Succesvolle start honkbalacademy Curaçao

De aanwas van honkballers van Curaçao in het Amerikaanse profhonkbal blijft groeien. Ondertussen klopt een steeds grotere groep talenten nadrukkelijk op de deur van de Amerikaanse proforganisaties. Zij spelen met een scolarship op zak voor één van de colleges in de Verenigde Staten. “Darren Seferina, Mirangelo Muller, Tivon Faneyte”, somt Phil Llewellyn Sr. moeiteloos een aantal van de meest aanstormende talenten op. Hij kan het weten. Vanuit Boynton Beach (Florida) begeleidt hij de honkballers van Curaçao in hun poging om profhonkballer te worden. “Het is leuk te zien hoe deze kinderen zich ontplooien.”

Llewellyn Sr. is de vader van Phildrick Llewellyn, de honkballer uit de proforganisatie van Arizona Diamondbacks die vorig jaar in de aanloop naar de World Baseball Classic enige tijd meetrainde en meespeelde met het Nederlands honkbalteam. Zijn zoon is ook de reden geweest dat Llewellyn Sr. in 2008 Curaçao inruilde voor Florida. Twee jaar daarvoor was Phildrick Llewellyn op veertienjarige leeftijd al naar de Verenigde Staten verhuisd.

Tegenwoordig is Llewellyn Sr., samen met onder meer Nederlands team-coach Ben Thijssen, één van de drijvende krachten achter de Dutch Caribbean Baseball Academy (DCBA), dat zeer waarschijnlijk binnenkort de status krijgt van honkbalacademy binnen de honk- en softbalbond KNBSB. Llewellyn Sr. begeleidt vanuit Florida de steeds groter wordende groep honkballers die van Curaçao de overstap maakt naar de Verenigde Staten. Dat aantal is inmiddels gegroeid tot maar liefst 53  honkballers.
Richard Moesker, Quinsly Balentien en Jerrison Beaumont zijn de laatste aanwinsten. Zij tekenden gisteren een scolarship voor Miami Dade Community College. Het drietal was in januari nog actief tijdens de Power Showcase in Miami.

Voor gek verklaard

Het leven van Llewellyn Sr. heeft altijd in het teken gestaan van honkbal. “Ik ben altijd groot fan geweest van college baseball”, vertelt hij. Hij was er van overtugid dat als hij een zoon of dochter zou krijgen, dat zij ook naar de Verenigde Staten zouden gaan om te sporten en te studeren. “Velen hebben mij voor gek verklaard.” Maar met een zoon, die via een college een profcontract in de wacht heeft gesleept en een dochter met een full scolarship heeft Llewellyn Sr. inmiddels het tegendeel bewezen.

Eenvoudig was die weg echter niet. Dat wordt al snel duidelijk als Llewellyn Sr. begint te praten. “Phildrick begon op vierjarige leeftijd met honkballen in de organisatie Syborg van de Sta. Rosa Youth Baseball Organisation. Vanaf zijn achtste jaar begonnen hij ook met het bezoeken van honkbalkampen in de Verenigde Staten. Na een aantal jaren werd Phildrick in 2008 aangenomen op Trinity Christian Academy, de school waar vanuit Hainly Statia en Ulrich Snijder een jaar eerder waren gedraft.”

World Series

Phill Llewellyn Sr.

Phill Llewellyn Sr.

In datzelfde jaar werd Curaçao voor het eerst Latijns-Amerikaans kampioen in Junior League. Als startend catcher reisde de veertienjarige Phildrick Llewellyn met Curaçao mee naar Taylor (Michigan) voor de World Series. Het werd een succesvol toernooi. Voor het eerst won Curaçao de Junior League World Series. Na afloop van het toernooi bleef Phildrick alleen achter in de Verenigde Staten, om te starten op zijn Amerikaanse highschool.
Aanvankelijk werd hij begeleid door een gastgezin. Maar nadat de prille honkbalcarrière van Llewellyn steeds intensiever werd, besloot Llewellyn Sr. zijn baan bij het Korps Politie Nederlandse Antillen na 27 jaar op te zeggen, om zelf zijn zoon te begeleiden. “Anders liep hij veel kansen mis.”

