‘Basta! met de Italiaanse honkbalbond’

Met de start van het nieuwe seizoen in Italië aanstaande, gooit Ruggero Bagialemani de knuppel in het hoenderhok. De voormalige eerste honkman van Nettuno en het nationale Italiaanse team roept nu dat uit, waarvan hij zegt dat iedereen het weet maar niemand het durft uit te spreken: “Het Italiaanse honkbal ligt op sterven!”

Bagialemani (51) heeft altijd maar bij één club in de Serie A1 gespeeld en dat duurde van 1978 tot en met 1999. Gedurende die 22 seizoenen kwam hij uit in 1003 wedstrijden. Van 2002 tot en met 2008 werkte Bagialemani als coach en manager bij nog steeds hetzelfde Nettuno.

In 2010 probeerde hij een uitstapje als manager bij Grosseto, maar het volgend jaar zat hij al weer in de dug-out van het Steno Borghese stadion in Nettuno. Als international heeft Bagialemani het hoogste aantal caps in handen: 195.

Problematiek

Het is zijn eigen club Nettuno, die een hoofdrol speelt in de huidige problematiek van de Italiaanse honkbalbond FIBS. Vorig jaar leek de club niet te kunnen voldoen een de hoge criteria van de Italian Baseball League na het onverwacht opzeggen van het langdurig sponsorcontract door koffiemerk Danesi.

Riccardo Fraccari, voorzitter van zowel de Italiaanse bond als de wereldbond, toog toen in hoogst eigen persoon van Rome naar het havenplaatsje Nettuno, om de club te behouden voor zijn profliga. Dat lukte door medewerking van de plaatselijke burgemeester en sindsdien heet de club Citta di Nettuno.

 Verbazing

Ook dit jaar moest Fraccari halsoverkop naar Nettuno toen Grosseto enkele weken geleden zijn plaats in de Italian Baseball League opgaf. De club Nettuno had weliswaar financiële problemen, maar omvat wel een talentrijke kweekvijver. De vereniging beschikt over een sterke tweede selectie met een eigen technische staf onder leiding van een eigen general manager. Tot ieders verbazing nemen de reserves van Nettuno nu de open gevallen plaats van de hoogste competitie van Italië in.

Nog gekker werd het toen bleek dat Nettuno 1 en Nettuno 2 in dezelfde poule zijn ingedeeld en dat ze beiden op 4 en 5 april beginnen met uitwedstrijden tegen respectievelijk Rimini en Parma. Een week later meteen al de superderby in Nettuno tussen het thuisspelende Nettuno 2 en het bezoekende Nettuno 1.
Na drie weekends van twee wedstrijden binnen de poule volgen vier weekends met ontmoetingen tegen de clubs in de andere poule. Al op 2 en 3 mei moeten Nettuno 1 en Nettuno 2 ieder een thuiswedstrijd organiseren op hetzelfde tijdstip van 20.30 uur. De bond heeft Nettuno wel nodig, maar werkt ze in de praktijk dus tegen.

Stomverbaasd

Voor Bagialemani is dit de druppel die de emmer doet overlopen. “Ik zal alles in het werk stellen om een stok in de wielen van dit bondsbestuur te steken”, roept hij verontwaardigd tegen de journalist van website Baseball.it. “Hij (Fraccari) heeft het honkbal van Italië verwoest. Ik ben stomverbaasd dat (vice-voorzitter Massimo) Fochi, die met mij deel uitmaakte van de sterkste selectie ooit van de Azzurri, niet opkomt voor de belangen van de spelers en juist doorgaat met het maken van fouten.”

Wat de Pantera, de bijnaam panter van Bagialemani, wil is in plaats van de vele buitenlandse spelers de terugkeer naar een puur Italiaanse competitie: “De Amerikanen zijn geen stommelingen, die maar een beetje in hun neus zitten te peuteren en geld pompen in een niet-bestaande competitie. Ze hebben daarentegen scouts, die overal op de wereld rond kijken. Wat bij ons is mislukt, zijn de zakelijke aanpak (de profliga IBL) en de verstandhouding met MLB. Jammer dat niemand de moed heeft dat hardop te zeggen!”

Bizarre formule

In plaats van de huidige met kunst en vliegwerk bij elkaar gedreven acht profclubs, stelt Bagialemani voor de hoogste competitie uit twintig clubs te laten bestaan en dat daarbij ook de waarlijk grote steden worden betrokken. Nu is Bologna de grootste stad met slechts 400.000 inwoners. Verder telt de IBL alleen provinciesteden, zoals Parma en Rimini, maar ook komen drie clubs uit gemeenten met minder dan 50.000 inwoners. De klokkenluider uit het kleine Nettuno duidt dus op de Italiaanse miljoenensteden zoals zijn geboortestad Rome en de noordelijke steden Milaan en Turijn.

Bagialemani: “Ik wil de hypocrisie doorbreken. Niemand durft te erkennen dat het geld op is bij de clubs en dat we als arme sport die we zijn niet ‘de maan uit de hemel’ kunnen vragen aan potentiele sponsors. Wat we hen als tegenprestatie kunnen bieden, is een competitie met een bizarre formule, die we nauwelijks een toernooi kunnen noemen met acht ploegen maar zonder vervolg. Il baseball sta morendo: het honkbal ligt op sterven!”

Volgende week vrijdagavond 4 april begint de Italiaanse competitie met twee wedstrijden in poule A: Tommasin Padova tegen T&A San Marino en Unipol Bologna tegen Godo Knights. Tegelijkertijd in poule B: Rimini tegen Citta di Nettuno 1 en Parma tegen Nettuno 2. De volgende avond wedstrijd twee tussen dezelfde opponenten.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page