MLB European Baseball Academy. Deze winterperiode traint Harcksen mee met het Nederlands A-team.

Homerun King

Hensley Meulens werd uitgeroepen tot Beste coach. Hij ontving zijn prijs uit handen van technisch directeur Robert Eenhoorn.

Hensley Meulens werd uitgeroepen tot Beste coach. Hij ontving zijn prijs uit handen van technisch directeur Robert Eenhoorn.
Foto: © Rob Jelsma

Daarnaast waren er ook nog prijzen voor prestaties tijdens de reguliere competitie van de Nederlandse hoofdklasse. Zo werd Bryan Engelhardt uitgeroepen tot Homerun King. De speler van Corendon Kinheim kwam tot zes homeruns. Hij sloeg in de laatste wedstrijd van de reguliere competitie twee homeruns en passeerde daarmee Gianison Boekhoudt (DOOR Neptunus) in het klassement. Eerder werd Engelhardt al uitgeroepen tot Homerung King in 2004, 2006 en 2009, 2010 en 2011.

Roeland Henrique (L&D Amsterdam) kreeg met twintig gestolen honken in 21 pogingen eveneens een persoonlijke prijs. Benjamin Dille mocht de prijs ophalen voor Meest Waardevolle Speler van de Holland Series. Met DOOR Neptunus werd de Belgische honkballer landskampioen. Dille werd tijdens de finaleserie de beste slagman (.412) met meeste honkslagen (7), tweehonkslagen (1) en gescoorde punten (3).

Bekijk alle prijswinnaars en de foto’s hieronder, of lees meer over de Stars Awards via onderstaande links:

Persoonlijke prijzen honkbal:
Meest Waardevolle Speler: Bas de Jong (L&D Amsterdam)
Beste slagman: Bas de Jong (L&D Amsterdam)
Beste werper: Rob Cordemans (L&D Amsterdam)
Homerun King: Bryan Engelhardt (Corendon Kinheim)
Meeste gestolen honken: Roeland Henrique Jr. (L&D Amsterdam)
Guus van der Heijden Memorial Trophy: Xander Bogaerts (Boston Red Sox)
Roel de Mon Award: Misja Harcksen (Rotterdam Unicorns)
Ron Fraser Award: Max Draijer (APPM Rabbits)
MVP Holland Series: Benjamin Dille (DOOR Neptunus)
Coach of the Year: Hensley Meulens (Nederland)
Leen Volkerijk Award: Gijs Selderijk
Bill Arce Award: Jim Shuster

Persoonlijke prijzen softbal:
Meest waardevolle Speelster: Leigh Godfrey (Oolders Omaco Sparks Haarlem)
Beste slagvrouw: Leigh Godfrey (Oolders Omaco Sparks Haarlem)
Beste werpster: Rebecca Soumeru (Oolders Omaco Sparks Haarlem)
Homerun Queen: Karin Tuk (Oolders Omaco Sparks Haarlem)
Meeste gestolen honken: Chantal Versluis (Oolders Omaco Sparks Haarlem)
Egbert v/d Sluis Memorial: Dinet Oosting (FysioExpert Olympia Haarlem), talentvolle jeugdinternational
Riet Vermaat-trofee: Shanna te Vrede (HCAW), voor beste jeugdwerpster
Bep van Beijmerwerdt-trofee: Damishah Charles  (Twins), voor meest veelbelovende jeugdspeelster
MVP Holland Series: Monica Perry (Hotel Ambassador c.c. Terrasvogels)
Coach of the Year: Marco Molleman (Hotel Ambassador c.c. Terrasvogels)
Nol Houtkamp Award: Annie Hekker

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page