Het was geen eenvoudige keuze voor Llewellyn Sr. “In april 2010 liet ik mijn vrouw Monique en dochter Philny achter en vloog naar de Verenigde Staten. Samen met Phildrick zaten tegen die tijd al drie andere honkballers op Trinity Christian Academy. Dat waren Alexander Rodriguez (MLB draft 2013 Colorado Rockies), Darren Seferenina (2013 Miami Dade College) en Vincent Anthonia (2012 Jackson State University). Mijn besluit was dus niet alleen bestemd voor Phildrick, maar ook voor de andere jongens van Curaçao.”

Belofte

In 2012 kwam voor de familie Llewellyn een droom uit. Phildrick werd gedraft door Arizona Diamondbacks. “Phildrick heeft altijd het idee gehad om iets terug te geven aan de maatschappij als hij in de MLB draft zou worden gekozen. Hij wilde dat anderen dezelfde kans zouden krijgen als hij heeft gehad.” Aan die belofte hield hij zich. Nadat Phildrick zijn contract had getekend, gebruikte hij een deel van zijn tekenbonus om een showcase te organiseren in het Rif Stadion op Curaçao.
Hij kreeg daarbij hulp van Stichting Studie Financiering Curaçao (SSC), een stichting waarbij de moeder van Phildrick inmiddels betrokken was geraakt en uiteindelijk ook coördinatrice van is geworden. Ook het voormalig statenlid Helmin Wiels, die vorig jaar op Curaçao werd vermoord, was bij de organisatie betrokken. “Het werd een succesvol evenement”, blikt Llewellyn Sr. terug. Met grote noodzaak: “Talentvolle spelers worden na hun zestiende of zeventiende jaar ‘baseball drop-outs’. Zij krijgen geen goede begeleiding meer en lopen zo een kans mis om een profcontract te tekenen.”

Al in 2009 had Llewellyn Sr. samen met Ben Thijssen, Norval Faneyte (leerkracht en jeugdcoach van Jurickson Profar, red.) en Fermin Coronel (scout Cincinnati Reds, red.) het idee opgevat om jongeren die hun studie in de Verenigde Staten willen combineren met sport beter voor te bereiden. De succesvolle showcase in het Rif stadion bracht deze plannen in een stroomversnelling.
In februari 2013 volgde een tweede showcase in het Tio Doau Ballpark. Llewellyn Sr. “Hierna liep het heel hard. Met behulp van de SSC begonnen honkballers de overstap te maken naar scholen in de Verenigde Staten. Op dit moment hebben wij 53 honkballers verdeeld over colleges en high schools.”

Dynamische groep

Inmiddels was ook de Prospect Select Dutch Caribbean Academy (PSDC) opgericht. De stichting staat op Curaçao onder leiding van Norval Faneyte, Ben Thijsen, Romulo Irausquin, Andy Nicolaas, Fermin Coronel en Vincent Offerman. “Het project draait momenteel om een groep van 45 honkballers op Curaçao. Zij komen drie keer per week bij elkaar. De PSDC begeleidt de spelers op en buiten het veld. Er worden lezingen gehouden om de spelers kennis te laten maken met de verschillende aspecten van het leven buiten honkbal en ook natuurlijk rondom honkbal.”
Llewellyn Sr. kijkt tevreden terug op de eerste maanden van de PSDC: “Ik ben heel erg trots op de groep die hiermee bezig is en zich over de stichting ontfermt. Het is niet alleen een zeer dynamische groep, maar het is ook een groep die echt als team op elkaar is ingewerkt. Wij hebben allemaal hetzelfde doel: kansen geven aan de jeugd door middel van honkbal.”

