Kops realiseert met CBLE Europese competitie

De ambities bij de oprichting in 2012 waren groot. Nu, drie jaar later, lijkt daarvan niets te hoog gegrepen. Twee jaar nadat de eerste editie van de Collegiate Baseball League Europe het levenslicht zag, is uitbreiding naar het buitenland een feit. Initiatiefnemer Jan Maarten Kops: “Het resultaat lijkt toch wel heel mooi te worden.”

Plannen voor Europese competities waren er veel. Maar nog nooit werden ze concreet. Met zijn Collegiate Baseball League Europe heeft Kops daar nu verandering in gebracht. Dit jaar worden wedstrijden uit de CBLE voor het eerst ook in het buitenland gespeeld. “We zullen zien of we met de uitbreiding naar het buitenland van de CBLE uiteindelijk een serieus alternatief kunnen bieden voor de grote Summer Leagues in de Verenigde Staten, zoals de Northwoods League en Cape Cod League.”

Al begin dit jaar werd een belangrijke eerste stap gezet door uitbreiding naar Frankrijk. Kops: “We hebben binnen een week een intentieovereenkomst getekend.” Daarmee wordt La Rochelle komende juli één van de speellocaties. “Het is een leuke club met een veld tegen het strand van de Atlantische Oceaan.” In oktober reisde Kops af naar Frankrijk om verdere afspraken te maken.

Rumoerig jaar

Maar bij La Rochelle hield het niet op. Er was ook contact met clubs uit Duitsland, Italië en Spanje. “CB Barcelona was redelijk enthousiast”, vertelt Kops. Ook leek de interesse vanuit Dortmund concreet. Kops reisde eerder dit jaar af naar Duitsland, maar kwam uiteindelijk met lege handen terug. “De club heeft een rumoerig jaar achter de rug, waardoor uiteindelijk toch van een samenwerking is afgezien. Mogelijk dat dit in de toekomst nog wel kan. Ze hebben een prachtig veld in een stadspark.”

Inmiddels was ook de Britse honk- en softbalbond op de hoogte van de plannen van de CBLE. Kops reisde af naar London en kreeg een dag na zijn bezoek al de aanbieding om het veld van Essex Arrows te kunnen gebruiken. “Dit loste direct het belangrijkste probleem in Londen op. Namelijk de matige accommodaties. Essex Arrows heeft een prima veld en we spelen daar de eerste twee dagen van ons verblijf in Londen. De laatste dag spelen we op het veld van London Mets.” Bovendien worden diverse jeugdclinics verzorgd.

Aansprekende namen

Jan Maarten Kops (links) met Paul Bun, organisator van het Battle of the Castle toernooi.

Jan Maarten Kops (links) met Paul Bun, organisator van het Battle of the Castle toernooi.

Ook vanuit het Spaanse Madrid en Gijon was er serieuze interesse. Uiteindelijk ging de voorkeur van Kops echter uit naar Barcelona. “Barcelona zou de CBLE meer aantrekkingskracht bieden. De ontwikkelingsfase waarin we nu zitten, vraagt om aansprekende namen. De kans om Barcelona op onze poster te kunnen zetten, wilde ik niet laten schieten.”

Daarmee heeft de CBLE vanaf dit jaar een nog grotere internationale uitstraling. De deelnemende teams zijn ondertussen al omgedoopt tot London Cavaliers, Sant Boi Falcons of Barcelona en La Rochelle Admirals. Nederland wordt vertegenwoordigd door Oosterhout Bombers.
Ook voor de deelnemende landen biedt de CBLE mogelijkheden. “Op iedere locatie mogen de organiserende clubs bijvoorbeeld maximaal acht prospects en vier coaches opgeven, die voor de drie wedstrijden op die locatie als gast worden ondergebracht in één van de vier teams. Regionale scheidsrechters krijgen daarnaast de kans om om extra ervaring op te doen”, vertelt Kops. “Ik hoop dat we met onze opzet kunnen laten zien dat het loont om buiten de reguliere kaders te denken en te handelen. Voor zover ik het kan beoordelen heeft CBLE op termijn een grote  toegevoegde waarde voor de ontwikkeling van het Europese honkbal en de internationale samenwerking tussen verenigingen.”

