Italiaans seizoen start met problemen

Italië krijgt dit jaar de kans om voor de tweede keer in de historie driemaal op rij Europees kampioen te worden. Die voorbereiding begon goed met Spring Training in Florida. Maar op eigen bodem gaat het een stuk minder goed met het Italiaanse honkbal.

Tussen 1975 en 1979 werd Italië driemaal op rij Europees kampioen. Hierna begon Nederland aan een hegemonie met tien titels in veertien edities. Die verhoudingen hebben de Italiaanse honkballers inmiddels met kampioenschappen in 2010 en 2012 rechtgezet.

“Italie is in september na twee gewonnen titels het te kloppen land voor al onze EK-tegenstanders”, verklaarde bondscoach Marco Mazzieri na terugkeer van de Italiaanse Spring Training in Vero Beach (Florida). Daar heeft de ploeg sinds 18 februari hard gewerkt onder leiding van Mazzieri en zijn assistenten Bill Holmberg (pitching), Mike Piazza (hitting) en coaches Gibo Gerali, Alberto D’Auria, Claudio Vecchi en Augusto Medina. Verder werden de spelers verzorgd door psycholoog(!) Rafael Colon, fysiotherapeut Massimo Baldi en dokter Andrea Pellegrini en trainer Gianni Natale.

Generatiewisseling

De 24 spelers die door Mazzieri waren gekozen en opgeroepen voor de trip naar Florida waren de negen pitchers Crepaldi, Barbaresi en Cadoni (Bologna), Simone, Andreozzi, Giovanni D’Amico en Cooper (San Marino), Corradini en Escalona (Rimini), de drie catchers Reginato (San Marino), Sabbatani (Bologna) en Latorre (San Francisco Giants), de zeven binnenvelders Vaglio, Grimaudo, Andrea D’Amico en Infante (Bologna), Martone (Nettuno 2), Santora (Rimini) en Pantaleoni (San Marino) en de vijf buitenvelders Ambrosino (Bologna), De Simoni, Poma (Parma), Chiarini (Rimini) en Caradonna (Nettuno).   De Italiaanse selectie in Florida bevatte diverse jonge talenten, die van Mazzieri de kans kregen om internationale ervaring op te doen tussen de senioren onder de Azzurri. Sinds verleden jaar bereidt Mazzieri de ploeg voor op een generatiewisseling en daarmee wenst hij door te gaan.

Wie in september meegaan naar het Europees kampioenschap in Regensburg, bepaalt Mazzieri op een later moment. Hij houdt rekening met de beschikbaarheid van alle profs, die buiten het 40 man roster vallen van de Major League-clubs. Mazzieri haalt zijn kandidaten in de aanloop naar het EK nog bij elkaar voor de twee dagen rond de All Star Game van de Italian Baseball League op 11 juli en tijdens de Italian Baseball Week begin september.

Kritieken

Hoewel Mazzieri bekend is met kritieken vanuit eigen land, zoals dat de Spring training zonder serieuze tegenstanders in oefenwedstrijden beter beschouwd kan worden als een snoepreisje, liggen de grote problemen van het Italiaanse honkbal juist bij de Italian Baseball League. Serieuze journalisten beschrijven deze competitie, opgedragen door bondsvoorzitter Riccardo Fraccari, als pogingen om een profcompetitie te starten door een bond, die daartoe nog helemaal niet klaar is.

Vincenzo D'Addio aan slag voor Mastiff, de club die zich heeft teruggetrokken uit de IBL.

Vincenzo D’Addio aan slag voor Mastiff, de club die zich heeft teruggetrokken uit de IBL.
Foto: © Fiorenzo Linicchi/FIBS

Enkele jaren geleden begon de Italian Baseball League met acht clubs en drie wedstrijden per week. Elk jaar werd gestreefd naar uitbreiding in aantal clubs (12 tot 16) en aantal wedstrijden (vijf). Vorig jaar lukte het om tien clubs te laten uitkomen, maar dat ging meteen ten koste van het aantal wedstrijden: twee per week. Komend seizoen gaat het aantal deelnemende clubs toch weer terug naar acht clubs. En dat gebeurt dan nog met kunst en vliegwerk. BBC Mastiff, de club uit Arezzo die vorig jaar zijn thuiswedstrijden speelde in het Janella stadion in het 150 kilometer verder gelegen Grosseto, heeft laten weten zich terug te trekken uit de Italian Baseball League.

Gezichtsverlies

Daardoor bleef de Italiaanse bond FIBS een maand voor het nieuwe seizoen zitten met het oneven aantal clubs van slechts zeven. In het weekeinde moest bondsvoorzitter Fraccari zich wenden tot de club Nettuno om zijn IBL te redden van dit gezichtsverlies. De reserves van Nettuno zijn bereid gevonden om Mastiff te vervangen.

Girone A bestaat dit seizoen uit het debuterende Padova, Godo, Bologna en het buitenlandse San Marino, terwijl in Girone B de gerenommeerde clubs Parma, Rimini en Nettuno het tegen elkaar gaan opnemen. Aanvankelijk was ook Mastiff ingedeeld in deze poule. Af te wachten valt in welke divisie Nettuno 2 ingedeeld gaat worden. De competitie in Italië voorziet onderlinge wedstrijden binnen poule A en poule B, alsmede een periode van interregionale wedstrijden tussen de A-clubs en de B-clubs.
Ooit en ergens zullen de twee Nettuno’s elkaar tegenkomen, terwijl bekend is dat de twee organisaties met elkaar in conflict zijn. Vermoedelijk mag Nettuno 2 niet in het fraaie Steno Borghese stadion zijn thuiswedstrijden spelen. Misschien gaat Nettuno 2e thuisspelen op een veld in Rome, waartoe dan weer tachtig kilometer heen en tachtig kilometer terug moet worden gereisd.

Finaleronde

Drie van de voornoemde clubs beginnen in juni aan hun Europees avontuur. Nettuno 1 en Italiaans kampioen San Marino vliegen naar Schiphol om kennis te maken met het Amerikaanse veld van Vaessen Pioniers en wedstrijden te spelen tegen behalve de verliezende finalist van de Holland Series 2013 ook Solingen Alligators uit Duitsland, Rouen Huskies uit Frankrijk en Kotlarka Praag uit Tsjechië.

In dit laatstgenoemde land hoopt de Nederlandse kampioen Neptunus voor de eerste keer de finaleronde van de Europa Cup te bereiken doordat het maar een club uit de Italian Baseball League tegenkomt in Brno, te weten het zonder hoofdsponsor spelende Rimini. De overige tegenstanders daar zijn de gastheren Draci Brno, Senart Templiers uit Frankrijk, Buchbinder Legionaere uit Duitsland en KNTU Elizavetgrad uit Oekraïne.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page