De PSDC kan onderhand ook rekenen op de steun van de KNBSB. De Nederlandse honk- en softbalbond heeft de stichting toegezegd te ondersteunen met financiën, materiaal en kennis. Llewellyn Sr.: “Op dit moment worden de statuten aangepast om de stichting aan te kunnen merken als een officiële KNBSB academie.” Mede daardoor is besloten de naam PSDC te wijzigen in Dutch Caribbean Baseball Academy (DCBA).
Vanuit Florida ondersteunt Llewellyn Sr. de talenten uit de academy bij het vinden van een high school of college. “Momenteel zijn wij bezig met twee trajecten. Eén is door middel van showcases de beste spelers, die al het voorgezet onderwijs op Curaçao hebben afgerond, te plaatsen op een college. Bij het andere traject worden talentvolle en goed studerende honkballers, die het voortgezet onderwijs nog niet hebben afgerond, geplaatst op een high school. Op een high school krijg je nog geen scholarship, maar wel de kans om je in twee jaar tijd aan te passen aan het Amerikaanse honkbalsysteem. Hierdoor kan een speler een betere scholarship krijgen en zich vanaf een zeer jonge leeftijd in de kijker spelen bij scouts uit de Major League.”

Grote brein

Phildrick Llewellyn

Phildrick Llewellyn

Ook daarbij is de hulp van de Stichting Studie Financiering Curaçao (SSC) van enorm belang. “De spelers krijgen een studielening van de SSC. Momenteel beschikt het project over meer dan tien scholen in de Verenigde Staten waar niet alleen honkballers, maar ook studenten en atleten uit andere takken van sport worden geplaatst.” Monique Llewellyn, die inmiddels haar baan als luchtverkeersleider op Curaçao heeft opgezegd om haar man en zoon achterna te reizen, is daarbij de drijvende kracht. Llewellyn Sr.: “Zij is het grote brein achter de schermen. Zij zet zich dag en nacht in voor dit project.”

De DCBA brengt goed in beeld hoe enorm het talent op Curaçao is. Achter honkballers als Mariekson Gregorius, Jurickson Profar en Jonathan Schoop staat een hele nieuwe lichting te trappelen. “Op dit moment hebben wij vier of vijf spelers die, met een beetje geluk, gekozen kunnen worden in de 2014 MLB Draft. Uit junior college hebben wij Darren Seferina, Mirangelo Muller en Rayshelon Carolina. Op high school Richard Moesker en Jerrison Beaumont, Stephan Vidal, Tivon Faneyte en Quinsly Balentien.”
Het succes verspreidt zich inmiddels ook uit over andere takken van sport, zoals atletiek, voetbal en natuurlijk softbal. Zo hebben korte stop Soclaina van Gurp en pitcher Philny Llewellyn inmiddels een full scholarship getekend voor Palm Beach State College.

Tweede kans

De ontwikkeling van het honk- en softbaltalent op Curaçao is daarmee voor de familie Llewellyn een dagtaak geworden. “Wat mijn drijfkracht is?”, vraagt Llewellyn Sr. “Het antwoord is simpel. Uit dank wil ik iets teruggeven aan de maatschappij. Als jeugdcoach en begeleider heb ik altijd dicht op de ontwikkelingen gezeten rondom het honkbal op Curaçao. Ik ben ervan overtuigd dat onze kinderen goed gebruik moeten kunnen maken van de mogelijkheden die college sporten bieden. Als het je lukt, kun je worden gekozen in de drafts van Major League Baseball. En anders kun je doorstuderen om op betaalbare manier je bachelor of master te halen.”

Llewellyn Sr.: “Samen met het DCBA op Curaçao vormen wij een team. Met ogen vol tranen en met vreugde in mijn hart zie ik hoe de jongeren zich hier in de Verenigde Staten ontwikkelen en ontplooien. En hoe dankbaar ze zijn voor deze tweede kans. Niets kan dit gevoel van vreugde vervangen.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page