Duizendste zege Neptunus, Amsterdam aan kop

Met een 12-4 zege heeft DOOR Neptunus vandaag op eigen veld zijn duizendste wedstrijd in de hoofdklasse gewonnen. De Rotterdamse titelverdediger voorkwam daarmee een sweep van Vaessen Pioniers. Door de winst van Neptunus gaat L&D Amsterdam na de tweede speelronde alleen aan de leiding.

Regen werd ook in de tweede speelronde de spelbreker. Nadat vorige week een wedstrijd al moest worden afgelast, gebeurde dat vandaag opnieuw. Nu kon er niet van start worden gegaan in Haarlem en in Amsterdam. Hierdoor zijn de wedstrijden Corendon Kinheim – AdoLakers en L&D Amsterdam – Mampaey The Hawks verplaatst naar dinsdag.

In Rotterdam kon er wel worden gespeeld. De honkballers van DOOR Neptunus waren al sinds donderdag op jacht naar hun duizendste hoofdklassezege. Maar zowel donderdag als zaterdag stak Vaessen Pioniers daar een stokje voor. Ook vanmiddag leek dat even te gebeuren. In de vierde inning draaiden de honkballers uit Hoofddorp een 3-0 achterstand om in een 3-4 voorsprong. Tot dat moment had startend pitcher Floris Timmer nog geen honkslag tegen gekregen. Vier hits later was de wedstrijd echter gekanteld.

Unieke mijlpaal

Djewi Appelman (Vaessen Pioniers)

Djewi Appelman (Vaessen Pioniers).
Foto: © Rob Jelsma

DOOR Neptunus liet zich niet kennen en antwoordde op het pitchen van Elton Koeiman direct met een tegenpunt van Urving Kemp in de gelijkmakende vierde slagbeurt. Nu nam Neptunus het zekere voor het onzekere en liep de ploeg snel weg bij zijn tegenstander. Via een tweehonkslag van Gianison Boekhoudt en een driehonkslag van Urving Kemp scoorden de Rotterdammers eerst viermaal in de vijfde en vervolgens door drie Hoofddorpse veldfouten nog eens viermaal in de zesde inning.
Op het pitchen van Misja Harcksen (2-0-3-0), die in de vijfde inning Floris Timmer had afgelost, kreeg Vaessen Pioniers niet meer de kans om de sweep te completeren. Voor DOOR Neptunus was het de duizendste zege in de hoofdklasse sinds de Rotterdammers in 1978 voor het eerst promoveerden naar de hoogste klasse. Een unieke mijlpaal in de historie van de hoofdklasse.

Bekijk het fotoverslag

Een dag eerder werd er door de Hoofddorpse honkballers nog wel gewonnen. Vaessen Pioniers wachtte zaterdag niet lang om de aanval te openen op het pitchen van Orlando Yntema. Al in de eerste inning sloeg Mark-Jan Moorman met een tweehonkslag Zerzinho Croes (vier wijd) en Dirk van ’t Klooster (honkslag) binnen. Hij kon Pioniers hierna zelf op een 3-0 voorsprong helpen na een hit van Dè Flanegin.
Met Steven van Groningen op de heuvel hield die voorsprong stand tot in de vijfde inning. Na honkslagen van Dwayne Kemp en Gianison Boekhoudt bracht Daniel Fernandes zijn ploeg terug in de wedstrijd met een driehonkslag. Hij sloeg twee punten binnen en scoorde zelf de gelijkmaker op een honkslag van Shaldimar Daantji. Vaessen Pioniers stuurde hierna op rij Dennis Buring, Scott Ronnenberh, Sedley Karel en Bayron Cornelisse richting de heuvel om DOOR Neptunus verder van het scoren af te houden.

Grootste stunt

Kelvin Knape (AdoLakers)

Kelvin Knape (AdoLakers).
Foto: © Robert Bos

Dat leek in de zevende inning nog even mis te gaan. Maar na een hit van Benjamin Dille werd Mourik Huijser op de thuisplaat uitgeschakeld. Het werd de laatste kans voor de Rotterdammers. Zelfs nadat de wedstrijd moest worden verlengd, lukte het Neptunus met de tie-break niet meer om te scoren. Vaessen Pioniers was in de tiende inning succesvoller. Met volle honken sloeg Danny Rombley op het pitchen van closer Berry van Driel door middel van een opofferingsslag Mark Duursma voor het winnende punt over de thuisplaat.

AdoLakers zorgde dit weekeinde voor de grootste stunt. De Haagse ploeg versloeg zaterdag Corendon Kinheim met 7-5. Het was de eerste overwinning voor AdoLakers in de reguliere competitie sinds donderdag 23 mei 2013. Ook toen werd Corendon Kinheim verslagen (3-5). In de zesde inning draaide AdoLakers gisteren een 2-3 achterstand om in een 7-3 voorsprong.
Dat gebeurde op het moment dat Jean-Paul Gulinck het pitchen had overgenomen van starter Glenn Wassink. Hij zag de honken na twee vrije lopen en een honkslag van Jason Jakobus volstromen. Na een tweede geraakt werper en het derde Haagse punt van deze wedstrijd werd Gulinck vervangen door Pim Walsma. Die kreeg echter direct een honkslag van Glenn Romney tegen, waarna Odion Gouverneur met een driehonkslag de honken schoonveegde.

