Drie shut-outs voor titelverdediger DOOR Neptunus

De toon in de hoofdklasse is gezet. Al in het eerste speelronde maakte de top vier van vorig jaar het klasseverschil pijnlijk duidelijk. Met landskampioen DOOR Neptunus voorop. De Rotterdamse honkballers stonden in drie wedstrijden tegen AdoLakers geen enkel punt toe. Bij Corendon Kinheim sloeg zondag Bryan Engelhardt de eerste homerun van het seizoen.

Donderdag was DOOR Neptunus in Rotterdam al met 9-0 te sterk voor AdoLakers. Dit weekeinde voegde de formatie van hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen daar nog een 6-0 en 0-11 overwinning aan toe. Orlando Yntema (9-2-3-0) hield zaterdag stand tot in de achtste inning. Voor de Rotterdammers scoorde Gianison Boekhoudt punten in de tweede, vijfde en zevende inning. Bovendien sloeg hij in de vijfde slagbeurt met een tweehonkslag Gyenuar Lopez en Raily Legito over de thuisplaat. In deze inning scoorde Neptunus viermaal op vier hits. De bij AdoLakers teruggekeerde pitcher Dennis Burgersdijk kreeg na vijf innings het verlies op zijn naam.

Floris Timmer (0-0-6-0), die vorig seizoen voor Neptunus maar twee wedstrijden in de hoofdklasse speelde, kreeg zondag de start. Hij kwam zeven innings nauwelijks in de problemen. Dat kwam ook doordat de Rotterdammers al direct in de eerste inning viermaal scoorden op het pitchen van Timo van Ancum. Met volle honken sloeg eerst Gianison Boekhoudt met een tweehonkslag twee punten binnen, waarna ook Adrian Anthony twee ploeggenoten over de thuisplaat sloeg. Na zes puntloze innings liep DOOR Neptunus vanaf de achtste inning uit naar een 0-11 overwinning. Met een tweehonkslag en honkslag sloeg Anthony in deze slotfase nog eens drie punten binnen.

Opengebroken

Sergino Martis (Mr.Cocker HCAW).

Sergino Martis (Mr.Cocker HCAW).
Foto: © Alfred Cop

Vaessen Pioniers stond dit weekeinde tegen Mr.Cocker HCAW slechts drie tegenpunten toe. Zaterdag passeerde alleen aangewezen slagman Sergino Martis veilig de thuisplaat. Dat gebeurde in de zesde inning na hits van nieuwkomers Kevin Weijgertse en Roy Seltenrijch. Op dat moment had Vaessen Pioniers echter al een 0-6 voorsprong genomen.

De zestienjarige Max Draijer had in de derde inning de wedstrijd opengebroken. Na zijn honkslag kon hij het eerste punt scoren via hits van Zerzinho Croes en Dirk van ’t Klooster. Drie vrije lopen en onder meer een honkslag van catcher Shane Boeree later brachten in diezelfde slagbeurt nog eens vier punten op het scorebord. In de vierde, zevende en achtste inning scoorde Pioniers nog eenmaal om de eindstand op 1-8 te bepalen. Winnend werper werd Steven van Groningen (5-2-4-0 in vijf innings). Voormalig profpitcher Scott Ronnenbergh gooide in de laatste drie innings vervolgens vier keer drie slag. Pioniers kwam dit duel tot tien hits op het pitchen van Ivan Granados, Robin Schel en Roel Bellinga.

Eerste kans

Zondag begonnen de honkballers van Vaessen Pioniers aan hun eerste competitiewedstrijd in hun splinternieuwe en volgepakte honkbalstadion. Dat vierden zij meteen met vijf punten in de eerste inning. Kevin Dirksen en Max Draijer sloegen in deze slagbeurt beiden twee ploeggenoten binnen.

Via punten van Mark Duursma (vierde inning) en Zerzinho Croes (vijfde inning) liep Pioniers verder uit tot 7-0. Mr.Cocker HCAW kwam in de eerste zes innings op het pitchen van Elton Koeiman niet verder dan één honkslag. Pas nadat Swen Huijer op de heuvel kwam, kreeg de Bussumse ploeg een eerste kans. Roy Seltenrijch, Levine Gabriëls en Jasper Keijzer sloegen honkslagen om de achterstand te verkleinen tot 7-2. Closer Bayron Cornelissen voorkwam echter dat HCAW nog dichterbij kon komen.

Rentree

Joris van Ballegooij (UVV) steelt het derde honk. Jesse Aussems (L&D Amsterdam is net te laat.

Joris van Ballegooij (UVV) steelt het derde honk. Jesse Aussems (L&D Amsterdam is net te laat.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Ook L&D Amsterdam hoefde dit weekeinde maar drie tegenpunten te incasseren: 6-1 en 2-10. Zaterdag opende de ploeg van hoofdcoach Charles Urbanus al vroeg de score op het pitchen van Kevin Noordzij. De ploeg scoorde driemaal in de eerste inning. Na een tegenpunt van Norbert Jongerius in de vierde inning brachten Remco Draijer en Björn Hato de voorsprong door een honkslag van Kenny Berkenbosch op 5-1.

