Vaessen Pioniers aan de leiding in hoofdklasse

Vaessen Pioniers is na negen wedstrijden de enige koploper in de Nederlandse hoofdklasse. De honkballers van hoofdcoach Robert Klaver bleven deze week ongeslagen tegen AdoLakers en zagen concurrent L&D Amsterdam vandaag onderuit gaan tegen Corendon Kinheim.

Vaessen Pioniers verdedigde deze week tegen AdoLakers met succes zijn koppositie. De Hoofddorpse ploeg won drie wedstrijd op rij tegen de Haagse ploeg. Na de 3-1 winst op donderdag volgden overwinningen op zaterdag (7-3) en zondag (2-10). AdoLakers vertrouwde deze week in de serie tegen Vaessen Pioniers niettemin op sterke pitching.
Donderdag stonden de pitchers Glenn Romney, Sylvester Martina, Martijn Riphagen en Jeremy Winkel samen maar vijf honkslagen toe. Zaterdag kwamen de honkballers uit Hoofddorp opnieuw tot maar slechts vijf honkslagen op Ibrahin Redan, Jurandy Girigori, Jeremy Winkel en Christian Diaz.

De eerste hit zaterdag van Pioniers was wel meteen een driehonkslag van Danny Rombley, die in de eerste inning de score opende. Twee innings later sloeg ook Dirk van ’t Klooster raak voor de tweede hit van de wedstrijd en bracht hij even later Vaessen Pioniers op een 2-0 voorsprong.
Ondertussen nam voor Pioniers pitcher Steven van Groningen (2-2-2-0 in 6 innings) een no-hitter mee de zesde inning in. Hij stond alleen in de eerste inning vier wijd toe aan Christian Diaz. In de zesde inning brak Stephen Henson de no-hitter op. Maar het duurde pas tot de achtste inning voordat pinch-hitter Irving Redan met een solohomerun op het pitchen van reliever Swen Huijer het eerste punt voor AdoLakers scoorde. In deze achtste slagbeurt scoorde AdoLakers zelfs driemaal. Maar drie Hoofddorpse punten in de zevende en twee runs in de achtste inning zorgden ervoor dat de zege (7-3) van Vaessen Pioniers geen enkele keer in gevaar kwam.

Effectief

Elton Koeiman

Elton Koeiman (Vaessen Pioniers).
Foto: © Rob Jelsma

Pas in de derde wedstrijd uit de drieluik tegen AdoLakers kwam de slagploeg van Pioniers meer los. Nu produceerde Pioniers elf hits, waaronder vijf beslissende tweehonkslagen. Met tweepitters van Vince Rooi en Dè Flanegin namen de bezoekers al in de eerste inning een 0-4 voorsprong. Flanegin sloeg daarmee zelfs drie punten binnen. Het duurde hierna tot de achtste inning voordat het volgende punt werd gescoord. Opnieuw na tweehonkslagen van Flanegin en Rooi. Eerst kon Flanegin vanaf het derde honk scoren na vier wijd met volle honken voor Danny Rombley, waarna Rooi met zijn klap de 0-4 voorsprong uitbreidde tot 0-7.

Het werd zelfs 0-10 na nog eens drie punten in de negende inning. Rombley bracht de laatste twee punten over de thuisplaat met de vijfde en laatste tweehonkslag voor Pioniers, nu een ground-rule double. Tweehonkslagen bleken ook effectief voor AdoLakers, maar wel pas nadat startend pitcher Elton Koeiman (9-2-2-0) in de achtste inning was vervangen. Via tweepitters van Christian Diaz en Glenn Romney kon AdoLakers zodoende in de negende inning de eer nog redden: 2-10.

Eerste plaats

L&D Amsterdam moest vandaag afstand doen van de eerste plaats in het klassement. De honkballers uit Amsterdam moesten, na zeges op donderdag en zaterdag, op zondag wel hun meerdere erkennen in Corendon Kinheim. Zaterdag was er voor L&D Amsterdam nog een vuiltje aan de lucht. Kevin Heijstek (5-0-3-0) gooide een complete wedstrijd. In negen innings stond hij slechts drie honkslagen toe. Mervin Gario werd voor Corendon Kinheim na zijn gestolen honk in de achtste inning de enige speler die veilig het tweede honk wist te bereiken. De slagploeg van L&D Amsterdam had meer succes op het pitchen van David Bergman.
In de derde inning sloegen Roeland Henrique en Michael Duursma hits voor de eerste twee Amsterdamse punten. Twee innings later scoorde Bas Nooij na zijn tweehonkslag de 3-0. Meer punten stonden Bergman en closer Jean-Paul Gulinck dit duel niet meer toe.

Onder aanvoering van Nick Veltkamp (4-5-2-0) voorkwam Corendon Kinheim zondag een pijnlijke sweep. Veltkamp moest na hits van Björn Hato en Bas de Jong al wel direct in de eerste inning een punt toestaan, maar stond hierna geen honkslag meer toe tot hij in de zevende inning werd vervangen voor Pim Walsma.
Ondertussen had Corendon Kinheim in de gelijkmakend eerste slagbeurt de verhoudingen alweer rechtgezet. Door vier hits liepen René Cremer en Niels van Weert binnen. Een solohomerun van Jeffrey Arends bracht in de zesde inning de 3-1 eindstand op het scorebord. Pitcher Jos de Jong (4-1-8-1) kreeg na zes innings werk de nederlaag op zijn naam. Corendon Kinheim kwam tot tien hits, waaronder vier van Niels van Weert.

Debuut

Jasper Keijzer (Mr.Cocker HCAW) is op tijd op het tweede honk voordat Remian Dennis (Mampaey THe Hawks) hem uit kan tikken.

