Promotie voor Carlton Daal en Lars Huijer

Voor de Minor Leaguers is het nieuwe seizoen inmiddels ook begonnen. Een vijftal spelers is het seizoen begonnen met een promotie. De Nederlandse pitcher Lars Huijer begon gisteren het seizoen voor Clinton LumberKings, terwijl de Curaçaose korte stop Carlton Daal zijn opmars door de Minor League vervolgde bij Dayton Dragons.

Eerder werd al bekend dat Didi Gregorius het seizoen moest starten in de Minor League. Hij werd door Arizona Diamondbacks teruggestuurd naar het Triple A-team Reno Aces. Hij is daarmee vooralsnog de enige speler uit Nederland, Curaçao en Aruba in de hoogste klasse van de Minor League. Binnenvelder Hainley Statia, die het laatste anderhalf jaar al uitkwam voor Nashville Sounds (Triple A) moest eveneens een treetje lager starten.

Daarmee begint Statia het seizoen voor het Double A-team Huntsville Stars, waardoor hij op 31 augustus 2012 zijn laatste wedstrijd speelde. Zowel Gregorius als Statia bleven in hun eerste officiële wedstrijd van het seizoen zonder honkslag. Bij Huntsville Stars is Statia de ploeggenoot geworden van catcher Shawn Zarraga, die aan zijn tweede seizoen bij de club uit de Southern League start.

Meest opvallende

Vijf andere spelers werden voor het nieuwe seizoen wel een klasse hoger ingedeeld. De meest opvallende daarbij is de zeer talentvolle Carlton Daal. Met de twintigjarige Daal kreeg Curaçao, na onder meer Gregorius, Jurickson Profar en Jonathan Schoop, opnieuw een talentvolle korte stop in de Minor League. Daal tekende na afloop van het seizoen 2012 als international free-agent een profcontract en startte zijn profavontuur een jaar later na extented Spring Training op 31 juli bij AZL Reds in de Rookie League. Daar werd Daal ploeggenoot van onder meer Ibrahin Redan en Aldi Guzman.

Nog voor zijn eerste officiële profwedstrijd had hij tijdens Spring Training al meegedaan in een duel met de hoofdmacht van Cincinnati Reds. In zijn enige slagbeurt sloeg Daal bovendien een honkslag. Met nog maar 21 officiële profwedstrijden (76 slagbeurten) op zijn naam startte de honkballer van Curaçao gisteren zijn tweede profseizoen met twee hits voor het Class A-team Dayton Dragons.

Voetsporen

Daal treedt daarmee in de voetsporen van Gregorius, de talentvolle korte stop die eveneens furore maakte bij Cincinnati Reds. Vier jaar nadat Gregorius zijn debuut maakte voor Dayton Dragons is het nu de beurt aan Daal. Hij startte het seizoen met rugnummer 18, het rugnummer dat ook Gregorius droeg toen hij uitkwam voor de club uit Dayton.

Evenals Daal maken ook pitcher Lars Huijer (Clinton LumberKings), catcher Spencer Kieboom (Hagerstown Suns) en buitenvelder Christopher Garia (Myrtle Beach Pelicans) hun debuut op Class A-niveau. Huijer mocht gisteren direct in de eerste wedstrijd in actie komen. Vanaf de vijfde inning gooide hij bij een 2-2 gelijke stand twee innings. Hij kwam tot twee keer drie slag, één keer vier wijd en moest hij één honkslag en een punt toestaan. Pas in de tiende inning verloor zijn team de wedstrijd tegen Cedar Rapids Kernels met 4-3.

Operatie

Kieboom, die in 2013 deel uitmaakte van de voorselectie voor het Nederlands honkbalteam, speelde vorig seizoen slechts vier wedstrijden en miste de rest van het seizoen door een Tommy John-operatie. Gisteren mocht hij voor het eerst weer plaatsnemen achter de thuisplaat. In de wedstrijd van Hagerstown Suns tegen Rome Braves sloeg de catcher drie hits en scoorde hij punten in de derde en zevende inning om zijn ploeg een 4-0 zege te bezorgen.

Ook pitcher Juan Carlos Sulbaran start het seizoen in een hoger team. Hij is ingedeeld bij Northwest Arkansas Naturals. De Curaçaose honkballer startte vorig jaar ook voor dit Double A-team van Kansas City Royals, maar werd half juli teruggezet naar het High A-team Wilmington Blue Rocks. Eerste honkman Curt Smith is terugekeerd bij Springfield Cardinals, het Double A-team van St. Louis Cardinals waarvoor hij in 2009 en 2010 al eens 108 wedstrijden speelde. Via omzwervingen langs onder meer Lincoln Saltdogs, Miami Marlins en Minnesota Twins is hij nu weer terug op het oude nest.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page