Hensley Meulens: ‘Het is hard werken’

“Het betekent heel veel voor mij”, laat Hensley Meulens weten. Hij heeft zojuist de Coach of the Year Award gewonnen. De 46-jarige hitting-coach van San Francisco Giants is voor de European Coach Clinic naar Nederland overgevlogen. De honk- en softbalbond KNBSB heeft die kans aangegrepen om hem afgelopen zaterdagavond tijdens de Stars Awards te huldigen voor zijn prestaties.

Negen maanden eerder leidde hij het Nederlands honkbalteam naar een knappe halve finaleplaats op de sterk bezette World Baseball Classic, een prestatie die nog niet eerder werd neergezet door een Nederlands team. Nota bene in zijn eigen AT&T Park, de thuisbasis van San Francisco Giants, komt de opmars van de Nederlandse honkballers ten einde. Meulens: “Die prestatie was slechts een indicatie van hoever het Nederlandse honkbal al is gekomen.”

Tijdens eerdere toernooien was Meulens al verscheidene keren actief als assistent-coach. Maar manager was hij nog niet eerder. In zijn debuutjaar heeft hij nu direct een onderscheiding gewonnen als beste Nederlandse honkbalcoach van het jaar. Op de vraag wat deze prijs voor hem betekent, is Meulens heel duidelijk: “Het betekent heel veel voor mij. Ik weet dat mijn ouders ook erg blij zijn dat ik deze award heb gewonnen. Net zoals de hele gemeenschap. Het is niet gemakkelijk om deze prijs te winnen. Vooral als je ziet hoeveel goede coaches hier in Nederland rondlopen.”

Vrienden

In het Novotel Brainpark Hotel in Rotterdam kreeg Meulens zaterdagavond de prijs uitgereikt uit handen van Robert Eenhoorn. De technisch directeur van de KNBSB nam tijdens de World Baseball Classic noodgedwongen plaats naast Meulens in de dug-out, nadat assistent-coach Brian Farley het vliegtuig terug naar huis had gepakt. Eenhoorn was ook degene die Meulens voor de rol als manager had benaderd. “Ik ben hem dankbaar voor het vertrouwen dat hij in mij heeft gehad en de kans die hij mij heeft gegeven om met dit team te mogen werken. Ik was blij dat hij tijdens het toernooi aan mijn zijde stond als bench-coach. Wij zijn al lang vrienden.”

Meulens staat in Rotterdam in het middelpunt van de belangstelling. Niet alleen tijdens de Stars Awards. Maar ook tijdens de clinics van de European Coach Clinic waar de aanwezigen aan de lippen hangen van de voormalig Major Leaguer. Met World Series-ringen uit 2010 en 2012 geeft hij een kijkje in het leven van een hitting-coach uit de Major League. “Het is hard werken”, vertelt hij ook nadat hij de prijs voor Coach of the Year in ontvangst heeft genomen. “Onder meer door het netwerken over de hele wereld: in contact blijven met de juiste mensen en op het juiste moment ergens zijn.”

Onmogelijk

Daarbij is vooral de steun van zijn familie belangrijk. Meulens: “Ik heb een goede basis vanuit mijn familie. Zij zorgen er al die jaren al voor dat ik met beide benen op de grond blijf staan. Ondanks alle successen en de plaatsen waar ik heb gespeeld. Ik probeer mezelf te zijn en probeer elke dag weer te presteren.”

Zijn leven lijkt misschien voor anderen een droom, maar ook voor honkballers uit Nederland niet langer meer onhaalbaar. “Vroeger was het onmogelijk om als honkballer uit Nederland te slagen in de Major League. Nu is dat niet meer het geval. Het hele jaar door zijn wij met zoveel verschillende spelers bezig. Wij hebben nu het talent en de mensen.” Dat geldt zeker ook voor de coaching: “Dat merk je vooral op clinics zoals deze. Er worden zoveel goede vragen gesteld. Iedereen wil graag steeds beter worden. Ik ben trots om daar deel van uit te mogen maken.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page