Slagtraining

Felicitaties na de eerste seizoenszege voor AdoLakers

Felicitaties na de eerste seizoenszege voor AdoLakers.
Foto: © Robert Bos

Corendon Kinheim kon die achterstand niet meer goedmaken. Met een tweehonkslag sloeg Dashenko Ricardo (dit duel goed voor drie hits, waaronder twee tweehonkslagen en drie binnengeslagen punten) in de zevende inning de laatste punten van de wedstrijd binnen. Op het pitchen van Dennis Burgersdijk (die geblesseerd de wedstrijd moest verlaten), Martijn Riphagen, Jurandy Girigori en Ibrahin Redan kwam de Haarlemse slagploeg tot tien hits. Dat waren er wel vier meer dan zijn tegstander, maar dat was niet voldoende voor de winst.

Door de nederlagen van DOOR Neptunus, Vaessen Pioniers en Corendon Kinheim is L&D Amsterdam na de eerste twee weken nu koploper in de hoofdklasse. De Amsterdammers verspeelden als enige nog geen punten. Na de 0-17 winst tegen Mampaey The Hawks op donderdag hielden de honkballers van L&D Amsterdam ook zaterdag weer slagtraining.
In Dordrecht ramden de Amsterdammers twintig hits bij elkaar. Michael Duursma kwam in zes slagbeurten tot vier hits, Percy Isenia kwam er tot drie. Grote uitblinker zaterdag was echter Bas de Jong. Hij sloeg eveneens vier hits, scoorde driemaal en bracht maar liefst zes punten over de thuisplaat.

Tevreden

Al meteen in de eerste inning zette De Jong de toon. Met volle honken en nog maar één uit joeg de rechtsvelder de bal voor een grandslam-homerun over de omheining. Uiteindelijk kwam L&D Amsterdam in de eerste slagbeurt op het pitchen van José Moreno tot vijf runs. Die voorsprong werd een inning later uitgebreid tot 0-11, waarna in de derde inning nog eens vijf keer werd gescoord. Uiteindelijk kon bij een 1-19 tussenstand de wedstrijd na zeven innings worden beëindigd.

Mr.Cocker HCAW kan tevreden terugkijken op de tweede speelronde uit de hoofdklasse. De Bussumse ploeg versloeg tweemaal op rij UVV, één van de voornaamste concurrenten voor HCAW in de strijd om de vijfde plaats. Na de winst op donderdagavond volgde op zaterdag een overtuigende 0-10 zege. In Utrecht had de ploeg van manager Ivan Rodriguez daar maar zeven innings voor nodig.

Beste slagman

Kevin Weijgertse

Kevin Weijgertse (Mr.Cocker HCAW).
Foto: © Alfred Cop

Kevin Weijgerste opende het bal met een homerun in de eerste inning. Daarbij nam hij Sergino Martis en Jorin van Amstel mee over de thuisplaat. Een inning later zorgde Max Clarijs na zijn tweehonkslag voor de 0-4. In de vijfde inning scoorde HCAW nog eens vijf punten. In deze slagbeurt sloeg Linoy Croes met een tweehonkslag twee ploeggenoten binnen. Winnend werper werd Ivan Granados (4-6-4-1 in vijf innings). Bij The Hawks kreeg starter Kevin Noordzij het verlies op zijn naam.
Beste slagman werd Kevin Weijgerste. In de zesde inning sloeg hij zijn derde honkslag, nu goed voor drie honken. Daarmee scoorde hij bovendien zijn derde punt en bepaalde de voormalig profhonkballer het verschil op tien punten, zodat de wedstrijd na zeven innings kon worden beëindigd.

Zondag leidde Duko Jansen (3-5-3-0) UVV weer terug op de goede weg. Hij stond in zes innings maar drie honkslagen toe. Dat leverde in de vierde inning twee tegenpunten op nadat Kevin Weijgerste zijn tweede homerun van het weekeinde sloeg. Maar op dat moment had UVV al een comfortabele 0-9 voorsprong genomen. De Utrechtse ploeg zag zijn tegenstander dit duel maar liefst zevenmaal in de fout gaan.
Eerste honkman Thomas Smit sloeg aanvallend met drie honkslagen vier punten binnen. Hij had daarmee een belangrijk aandeel in de dertien honkslagen voor UVV. Na de vierde inning wisten beide ploegen niet meer te scoren. In de laatste drie innings stond Jurjen van Zijl (5-0-1-1) zelfs nog maar één honkslag toe.

Uitslagen tweede speelronde

Vaessen Pioniers – DOOR Neptunus: 5-3
Vaessen Pioniers – DOOR Neptunus: 4-3 (10 innings)
DOOR Neptunus – Vaessen Pioniers: 12-4

AdoLakers – Corendon Kinheim: 0-18 (7 innings)
AdoLakers – Corendon Kinheim: 7-5
Corendon Kinheim – AdoLakers: afgelast (verplaatst naar dinsdag 19.30 uur)

Mampaey The Hawks – L&D Amsterdam: 0-17 (8 innings)
Mampaey The Hawks – L&D Amsterdam: 1-20 (7 innings)
L&D Amsterdam – Mampaey The Hawks: afgelast (verplaatst naar dinsdag 19.30 uur)

UVV – Mr.Cocker HCAW: 3-9
UVV – Mr.Cocker HCAW: 0-10 (0-10)
Mr.Cocker HCAW – UVV: 2-9

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page