De Winter: ‘Ik ben eigenlijk een hele luxe materiaalman’

In het professionele honkbal in de Verenigde Staten is het clubhuis voor de spelers een soort tweede thuis. Een clubhuismanager houdt toezicht, zorgt voor uniformen, uitrusting, maaltijden en alles wat er nog meer bij komt kijken. Bij één van de Minor League-teams van Los Angeles Angels was dat afgelopen seizoen een Nederlander: Leon de Winter.

Leon de Winter is getrouwd met een Amerikaanse en heeft zich inmiddels in de Verenigde Staten gevestigd. Ooit is hij in Nederland met honkbal in aanraking gekomen: “Ik speel sinds mijn derde honkbal. Eerst bij Neptunus en daarna bij Feyenoord, Zwijndrecht en uiteindelijk Sparta/Feyenoord. Ik heb daarnaast in verschillende regionale en nationale jeugdteams gespeeld. Bij Sparta/Feyenoord heb ik nog een paar jaar in de hoofdklasse gespeeld.”

Uiteindelijk werd De Winter gevraagd te komen honkballen bij The Orioles in Bergschenhoek. “Een Amerikaanse coach bij deze club heeft mij hierna uitgenodigd om te gaan honkballen voor een college. Ik heb daar een aantal jaar gespeeld en mijn opleiding gevolgd.” Een carrière als profhonkballer heeft De Winter nooit nagestreefd. “Voor een echte profcarrière was ik daarna helaas al te oud”, voegt de dertigjarige Rotterdammer daar aan toe.

Stage

Zijn keuze om hierna in het honkbalwereldje te blijven, is niet toevallig geweest: “Ik heb bewust de keuze gemaakt om stage te lopen bij een aantal honkbalteams, waaronder de organisatie van Washington Nationals. Tijdens de eerste stage voor mijn opleiding sportmanagement kwam ik terecht bij de Hagerstown Suns. Dat was toen een Low A-team. Mijn stage zelf was echt sales en marketing. Omdat het niet heel erg veel verdiende, hielp ik buiten mijn eigen werktijden de clubhuismanager. Zo maakte ik kennis met de sfeer in zo’n clubhuis. Bovendien is mij door coaches heel vaak verteld dat de positie van clubhuismanager een hele goede opstap is om verder te komen binnen een organisatie. Het is wel erg lastig om door te breken in andere functie.”

Uiteindelijk kon De Winter vorig jaar aan de slag als visiting clubhouse manager bij Arkansas Travelers, het Double A-team van Los Angeles Angels. “Het is hard werken en soms ook smerig, maar je zit wel elke dag in het clubhuis. Ik ben echt verantwoordelijk voor alles wat er in het clubhuis gebeurt. Het is ook veel meer dan een kleedkamer in Nederland. De spelers beschouwen het als een thuis. Ze maken ook lange dagen. Mijn taak is om ervoor te zorgen dat ze alleen maar aan spelen hoeven te denken. Ik ben eigenlijk een hele luxe materiaalman.”

Takenpakket

Leon de Winter

Leon de Winter

Het takenpakket van de Nederlander is dan ook heel ruim. De Winter: “Ik bereid ook zelf het eten voor de teams, van koude tot warme maaltijden. Alles wat de teams graag willen hebben voor de wedstrijd. Daarna richt ik mij op het wassen en opvouwen van alle vieze kleding. Tijdens de wedstrijd maak ik voor zo’n 35 personen een maaltijd. Op dit niveau doet een clubhuismanager dat helemaal in zijn eentje. Het komt ook wel voor dat ik soms om vier uur ’s nachts de bus moet uitladen. Ik werk soms veertien tot vijftien uur op een dag.”

Hoe ziet dan een gemiddelde dag er uit? “Mijn dag begint meestal met een bezoek aan de groothandel en supermarkt om alle inkopen te doen. Daarna naar het clubhuis om een uurtje of twaalf en dan komen om een uur of twee de jongens naar het veld.”

Salaris

In de Major League bekostigen de individuele teams de clubhuismanager, maar in de Minor League gebeurt dit door de spelers zelf. Zij betalen per wedstrijd een bepaald bedrag aan de clubhuismanager. Dit varieert per niveau. De Winter: “Ik krijg zo’n 750 dollar per maand van Arkansas. De rest komt van de spelers. De spelers en stafleden betalen mij twaalf dollar per dag en daar moet ik alles voor doen. Ik kan er voor kiezen om gesneden fruit te kopen, maar dat is duur. Hoe goedkoper de maaltijd, hoe meer er voor mij overblijft. Daarnaast bestaat een deel van mijn salaris uit fooien. Dat hangt af van hoe anderen mijn gastheerschap beoordelen.”

In zijn rol als clubhuismanager ontmoette De Winter vorig seizoen voor het eerst een profhonkballer uit Nederland. “Afgelopen jaar kwam ik Kalian Sams tegen”, vertelt hij trots. “Hij speelde toen bij de San Antonio Missions.” Kans om het Nederlandse honkbal op de voet te volgen, heeft hij echter nauwelijks: “Ik probeer nog wel in de gaten te houden hoe het honkbal in Nederland verloopt, maar tijdens mijn seizoen hier heb ik daar echt geen tijd voor.”

Inmiddels is De Winter sinds begin februari van dit jaar in de functie van videocoördinator actief bij Clinton Lumberkings, één van de Single A-teams van Seattle Mariners.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page