Nederlands drietal in internationale Power Showcase

De Nederlandse honkballers Jorin van Amstel (Mr.Cocker HCAW), Shane Boeree (Vaessen Pioniers) en Jelle Kroft (Corendon Kinheim) verblijven momenteel in de Verenigde Staten. Daar nemen ze van 2 tot en met 5 januari deel aan de achtste editie van de internationale Power Showcase. Voor het Nederlands drietal een uitgelezen kans om zich te presenteren aan Amerikaanse scouts. Boeree: “Voor ons is het een supergave ervaring”.

De jaarlijkse Power Showcase brengt begin januari 130 talentvolle honkballers uit twintig verschillende landen bij elkaar in Marlin Park in Florida, de thuisbasis van de Major League-club Miami Marlins. Nederland wordt vertegenwoordigd door de achttienjarige spelers Jorin van Amstel, Shane Boeree en Jelle Kroft. “Ik heb eerlijk gezegd nog niet echt een idee wat me te wachten staat”, bekent Van Amstel. De speler van het Bussumse HCAW kijkt uit naar het gigantische stadion in Miami. “Ik laat het gewoon allemaal lekker op me afkomen.”

Voor de achtste editie ontvingen Van Amstel, Boeree en Kroft door tussenkomst van Mr.Cocker HCAW-hoofdcoach Ivan Rodriguez een uitnodiging. Boeree: “Ik moest een wedstrijd spelen bij HCAW dit jaar. Tijdens de warming-up kwam Ivan naar mij toe om te vragen of ik mee wilde naar de Power Showcase in Miami.” Daar hoefde het jonge talent, die dit seizoen zijn hoofdklassedebuut maakte voor Vaessen Pioniers, niet lang over na te denken. “Ik heb op dat moment eigenlijk meteen ja gezegd.”

Beste slagman

Rodriguez is geen onbekende voor de organisatie van de Power Showcase. “Ik ken de organisatie al zeven of acht jaar”, licht de Venezolaanse coach toe. Hij droeg de drie Nederlandse honkballers voor. Vooral op basis van hun prestaties met Jong Oranje tijdens het afgelopen Europees kampioenschap in Praag. Boeree werd tijdens dat toernooi uitgeroepen tot beste slagman. Van Amstel en Kroft sloegen voor Nederland homeruns. Van Amstel: “De organisatie van de Power Showcase bleek erg enthousiast over ons te zijn en wilde ons er graag bij hebben.”

Zelf zou Rodriguez aanvankelijk ook afreizen naar Florida. Maar een operatie gooide roet in het eten. Rodriguez: “Het is niet verstandig om nu te gaan reizen.” Wel is Ralph Milliard in januari van de partij. De nieuwe hoofdcoach van het Oosterhoutse Twins is komende maand tijdens het evenement één van de coaches van het Team World tijdens de wedstrijd van de Power Showcase.

Homerun Derby

De Power Showcase draait voor een belangrijk deel om de twee dagen durende Homerun Derby, waarbij deelnemers zowel met hout als aluminium slaan. Daarnaast wordt ook de All-World/All-American Baseball Classic gehouden, een wedstrijd tussen de twintig beste Amerikaanse en de twintig beste internationale spelers. De pas achttienjarige Boeree kijkt er nu al erg naar uit. “Ik verwacht dat wij wel de mindere spelers zijn daar in vergelijking met de Amerikanen en Zuid-Amerikanen. Maar dat laten we geen rol spelen. Voor ons is het een supergave ervaring. We gaan er vol voor.” De speler van Vaessen Pioniers kijkt met name uit naar de wedstrijd op de slotdag. Boeree: “Ik kan dan meer van mezelf laten zien. Bijvoorbeeld qua catchen.”

Het evenement start op donderdag 2 januari met Scout Day, waarna een dag later de eerste ronde van de Homerun Derby plaatsvindt. De tweede ronde wordt gespeeld op zaterdag 4 januari. Zondag 5 januari wordt de Baseball Classic tussen het All World-team en All American-team gespeeld.

Opvolgers

De drie Nederlandse honkballers zijn de opvolgers van Mike Bazuin (2009), Rachid Engelhardt (2011) en Ruar Verkerk (2012). Ook onder meer de Nederlandse international Shawn Zarraga nam al eens eerder deel. Zarraga was van de partij tijdens de eerste editie in 2007. De Arubaanse honkballer werd in dat jaar met twintig homeruns in twee rondes uitgeroepen tot Power Showcase Home Run Derby World Champion.

Dit jaar nemen bovendien een drietal honkballers van Curaçao deel aan de Power Showcase. Dat zijn de pitchers Jerrison Beaumont en Richard Moesker, die uitkomen voor Trinity Christian College en veldspeler Quinsly Balentien van Highlands Christian Academy.

Winter Showcase

In de aanloop naar de Power Showcase verbleven de drie Nederlandse honkballers de afgelopen week in Fort Lauderdale (Florida) voor het Winter Showcase and Skill Camp van de Xtremeline Baseball School. Naast Van Amstel, Boeree en Kroft waren daar ook de Nederlandse talenten Dylan Verdonk, Brandon Giribaldi en Daley Paalvast bij aanwezig. Vrijdag 13 december arriveerde de Nederlandse delegatie in Fort Lauderdale. Daar werd onder meer getraind onder leiding van voormalig hoofdklassespeler Justin Prinstein (Almere’90). “Ik heb me ontzettend vermaakt”, laat Boeree vanuit Florida weten. “We hebben een aantal wedstrijden gespeeld met het scoutteam van Baltimore Orioles en tot nu toe elke dag getraind.”
Van Amstel: “We hebben hiermee de mogelijkheid gekregen om onszelf in de kijker te spelen bij een college. Bovendien kunnen we in het honkbalritme komen en bepaalde aspecten weer een beetje bijschaven en opfrissen.” Met temperaturen rond 26 of 27 graden kregen zij daar alle kans voor. “Wij lopen enorm achter op de andere deelnemers uit Amerika en Latijns-Amerika, die wel gewoon in de winter door kunnen trainen.”

Voor Verdonk, Giribaldi en Paalvast is met het het einde van het trainingskamp hun verblijf in de Verenigde Staten ten einde gekomen. Van Amstel, Boeree en Kroft blijven in Florida voor de Power Showcase. Tot dusver kijkt Van Amstel tevreden terug op de eerste week van zijn verblijf in Florida. “De eerste dagen waren erg intens. Allereerst is het gigantisch wennen aan het temperatuurverschil van soms meer dan 25 graden. De jetlag hakte er ook aardig in. Vooral in combinatie met het harde trainen en de temperatuur. Verder was het eerst ook een beetje wennen aan de Amerikaanse sportcultuur. Die is toch een stuk serieuzer en harder dan die in Nederland.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page