Eenhoorn: ‘Structureel in de top drie staan’

Vier dagen nadat het nieuwe moderne honkbalstadion in Hoofddorp officieel was geopend, riep de Nederlandse honk- en softbalbalbond KNBSB vandaag de media bij elkaar om de ambities voor de komende jaren te presenteren. Die omvatten ook enkele nieuwe plannen, waaronder een gewijzigd licentiesysteem voor hoofdklasseclubs.

“Het gaat goed met honkbal en softbal in Nederland”, concludeerde Robert Eenhoorn vandaag tevreden. “Wij zijn voor NOC*NSF één van de focussporten en zitten in de top 10 ambitie van NOC*NSF.” Alle reden voor de technisch directeur van de KNBSB om ambitieus te zijn. Eenhoorn: “In 2020 willen wij structureel in de top drie van de wereld staan.”

Toch beseft ook Eenhoorn zich dat dit niet eenvoudig zal worden. “Het is een gewaagd doel”, weet de voormalig Major Leaguer. “Maar wij denken nu eenmaal in kansen.” Die kansen hebben inmiddels geleid tot onder meer een splinternieuw en voor Europese begrippen uniek honkbalstadion in Hoofddorp.

Goed doordacht

Vol trots laat Eenhoorn zien wat er op Park21 is gerealiseerd. Alles is ruim opgezet en uitermate goed doordacht. Zo is er zelfs al rekening mee gehouden dat in de toekomst eventueel een extra bouwlaag op het clubgebouw kan worden gerealiseerd. Ook behoort een nieuwe aanbouw van een spelerslounge in de toekomst tot de mogelijkheden.

Wat er nu al staat, is van alle gemakken voorzien. “Het is een stadion dat niet onderdoet voor de Minor League”, vertelt Eenhoorn. “Het biedt straks heel veel mogelijkheden voor de trainingen van bijvoorbeeld de European Baseball Academy van Major League Baseball.”

Academy

Het nieuwe stadion van Vaessen Pioniers is van alle gemakken voorzien.

Het nieuwe stadion van Vaessen Pioniers is van alle gemakken voorzien.
Foto: © Rob Jelsma

Die talentontwikkeling krijgt ook in Nederland steeds meer vorm. Onlangs is op Curaçao de zevende academy opgericht, nadat er al zes waren gestart in Nederland. Eenhoorn: “Onze volgende stap is een academy op Aruba. Daarover zijn we al in gesprek.”

De professionalisering moet ook vorm krijgen in de Nederlandse hoofdklasse. “We willen graag weer het beste clubteam van Europa hebben”, vertelt Eenhoorn. “Maar daarvoor moet de competitie aantrekkelijker worden.” Dat heeft in ieder geval al geleid tot een nieuwe opzet van het competitieschema, waarbij de competitie in twee periodes wordt opgesplitst (“Eerlijk en spannend”). Een systeem dat volgens Eenhoorn gebruikelijk is in de Minor League.

Nieuw licentiesysteem

“Een volgende stap wordt een nieuw licentiesysteem”, licht Eenhoorn toe. “Het huidige licentiesysteem is verouderd.” Een eerste opzet daarvoor moet al in september op papier staan. Clubs krijgen dan, indien nodig, een aantal jaren om aan eventuele nieuwe en strengere eisen te kunnen voldoen. Welke eisen uiteindelijk worden vernieuwd, laat Eenhoorn nog in het midden. “Het moet in ieder geval zorgen voor een kwaliteitsinjectie.”
Eenhoorn zal daarbij niet schromen om besluiten te nemen buiten de hoofdklasseclubs om. “In negentig procent van de gevallen neem je een gezamenlijk besluit. Maar er is altijd wel tien procent waarbij wij als verantwoordelijke een uitspraak moeten doen.”

De kwaliteitsinjectie kan volgens Eenhoorn ook worden bereikt door spelers uit het profhonkbal naar Nederland te halen. “We moeten ervoor zorgen dat spelers, die door hun club worden ontslagen, niet naar een andere buitenlandse competitie gaan, maar naar de Nederlandse competitie komen.” Die spelers kunnen dan volgens Eenhoorn over de clubs worden verdeeld. Eenhoorn: “Bijvoorbeeld door een systeem waarbij de nummer acht van het afgelopen seizoen de eerste keuze krijgt.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page