Hato scoorde het laatste punt van de wedstrijd in de zevende inning op Martijn van Soest, de tweede en laatste pitcher deze dag van UVV. Hij had even daarvoor zijn tweede honkslag van de wedstrijd geslagen. Beste slagman dit duel werd Michael Duursma met drie hits in vier slagbeurten. Daarmee sloeg hij in zijn eentje al meer honkslagen dan de slagploeg van UVV in het gehele duel op het pitchen van Kevin Heijstek (5-1-2-0). In de laatste drie innings gooide Chris Mowday bij zijn rentree in de hoofdklasse het duel met drie strikeouts uit.

Productie

Michael Duursma was zondag opnieuw op dreef. Nu sloeg hij vier hits in vijf slagbeurten. Samen met catcher Bas Nooij (3 uit 5) nam hij daarmee de helft van de Amsterdamse productie voor zijn rekening. De aanval werd echter geopend door Remco Draijer. Hij sloeg al in de eerste inning op het pitchen van Duko Jansen met een driehonkslag twee ploeggenoten binnen, waarna hij zelf direct over de thuisplaat kon komen door een veldfout van UVV. UVV antwoorde nog wel met twee punten nadat Mike Bazuin op zijn beurt twee ploeggenoten richting de thuisplaat stuurde. Maar twee innings later was de wedstrijd al gespeeld.

Norbert Jongerius (UVV) probeert een geslagen bal te vangen.

Norbert Jongerius (UVV) probeert een geslagen bal te vangen.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Via onder meer tweepitters op rij van Bas Nooij en Jesse Aussems liep L&D Amsterdam in de derde inning uit van 2-3 naar 2-8. Punten in de zevende en negende inning brachten de eindstand hierna op 2-10. Winnend werper werd Jos de Jong (4-1-5-1), die zes innings voor zijn rekening nam.

Zwaar

Van de top vier had Corendon Kinheim het deze speelronde het relatief het meest zwaar. Donderdag moesten de Haarlemse honkballers al overwerken om de winst tegen Mampaey The Hawks binnen te halen. Zaterdag werden zij in aantal honkslagen overtroffen door de ploeg uit Dordrecht (7 tegenover 11). Kinheim profiteerde echter van dertien vrije lopen. Acht daarvan waren van startend pitcher José Moreno. Hij opende zijn wedstrijd in de eerste inning, met twee man uit, met vier keer vier wijd op rij om het eerste punt toe te staan.

Vanaf de derde inning liep Kinheim snel uit. Onder meer tweepitters van Björn Henrichs en Sven van de
Sanden leverden vier punten op in de derde inning. Een inning later volgden nog eens drie punten op twee hits, waaronder opnieuw een tweehonkslag van tweede honkman Henrichs. Catcher Dashenko Ricardo sloeg in deze slagbeurt met een honkslag twee punten binnen. Hij kwam dit duel tot maar liefst vier binnengeslagen punten. De laatste in de zesde inning toen Kinheim nog eens driemaal scoorde om daarmee op een 11-3 voorsprong te komen. De 11-5 eindstand kwam in de achtste inning op het scorebord toen Gregory Trinidad, dit duel de beste slagman met vier hits, de thuisplaat passeerde.

Debutant

Onder leiding van debutant Glenn Wassink completeerde ook Corendon Kinheim op zondag de sweep. De pitcher stond in zeven innings acht honkslagen en drie punten toe. Het eerste tegenpunt volgde in de vierde inning. Op dat moment stond de Haarlemse ploeg al met 0-6 voor.

In de vierde inning sloeg Bryan Engelhardt de eerste homerun van dit nieuwe seizoen. In zijn ronde over de honken nam hij twee ploeggenoten mee over de thuisplaat. In de negende inning sloeg Engelhardt bij een 3-6 voorsprong nog een tweehonkslag. Die klap werd gevolgd door hits van Jeffrey Arends, Mervin Gario en Jefferson Muzo, waardoor de Haarlemse ploeg uit kon lopen naar de 3-9 eindstand. Uiteindelijk kwam Kinheim tot dertien hits op het pitchen van Ronald de Bont, Kevin van Veen en Henk van Heijningen.

Uitslagen eerste speelronde

DOOR Neptunus – AdoLakers: 9-0 (5 innings)
DOOR Neptunus – AdoLakers: 6-0
AdoLakers – DOOR Neptunus: 0-11

Mr.Cocker HCAW – Vaessen Pioniers: 2-6
Mr.Cocker HCAW – Vaessen Pioniers: 1-8
Vaessen Pioniers – Mr.Cocker HCAW: 7-2

L&D Amsterdam – UVV: 6-0
L&D Amsterdam – UVV: 6-1
UVV – L&D Amsterdam: 2-10

Corendon Kinheim – Mampaey The Hawks: 2-1
Corendon Kinheim – Mampaey The Hawks: 11-5
Mampaey The Hawks – Corendon Kinheim: 3-9

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page