Verblijf

Voor de deelnemers is het verblijf geregeld. In Londen verblijven de spelers in een hostel in hartje London. In Spanje is een overeenkomst gesloten met een hotel in Villadecans, op tien minuten loopafstand van het veld. In La Rochelle overnachten de spelers in het hotel recht tegenover het veld en slechts 200 meter van zee. In Oosterhout worden de spelers ondergebracht bij gastgezinnen. Kops: “Ik denk dat we in Oosterhout hebben laten zien dat er een nog een hoop te winnen valt met betrekking tot het vergroten van de aantrekkingskracht van onze sport.”

Zo kan het gebeuren dat de derde editie van de Collegiate Baseball League Europe in vier verschillende landen wordt gehouden. De zomercompetitie gaat op dinsdag 8 juli van start in Londen. Vier dagen later wordt de competitie vervolgd in Sant Boi. Na een driedaagse tussenstop in La Rochelle, wordt de CBLE van 21 tot en met 25 juli afgesloten in Oosterhout.

Niveau

De Europese uitbreiding heeft ook zijn effect op de deelnemers. Zo is de eerste aanmelding binnen van een speler uit de professionele Australian Baseball League. Het gaat om de Australische derde honkman Joshua McGee. Vorig jaar had hij voor Perth Heat een slaggemiddelde van .302 in de ABL. Daarnaast zijn er al aanmeldingen vanuit negen verschillende landen, waaronder Canada en de Verenigde Staten. Vier NCAA DIV I-spelers en twee NJCAA DIV 1-spelers. “Het ziet er dus naar uit dat het niveau wederom zeer aantrekkelijk zal zijn”, voorspelt Kops.

Met het aantrekken van Davis May als manager van de Oosterhout Bombers is ook bij de coaches een grote naam binnengehaald. Kops: “Davis May is een Amerikaanse coach, die als pitcher op Triple A-niveau heeft gespeeld en sindsdien fulltime als instructeur en coach actief is gebleven. Onder meer als pitching-coach in de organisatie van Cleveland Indians, enkele collegeteams en Summer Leagues en de laatste jaren bij het hoog aangeschreven East Cobb baseball.”

Scouts

Een impressie van de CBLE van afgelopen jaar.

Een impressie van de CBLE van afgelopen jaar.

Organisatorisch heeft Kops inmiddels ook het nodige op orde. Met behulp van hoofdklassespeler Jurjen van Zijl werden nieuwe teamlogo’s ontworpen. Voormalig hoofdklasser Marcel Aerts hielp bij de ontwikkeling van een nieuwe website. “Daarmee hebben we de organisatie een professionele uitstraling gegeven.”
Voor statistieken en play-by-play wordt andermaal gebruik gemaakt van Pointstreak Software. “Elke grote Amerikaanse Summer League en alle professionele independent leagues in de Verenigde Staten gebruiken dit. Scouts van Major League-organisaties hebben toegang tot de Poinstreak database. Spelers kunnen op deze wijze mogelijk op de radar komen van een proforganisatie.”

De ervaren Jan van der Sande werd aangetrokken als Chief of Mission. Kops: “Zijn organisatorische ervaring op het gebied van grote toernooien en begeleiding van het Nederlands team en Europese trips van DOOR Neptunus kunnen we goed gebruiken.”
Dit jaar keert ook  het 12U Battle at the Castle toernooi terug. In samenwerking met Paul Bun werd dit toernooi vorig jaar met exact hetzelfde format als CBLE geïntroduceerd voor Little League-spelers. Kops: “Dit was echt gigantisch en voor de spelertjes een onvergetelijk honkbalfeest waar op heel hoog niveau zeer spannende wedstrijden werden gespeeld.”

Erkenning

Met Akadema is inmiddels een sponsorovereenkomst afgesloten. ” We zijn erg trots zijn op deze overeenkomst. Akadema is een jong merk dat onder andere Bryce Harper, Shane Victorino en Derek Holland van handschoenen voorziet. We zien het als een stuk erkenning dat Akadema ons dit aanbod heeft gedaan.”

Na de tweede editie beloofde Kops zijn vrouw dat de derde editie niet de spuigaten uit zou lopen. “Die belofte heb ik helaas al gebroken”, moet Kops bekennen. “Ik ben haar dan ook veel dank verschuldigd dat ze deze zeer tijdrovende hobby tolereert.” Kops ziet het ook nog niet als een belasting: “Het kost mij veel tijd. Maar het levert nog altijd meer energie op dan dat het me kost. En het resultaat lijkt toch wel heel mooi te worden.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page