Draijer: ‘Ik word goed opgepikt door mijn teamgenoten’

De kop is er af. Hoewel de eerste competitierondes in de Nederlandse hoofdklasse nog niet voor echt grote verrassingen hebben gezorgd, hebben individuele spelers dat al wel gedaan. Welke spelers moet je de komende periode in de gaten houden? De Nederlandse honkbalsite licht de belangrijkste nieuwkomers eruit.

Een groot aantal spelers heeft in de eerste drie competitierondes al zijn debuut gemaakt in de hoofdklasse. Van hen gooit Sven van de Sanden (Baseball Academy Kennemerland) hoge ogen. Hij debuteerde op donderdag 17 april in de hoofdklasse. In zijn eerste acht hoofdklassewedstrijden sloeg Van de Sanden acht hits bij elkaar. Met zijn slaggemiddelde van .320 troeft hij vooralsnog internationals Dashenko Ricardo (.308), Bryan Engelhardt (.300) en Quintin de Cuba (.286) af.

De twintigjarige  Van de Sanden kijkt tevreden terug op zijn eerste weken in de hoofdklasse. “Het zijn opeens veel wedstrijden, maar dat is juist leuk”, aldus de van DSS overgekomen buitenvelder. “Als het dan af en toe goed gaat, is dat helemaal mooi. Ik leer heel veel en ik heb nu een beter idee wat ik moet doen om beter te worden.”

Leren

Korte stop Max Draijer debuteerde op dezelfde dag als Van de Sanden voor Vaessen Pioniers op het hoogste niveau. In de sterke line-up van de Hoofddorpse koploper doet de winnaar van de Ron Fraser Award nauwelijks onder voor de overige spelers. Draijer geniet van elk moment:  “Vroeger was ik fan van deze spelers. Nu speel ik met ze in het team. Dat is mooi om mee te maken.”

De pas zestienjarige Draijer kwam in zijn eerste negen wedstrijden tot acht hits, zeven binnengeslagen punten en vijf gescoorde runs. Net als Van de Sanden kreeg ook Draijer zijn opleiding bij onder meer Baseball Academy Kennemerland. “Ik heb de eerste weken in de hoofdklasse als heel leuk beleefd. Ik heb al veel geleerd en hoop nog veel te leren.” Voor Draijer is zijn jonge leeftijd geen beperking. “Ik heb eigenlijk geen druk. Ik speel gewoon het spelletje”, laat hij weten. “Ik word goed opgepikt door mijn teamgenoten. In het veld gaat het heel goed en met slaan pak ik ook mijn hitjes mee.”

Aanwinsten

Ook AdoLakers vertrouwt op twee nieuwe aanwinsten. Hoofdklassedebutanten Christian Diaz (.323) en Edzul Robles (.417) sloegen samen al vijftien van de 49 honkslagen voor de Haagse ploeg bij elkaar. Robles kwam in 2005 voor Seattle Mariners uit in de Venezolaanse zomercompetitie. Het tweetal maakte de overstap van Overgangsklasser Orioles naar de hoofdklasse.

De beste nieuwkomer aanvallend is Gilmer Lampe. De honkballer van UVV kan echter ook al vertrouwen op ervaring als profhonkballer. Hij speelde vier seizoenen in de organisatie van Seattle Mariners. Voor de Utrechtse hoofdklasser sloeg Lampe inmiddels twaalf honkslagen (.444), waarmee hij L&D Amsterdam-spelers Michael Duursma (.625) en Bas de Jong (.500) volgt in het klassement.

Eerste start

Bij de pitchers is debutant Maickel Rietel voortvarend van start gegaan. De pas negentienjarige pitcher van Mr.Cocker HCAW, die eerder onder meer speelde voor TIW-Survivors en Amsterdam Diamonds, debuteerde in april in de hoofdklasse en stond in de eerste vier wedstrijden nog maar één verdiend punt toe (0.64). Afgelopen zondag volgde zijn eerste start in de hoofdklasse, waarin hij in zes innings maar één honkslag toestond aan de slagploeg van Mampaey The Hawks.

Rietel staat met zijn verdiende puntengemiddelde momenteel op een derde plaats in het klassement. Hij moet alleen Vaessen Pioniers-pitcher Sedley Karel (0.00) en Corendon Kinheim-speler David Bergman (0.47) voor zich dulden. “De eerste weken in de hoofdklasse waren vooral erg wennen aan het hoge niveau”, vertelt Rietel, die overkwam van de Rookies van L&D Amsterdam. “Ik heb daar een goede en leuke opleiding doorlopen. Het is erg gaaf dat HCAW mij nu de kans heeft gegeven om op dit niveau in Nederland te mogen spelen.” Veel verwachtingen voor dit seizoen heeft de pitcher van onder meer Jong Oranje nog niet. Rietel: “Ik hoop vooral veel te leren en beter te worden.”

Profcontract

In het klassement wordt Rietel op de voet gevolgd door Misja Harcksen. Met zijn profcontract bij Los Angeles Dodgers is Harcksen al geen onbekende meer. Niettemin begon hij pas vorig maand voor het eerst als vaste kracht bij de Rotterdamse hoofdmacht van DOOR Neptunus. Vorig jaar gooide hij als invaller nog maar vier wedstrijden in de reguliere competitie en de Play-Offs. Dat aantal heeft hij in de eerste maand van dit seizoen al geëvenaard. Voor DOOR Neptunus kreeg Harcksen in 11 1/3 inning nog maar één verdiend punt tegen (0.79). Bovendien gooide hij al tien keer drie slag en geen enkele keer vier wijd.

Ook de achttienjarige Thijs Steenwijk kende een goede start. De oud-speler van het Oosterhoutse Twins en Bixie Baseball, debuteerde op zaterdag 18 april voor UVV in de hoofdklasse. Met zijn verdiende puntengemiddelde van 2.25 staat hij nog net in de top 10 van de hoofdklasse.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page