Evert-Jan ’t Hoen: ‘Weer landskampioen worden’

DOOR Neptunus start het nieuwe seizoen in de hoofdklasse als titelverdediger. De Rotterdamse landskampioen oefende de afgelopen weken met een reeks wedstrijden tegen teams uit binnen- en buitenland. Zo werd onder meer geoefend tegen Solingen Alligators, vice-kampioen van Duitsland. Hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen blikt alvast vooruit op het aankomende seizoen.

Landskampioen of niet, ook voor de honkballers van DOOR Neptunus is de start van het nieuwe seizoen weer even wennen weet ook ’t Hoen. “Iedereen moet weer aan het spelen. Het gaat erom dat de jongens slagbeurten krijgen en dat ze ballen zien en pitches van de werpers zien om de timing weer terug te krijgen. Voor de werpers geldt dat ze voldoende ballen gooien en dat goed opbouwen naar de competitiestart”, vertelt ’t Hoen. “Ik kijk nog weinig naar het resultaat. Nu is de uitvoering of de voorbereiding belangrijker.”

Nog maar enkele weken staat de Rotterdamse selectie weer op het veld. De voorbereiding begon echter al veel eerder. ’t Hoen: “Wij zijn al in november begonnen. Weliswaar niet met honkbal, maar wel conditioneel. Dat deden wij twee keer per week. Vanaf januari zijn we weer richting honkballen gegaan. Hebben we twee keer in de week krachttraining gedaan en één keer honkbal. Zo zijn we langzaam aan steeds meer naar alleen maar honkbal toegegaan.” Hij vervolgt: “Wij werken dan al aan dingen, die wij willen verbeteren gedurende het seizoen. Dat gaat dan elke week beter.”

Nieuwe spelers

Er zijn maar een klein aantal nieuwe spelers aan de selectie toegevoegd. Volgens de 38-jarige Alphenaar is dat een bewuste keuze geweest. “Ik houd niet van een grote selectie en wil iedereen speeltijd geven. De basis staat er. Er zijn niet echt vraagtekens. Het wordt meer de roulatie van een paar spelers die aan het einde van het seizoen allemaal genoeg wedstrijdmomenten hebben gehad. Wanneer het dan om de knikkers gaat, spelen de besten van dat moment.”

DOOR Neptunus komt dit seizoen ook uit in het Europa Cup-toernooi. In het Tsjechische Brno strijdt de Rotterdamse ploeg dan onder andere tegen de Italiaanse runner-up Rimini. “Wij hebben daar wel een klein beetje rekening meegehouden”, blikt ’t Hoen vast vooruit. “International Stijn van der Meer is overgekomen van UVV. Wanneer hij klaar is met college ergens eind mei, dan komt hij hierheen. In ieder geval tijdelijk voor het Europa Cup-toernooi.”

Wens

’t Hoen: “In de werpersstaf hebben wij ook een uitbreiding. Vorig seizoen hebben wij lange tijd op zeven pitchers gedraaid. Daar kwam toen nog Brendan Wise bij. Dit jaar hebben wij Kevin Kelly aangetrokken. In verband met collegeverplichtingen komt hij ook pas ergens in mei.” Toch heeft ’t Hoen nog wel een wens: “Vorig jaar speelden wij geen Europa Cup. Dit jaar wel. Het liefst heb ik er daarom naast Kelly toch nog een buitenlandse pitcher bij. Of dat mogelijk is? Ik hoop het maar.”

Over de verwachtingen voor Neptunus voor komend seizoen is hij heel duidelijk: “Wij willen weer landskampioen worden. Maar ook de Europa Cup winnen.” Onmogelijk is dat volgens ’t Hoen niet. “Gezien de selectie die wij hebben, moet dat zeker lukken.”

Nieuwe opzet

Op de vraag wat ’t Hoen van de tegenstanders en de nieuwe opzet van de Hoofdklasse verwacht, antwoordt hij: “We krijgen twee kansen om de Play-Offs te halen. Maar twee keer 21 wedstrijden, is niet veel. Daarin kan van alles gebeuren vergeleken met voorheen 42 wedstrijden in totaal.”

Bij zijn tegenstanders heeft hij veel verschuivingen gezien. “Het is afwachten wat voor team AdoLakers neerzet. Maar ik vind dat zij op papier een beter team hebben dan vorig jaar. UVV heeft wat minder spelers dan vorig jaar. Het lijkt mij dan moeilijk om dat op te vangen. HCAW heeft naar mijn idee wel een beter team, maar het is gewoon moeilijk om aansluiting te vinden bij de top vier. Ik geloof dat op papier alleen Kinheim heeft ingeboet. Maar dat moet in de praktijk nog blijken.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page