Honkbalscout Hofstede: ‘Niet alleen voor het geld gaan’

Eerder gaf Peter van Dalen op de Nederlandse honkbalsite al een inkijkje in het leven van een scout in Nederland. Nu is het de beurt aan Ton Hofstede. Hij is als scout verbonden aan Baltimore Orioles en was in die hoedanigheid onder meer betrokken bij het contract van Rachid Engelhardt. Hofstede: “Nederland was een redelijk onontgonnen gebied”.

Evenals honkbalscout Peter van Dalen is ook Hofstede per toeval verzeild geraakt in de scoutingwereld: “Dat is een lang verhaal. Het is begonnen in 1993 tijdens het World Port Tournament. Ik was daar liaison officer voor Aruba Red Machine. De teamchef was Leo Lacle. Hij werkte voor Montreal Expos en had zijn baas, Fred Ferreira,  vanuit de Verenigde Staten over laten komen om het niveau van het Nederlandse honkbal te laten zien.”

Hofstede vervolgt: “Nederland was een redelijk onontgonnen gebied. Alleen Win Remmerwaal was toen bekend. Ik heb kennisgemaakt met Fred Ferreira en heb hem ook begeleid. Hij vroeg mij voor zijn vertrek naar de Verenigde Staten voor hem te gaan werken als consultant scout.”

Lelijke wereld

Tegenwoordig is diezelfde Ferreira de grote man op scoutinggebied bij Baltimore Orioles. Hofstede werkt al meer dan twintig jaar met hem samen in verschillende functies. Hofstede heeft onder hem een behoorlijke staat van dienst: “Ik heb tien jaar bij Montreal gezeten. Nadat Fred in 2004 overstapte naar Florida Marlins, ben ik met hem meegegaan. In 2007 was ik geen scout en in 2008 ben ik gevraagd om scout te worden voor San Francisco Giants. Dat heb ik gedaan tot 2009.”

Ook de andere kant heeft Hofstede meegemaakt: “In 2010 en 2011 heb ik via een samenwerking met Fred Ferreira geprobeerd om spelersagent te worden voor de Nederlandse markt. Maar dat bleek geen succes. Het is een lelijke wereld, waar je 24 uur per dag klaar moet staan voor de speler.”

Subtiele verschillen

Net als Peter van Dalen geeft Hofstede aan dat zijn functie als scout geen fulltime baan is. “Ik combineerde het werk eerst met een baan bij Shell. Antony Rayer (Montreal Expos, red.) was het eerste contract dat ik in Nederland heb laten tekenen. Tegenwoordig zit er een heel antecedenten onderzoek aan de procedure vast  Dat is voort gekomen uit ervaringen in het verleden met Dominicaanse spelers. Maar de regels zijn natuurlijk voor de hele wereld. Bovendien zitten er subtiele verschillen in de contracten. Je moet je houden aan de wetten van een specifiek land. Het contract voor Rachid Engelhardt bijvoorbeeld was zonder bijlagen van ons al 36 pagina’s. Bovendien moest ik bij de notaris zijn handtekening laten waarmerken. Er komt dus heel wat bij kijken.”

Inmiddels is Nederland al geen onontgonnen gebied meer. “Er zijn wel een aantal scouts in Nederland, maar de meesten zijn verborgen. Organisaties laten scouts zelf naar Europa vliegen als dat nodig is”, geeft Hofstede aan. “Europa wordt nog wel als een groeimarkt gezien. De organisaties willen uitbreiden, maar Midden- en Zuid-Amerika zitten vol. Daar lopen de scouts bij wijze van spreken al de hele dag rond.”

Mooi gemiddelde

Toch is er nog veel terrein te winnen in vergelijking met onder meer Curaçao, waar Hofstede elk jaar een aantal maanden verblijft. “Het lichaam van een speler van Curaçao of Aruba is gemaakt voor honkbal. Bij de meeste Nederlandse jongens ligt dat wel anders. In Nederland loopt er gewoon niet al teveel talent rond. Als je één speler per jaar kan tekenen, is dat een mooi gemiddelde.”

Het zijn over het algemeen ook pitchers: “Een pitcher heeft tien keer meer kans dan andere veldspelers. Dat komt doordat de Nederlandse pitchers over het algemeen wat langere jongens zijn met een snelle arm. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zoals Nick Urbanus en in het verleden Robert Eenhoorn.” Voor met name Nederlandse honkballers kan volgens Hofstede vooral de doorstroming vanuit een college nuttig zijn. “Op een Nederlandse academy leert een speler veel, maar lang niet zoveel als op een college in de Verenigde Staten.”

Successen

Successen waar Hofstede aan heeft bijgedragen, zijn die van Rick van den Hurk en Roger Bernardina. “Ik werkte in die periode samen met wijlen Chicho Jesurun en ben bij de besprekingen geweest tussen de vader van Rick en Chicho.”  Wat betreft Bernardina: “Chicho, Fred en ik hebben Roger in de zaal van Zwijndrecht getekend voor Montreal Expos. Dat werd al snel Washington Nationals.”

Over het tekenen van jonge spelers voor de Baltimore Orioles: “Het gaat altijd om de datum van 2 juli. Als een speler op die datum zestien jaar is, dan mag hij worden benaderd. Een van de spelers die ik heb benaderd, was Rachid Engelhardt. Alleen had hij een agent die hem eigenlijk dwars zat. Die agent vroeg heel veel geld. Dat doet Baltimore Orioles niet. Je moet ook graag willen en niet alleen voor het geld gaan. Bij Fred krijg je kansen. Echte kansen. Daardoor krijg je bij ons wel minder geld. Uiteindelijk heb ik via zijn vader voor elkaar gekregen dat de agent buitenspel werd gezet. Daarna was de handshake snel gemaakt.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page