Van Mil definitief van start in Japanse NPB

Loek van Mil start het nieuwe honkbalseizoen definitief voor het Japanse Rakuten Eagles. De Nederlandse pitcher heeft deze week een nieuw contract getekend om te kunnen starten in de Nippon Professional Baseball. De afgelopen weken speelde Van Mil bij Rakuten Eagles mee op basis van een trainingscontract.

Begin februari vertrok de 29-jarige Van Mil voor de tweede keer naar Japan voor een try-out. Nadat hij in november al op proef was geweest bij Fukuoka SoftBank Hawks, ontving hij nu een uitnodiging van Tohoku Rakuten Golden Eagles.

Bij deze Japanse landskampioen doorstond Van Mil de eerste test en kreeg hij begin deze maand een Ikusei contract. Dit trainingscontract stelde Van Mil in ieder geval in staat om voor Rakuten Eagles het seizoen te kunnen starten in de Ni-Gun, de Japanse Minor League.

Nieuw contract

De afgelopen weken kreeg Van Mil bovendien de kans om een nieuw contract te verdienen en daarmee het nieuwe seizoen in de Pacific League te starten voor de hoofdmacht. In die missie is de Nederlandse pitcher nu geslaagd. Deze week tekende hij een nieuw contract. Hij kon daarmee zijn driecijferige rugnummer 146 inruilen voor het nieuwe rugnummer 46. Van Mil wordt daarmee, naast de Curaçaose honkballers Wladimir Balentien (Yakult Swallows) en zijn nieuwe ploeggenoot Andruw Jones, de derde speler uit het Nederlands team in de Japanse profcompetitie.

Rakuten Eagles heeft de Japanse Spring Training afgerond met twaalf overwinningen, drie nederlagen en twee keer een gelijkspel. Daarmee was alleen Softbank Hawks beter. Yakult Swallows eindigde op de laatste plaats van het klassement. Voor de hekkensluiter uit de Central League van vorig jaar was het de eerste keer sinds 1999 dat het team op de laatste plaats was geëindigd tijdens Spring Training. Het winstpercentage van .083 (één overwinning in dertien wedstrijden) was zelfs de op één na laagste in de historie van de NPB sinds 1965.

Laatste wedstrijd

Van Mil speelde afgelopen vrijdag zijn laatste wedstrijd van Spring Training. In de wedstrijd tegen Chunichi Dragons kwam hij in de zevende inning als reliever op de heuvel. Na drie tweehonkslagen en één driehonkslag zag hij in Nagoya Dome de voorsprong voor zijn team slinken van 0-5 tot 3-5. Een inning later bracht Chunichi Dragons op het pitchen van Koji Aoyama de eindstand zelfs op 5-5.

Vrijdag gaat het nieuwe seizoen van de Japanse NPB officieel van start. Titelverdediger Rakuten Eagles gaat dan op bezoek bij Seibu Lions voor de eerste wedstrijd uit een serie van drie. Yakult Swallows ontvangt in het eigen Jingu Stadium voor de eerste drieluik Yokohama Baystars.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page