Jasper Keijzer (Mr.Cocker HCAW) is op tijd op het tweede honk voordat Remian Dennis (Mampaey THe Hawks) hem uit kan tikken.
Foto: © Rob Jelsma

Met de winst op zondag voorkwam Corendon Kinheim dat Mr.Cocker HCAW op gelijke hoogte kon komen. De Bussumse honkballers verhoogden tegen Mampaey The Hawks hun aantal overwinningen tot vijf en zijn daarmee Kinheim in het klassement genaderd tot twee punten. Alle drie de wedstrijden tegen de ploeg uit Dordrecht werden gewonnen. In Bussum nam zaterdag Ivan Granados (6-2-3-3 in zeven innings) voor Mr.Cocker HCAW een no-hitter mee de zesde inning in. Op pitcher Danny Stolk, die voor Mampaey The Hawks zijn debuut maakte in de hoofdklasse, wist echter Mr.Cocker HCAW ook vier innings lang niet te scoren.

Pas in de vijfde inning brak HCAW de wedstrijd open. Met een honkslag sloeg Sergino Martis zijn ploeggenoten Peter van Doesburg (honkslag) en Jasper Keijzer (honkslag) binnen. Bij een 3-2 voorsprong scoorde HCAW nog eens vijfmaal in de achtste inning om de basis te leggen voor de 8-3 winst. Aangewezen slagman Sergino Martis sloeg met drie hits in vier slagbeurten vier punten binnen. In totaal kwam HCAW tot tien hits. Mampaey The Hawks produceerde zeven honkslagen.

Bekijk het fotoverslag van deze wedstrijd

Sweep

Ook zondag bleef Mr.Cocker HCAW aan de goede kant van de score. De Bussumse ploeg besliste al vroeg de wedstrijd. Hits van Kevin Weijgerste, Rossini Frolijk en Roy Seltenrijch werden gevolgd door tweehonkslagen van Levine Gabriëls en Peter van Doesburg. Zij sloegen daarmee allebei twee ploeggenoten binnen en zorgden mede daardoor voor een vroege 0-5 voorsprong.
Onder leiding van Maickel Rietel gaf HCAW die niet meer uit handen. De pitcher van de Bussumse ploeg stond in zes innings slechts één honkslag toe. Pas nadat hij was gewisseld, kreeg Mamapey The Hawks kans om iets aan de achterstand te doen. Op dat moment had HCAW zijn voorsprong echter al uitgebreid tot 0-8. Drie Dordtse punten in de zevende en achtste inning bepaalden de eindstand op 3-8.

Ivan Granados (Mr.Cocker HCAW)

Ivan Granados (Mr.Cocker HCAW).
Foto: © Rob Jelsma

Evenals Vaessen Pioniers en Mr.Cocker HCAW zorgde ook DOOR Neptunus voor een sweep. De selectie van hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen maakte geen misstap tegen UVV. Zaterdag haalde DOOR Neptunus in twee innings uit tegen UVV. In de vierde inning scoorde de Rotterdamse ploeg zesmaal op vijf hits. Nog eens zes hits brachten de eindstand in de zesde inning op 10-1. Gyenuar Lopez sloeg met een tweehonkslag in de vierde inning twee punten binnen. Dwayne Kemp deed dat in de zesde slagbeurt.
Voor UVV scoorde Norbert Jongerius op het pitchen van Orlando Yntema (8-1-6-2) het enige punt in de zesde inning. DOOR Neptunus sloeg dit duel vijftien hits, waarvan drie voor Urving Kemp.

Amerikaanse pitcher

Een dag later scoorden de Rotterdammers opnieuw al hun punten in twee innings. UVV nam dit duel brutaal de leiding. Gilmer Lampe sloeg in de eerste inning een tweehonkslag op het pitchen van Misja Harcksen (7-0-3-2) en kon na een gestolen honk door een slechte aangooi direct door naar de thuisplaat. Na onder meer hits van Shaldimar Daantji, Gyenuar Lopez en Benjamin Dille nam DOOR Neptunus in de volgende slagbeurt echter direct de leiding weer over: 1-4.
Via punten van Dennis de Quint (tweehonkslag) en opnieuw Lampe in de vierde en zesde inning kroop UVV toch weer terug naar zijn tegenstander. Maar evenals donderdag het geval was, zag ook nu UVV zijn tegenstander in de slotfase weer weglopen. Met een tweepunten-homerun bracht Gianison Boekhoudt in de negende inning de eindstand op 3-6.

Voor UVV gooide Duko Jansen (4-5-9-2) een complete wedstrijd, zijn eerste sinds 19 mei 2012 toen UVV in zeven innings met 10-0 won van Sparta/Feyenoord. Voor de Rotterdammers debuteerde de Amerikaanse pitcher Will Dismukes (Faulkner University) in de zesde inning in de hoofdklasse. Hij werd eerder deze maand door DOOR Neptunus aan de selectie toegevoegd. Dismukes kreeg na vier wijd en een wilde worp één van de Utrechtse punten tegen. Maar hij gooide ook drie keer drie slag in twee innings.

Uitslagen derde speelronde

Vaessen Pioniers – AdoLakers: 3-1
Vaessen Pioniers – AdoLakers: 7-3
AdoLakers – Vaessen Pioniers: 2-10

DOOR Neptunus – UVV: 9-2
DOOR Neptunus – UVV: 10-1
UVV – DOOR Neptunus: 3-6

Mr.Cocker HCAW – Mampaey The Hawks: 5-2
Mr.Cocker HCAW – Mampaey The Hawks: 8-3
Mampaey The Hawks – Mr.Cocker HCAW: 3-8

L&D Amsterdam – Corendon Kinheim: 12-3
L&D Amsterdam – Corendon Kinheim: 3-0
Corendon Kinheim – L&D Amsterdam: 3-1

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page