Raily Legito heeft eervolle taak als ambassadeur

Op een ogenschijnlijk gewone schooldag zit de aula van het Stedelijk College in Zoetermeer vol met leerlingen. De aanleiding is de start op deze school van het project ‘Alleen jij bepaalt wie jij bent’. Het middelpunt van deze dag is Raily Legito. “Ook ik heb een  moment in mijn leven gehad dat ik moest bepalen wie ik wilde zijn”, aldus de honkballer van DOOR Neptunus.

Met het project ‘Alleen jij bepaalt wie je bent’ wil het ministerie van Veiligheid en Justitie jongeren een alternatief bieden voor het straatleven. Door middel van sport  moeten  jongeren op een positieve manier in beweging komen. Een aantal bekende sporters is op dit moment al verbonden aan dit project zoals de voetballers Ricardo van Rhijn, Soufian El Hassnaoui en Soufiane Touzani. Maar ook basketballer Chip Jones en honkballer Raily Legito zijn ambassadeur.

Als ambassadeur brengt Legito bezoeken aan scholen, zoals het Stedelijk College in Zoetermeer. Daar bracht hij, samen met de honk- en softbalvereniging Birds, leerlingen de basisbeginselen van het honkbal bij.

Respect

Een medewerkster van het ministerie geeft aan dat de opzet van dit project verder gaat dan sporten alleen. “Het terugdringen van jeugdcriminaliteit heeft voor dit kabinet topprioriteit. Met ‘Alleen jij bepaalt’ wordt voorkomen dat jongeren op straat blijven hangen en zo, gewild of ongewild, in de criminaliteit terecht komen. Sport slaat bij jongeren aan, licht zij toe. De keuze voor honkbal is niet vreemd: “Honkbal is net als voetbal en basketbal een echte teamsport, waarbij respect en discipline belangrijk zijn.”

Raily Legito, 249-voudig international en speler van het Rotterdamse Neptunus, voelt zich goed in zijn rol als ambassadeur. Hij is voor het tweede jaar verbonden aan dit project. Legito: “Ik vind het erg leuk om aan jongeren clinics te geven. Maar deze clinics gaan veel verder. Ook ik heb een keuze moeten maken over de afslag die ik zou nemen. Ik heb ervoor gekozen om honkballer te worden in plaats van op straat rond te zwerven. Ik wil graag aan de jongeren meegeven dat zij ook die keuze hebben.”

Birds

Hoewel Legito helpt om jongeren te motiveren om te gaan sporten, is het uiteindelijk aan de lokale verenigingen om de deelnemers te begeleiden in het verdere project. Ton Snijders, secretaris van Birds, is erg te spreken over de opzet van het project. “Wij zijn benaderd vanuit het ministerie en vinden het echt een heel goed project. Als vereniging proberen wij op deze manier maatschappelijk wat bij te dragen en bovendien neemt gelijk het aantal leden toe. Ook de komende jaren doen wij weer graag mee.”

Naast Raily Legito zijn er ook tal van andere honkballers uit de hoofdklasse die hun medewerking verlenen en hebben verleend aan het project ‘Alleen jij bepaalt wie jij bent’: Dé Flanegin, Danny Rombley, Mervin Gario (Vaessen Pioniers), Berry van Driel, Kalian Sams (DOOR Neptunus), Gregory Trinidad, Steven Wharwood, Berend Ruben (Mampaey Hawks), ,  Stephen Henson, Theomar Gei, Laurens Oele (AdoLakers), Ashwin Asjes, Ramiro Balentina (Corendon Kinheim) en Percy Isenia (L&D Amsterdam.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page