Wapperom: ‘Leden AdoLakers hoeven niet extra te betalen’

Het voornemen van het bestuur van AdoLakers om te stoppen met tophonkbal is voor de Stichting Topsport als donderslag bij een heldere hemel gekomen. Interim-manager Hugo Wapperom: “Ik begrijp het nog steeds niet.” Met een sluitende begroting hoopt hij nu maandag tijdens de extra Algemene Ledenvergadering de leden van AdoLakers te overtuigen.

“Sinds eind februari 2014 is de relatie tussen het verenigingsbestuur en het door het verenigingsbestuur ingestelde stichtingsbestuur enigszins verstoord”, licht Wapperom zijn kant van het verhaal toe. “Waarom? Het verenigingsbestuur stelde zonder daarover met ons een gesprek te voeren: wij stoppen met topsport.”

Wapperom is juist van mening dat hij met zijn stichting in oprichting de zaken weer goed op de rails heeft gekregen. “Hoe kunnen zij dat besluit nemen zonder de juiste informatie over de begroting van de stichting. Dit is werkelijk onbegrijpelijk. We hebben de afgelopen maanden heel hard gewerkt. We hebben ook aan het bestuur aangegeven dat wij desnoods de bondskosten in één keer kunnen betalen.”

Begroting

De afgelopen periode heeft de stichting de nodige financiële middelen bij elkaar proberen te krijgen. Wapperom heeft daarbij gemerkt dat het niet eenvoudig is om sponsors te vinden. “Maar wij hebben het benodigde geld bij elkaar kunnen brengen door de uitvoering van maatschappelijke projecten.”
Hij vervolgt: “Het is bijzonder dat we na de spelerscrisis in oktober in zo’n korte tijd nu de boel financieel op orde hebben. In vier maanden tijd met een sluitende begroting. Dit betekent dat we winst kunnen maken binnen de stichting op basis van de met het verenigingsbestuur aangegane samenwerkingsovereenkomst. Zo kunnen we reserve opbouwen voor de jaren 2015 en verder.”

De stichting wil dan ook een sluitende begroting aan de leden van AdoLakers presenteren. “Die is goedgekeurd door een buitenstaander, een financieel adviseur van de gemeente. De begroting is gezond en volledig dekkend voor 2014. Het is logischerwijs nog niet dekkend voor de jaren erna. Maar aan de conclusie van de adviseur liggen alle onder de cijfers gelegen contracten en verklaringen ten grondslag.” Desgewenst kan Wapperom dan ook bevestigen dat de leden niet extra hoeven te betalen om tophonkbal bij AdoLakers te behalen. “Dat kan ik 100% garanderen”, aldus Wapperom.

Schuld

Hij erkent ook de lastige situatie waar AdoLakers zich in bevindt. “Meer clubs uit de hoofdklasse hebben het moeilijk.” Met de stichting probeert hij daar verandering in te brengen. “Wij wilden het nu eens een keer in één keer werkelijk voor elkaar krijgen.” Onderweg is daarmee de samenwerking met het verenigingsbestuur op een zijspoor gekomen. “Het huidige bestuur ziet nu spoken die er niet zijn.”

Wapperom heeft daar wel begrip voor. “Ze hebben een bestuurlijk zwaar jaar achter de rug en zijn mogelijk te stevige financiële verbindingen aangegaan.” De schuld die nu nog over is van vorig jaar, heeft de stichting aangeboden tijdelijk op zich te willen nemen. “Wij willen daarin de vereniging tegemoet komen.”

Versterkingen

Wat betreft Wapperom is het geld beschikbaar: “We hebben dat gewoon geflikt. We hebben nu een sluitende begroting.” Het is volgens Wapperom dan ook van belang dat de leden maandag tijdens de extra Algemene Ledenvergadering kiezen voor behoud van topsport. Ook voor het zittende bestuur. Wapperom: “Als topsport wordt geschrapt, heeft het verenigingsbestuur ook een financieel probleem, denk aan minder kantine-inkomsten.”

Met een sluitende begroting en een kwalitatief goede stichting, zijn wat betreft Wapperom nu de spelers aan zet. Maar ook daar maakt hij zich geen zorgen om. “Dit team gaat goed spelen. We blijven zeker bij de laatste plek vandaan.” Daarbij baseert hij zich onder meer op een dertiental versterkingen, waaronder vier pitchers, die de stichting voor AdoLakers heeft weten aan te trekken. “Als je goed de weg weet, kom je ook in een netwerk waar je de goede spelers naar je toe trekt.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page