Neptunus pas in laatste inning voorbij Kinheim

Drie pitchers van DOOR Neptunus stonden vanavond samen maar één honkslag toe aan Corendon Kinheim, maar uiteindelijk moest de Rotterdamse ploeg wachten tot de negende en laatste slagbeurt voordat met veel lef het winnende punt werd binnengeslagen. Daarmee houdt Neptunus aansluiting met koplopers Vaessen Pioniers en L&D Amsterdam, die eveneens vanavond wonnen.

DOOR Neptunus toonde vanavond in het Familiestadion het nodige lef. Met een 2-2 gelijke stand in de negende inning op het scorebord werd Adrian Anthony, die even daarvoor vier wijd had gekregen van closer Pim Walsma, vervangen door pinch-runner Wendley Wawoe. Wawoe had in vijf eerdere hoofdklassewedstrijden nog nooit eerder een honk gestolen, maar kreeg die opdracht, met catcher Dashenko Ricardo achter de thuisplaat, nu wel.

En dat pakte goed uit. Wawoe stal zijn eerste honk in de hoofdklasse en kon hierna door een goed uitgevoerde oppofferingsstootslag van Urving Kemp door naar het derde honk. Lang hoefde hij daar niet te wachten. Met de zesde Rotterdamse honkslag van de avond besliste Shaldimar Daantji hierna alsnog de wedstrijd.

Bekijk het fotoverslag

Gedomineerd

Bryan Engelhardt steelt het tweede honk voor Corendon Kinheim

Bryan Engelhardt steelt het tweede honk voor Corendon Kinheim.
Foto: © Rob Jelsma

Daarmee kwam een einde aan een uitermate spannende wedstrijd, die lange tijd werd gedomineerd door pitchers Diegomar Markwell (DOOR Neptunus) en David Bergman (Corendon Kinheim). Zij schakelden de eerste zestien slagmannen op rij uit voordat Urving Kemp met een tweehonkslag in de derde inning als eerste speler op de honken kwam. Een inning later volgde ook Bryan Engelhardt met de eerste hit voor Kinheim. Maar scoren lukte beide teams vooralsnog niet.

Het zeer interessante pitcherduel tussen internationals Markwell (6-4-1-0 in 6 1/3 inning) en Bergman (8-2-5-2 in acht innings) hield stand tot aan de zevende inning. Markwell gooide drie keer vier wijd op rij en moest met volle honken worden vervangen door Kevin Kelly (1-2-0-0). De Curaçaose international maakte vanavond voor DOOR Neptunus zijn debuut in de hoofdklasse.
Dat pakte aanvankelijk ongelukkig uit. Want met volle honken sloeg eerste Dashenko Ricardo het eerste punt binnen, waarna Jeffrey Arends door opnieuw twee keer vier wijd op rij ook voor de 0-2 kon zorgen. En dat terwijl Kinheim nog altijd maar één honkslag in de hele wedstrijd had geslagen.

Profiteren

DOOR Neptunus kreeg echter direct kans om de wedstrijd weer in balans te brengen, nadat de ploeg kon profiteren toen ook Gianison Boekhoudt (vier wijd) en Gyenuar Lopez (geraakt werper) met een vrije loop naar het eerste honk mochten. Op een opofferingsslag van Shaldimar Daantji scoorde Boekhoudt eerst, waarna Lopez profiteerde van een veldfout om ook de gelijkmaker te scoren. Pitcher Kelly en closer Berry van Driel stonden hierna geen enkele honkloper meer toe totdat Daantji in de negende inning zijn ploeg met een walk-off honkslag naar de winst sloeg.

Shaldimar Daantji (DOOR Neptunus)

Shaldimar Daantji (DOOR Neptunus).
Foto: © Rob Jelsma

Die winst had DOOR Neptunus hard nodig om niet de aansluiting met de koppositie te verliezen. Het verschil met koplopers Vaessen Pioniers en L&D Amsterdam blijft hiermee beperkt tot twee punten. De nummers één en twee uit het klassement wonnen vanavond ook, alhoewel L&D Amsterdam in Bussum wankelde in de wedstrijd tegen Mr.Cocker HCAW.

Geen raad

Met de wetenschap dat de wedstrijd door de laagstaande zon misschien wel niet volledig uit zou kunnen worden gespeeld, wachtte L&D Amsterdam vanavond niet lang om in Bussum op voorsprong te komen tegen Mr.Cocker HCAW. Roeland Henrique opende het duel met een hit, kon door naar het derde honk na een wilde worp en vervolgens het eerste punt scoren door een hit van Michael Duursma. Even later sloeg Kenny Berkenbosch met een honkslag nog eens twee Amsterdamse punten over de thuisplaat.
Na een onderbreking van de wedstrijd door de laagstaande zon liepen de bezoekers nog verder uit. Mede door vier vrije lopen kregen de Amsterdammers tot twee keer aan toe lopers op alle honken. Door een veldfout een een doorgeschoten bal kwam de voorsprong op 0-6.

Met Rob Cordemans op de heuvel leek dat aanvankelijk voldoende voor de winst. Lange tijd wist alleen Peter van Doesberg (honkslag in de derde inning) veilig voor Mr.Cocker HCAW de honken te bereiken. Maar nadat in de zesde inning Van Doesburg en Linoy Croes met vier wijd op de honken waren gekomen en Cordemans op de heuvel moest worden afgelost, kreeg HCAW toch kans om terug in de wedstrijd te komen.
In de achtste inning wist de net nieuw op de heuvel gekomen Chris Mowday (2-0-7-0) zich geen raad met de Bussumse slagploeg. Hij incasseerde hit na hit en zag Mr.Cocker HCAW steeds dichterbij kruipen. Na negen slagmensen en vijf tegenpunten kwam een einde aan zijn lijdensweg en sleepte Jurrian Koks met volle honken alsnog de zege uit het vuur.

Brutaal

Vaessen Pioniers won in eigen huis zijn tiende wedstrijd tegen Mampaey The Hawks met 12-5. Brutaal mochten de honkballers van Mampaey The Hawks vanavond zeker worden genoemd. In de tweede inning van de wedstrijd tegen de koploper namen zij dapper de leiding. Jules Peters sloeg een honkslag, stal eerst het tweede honk en kon op een honkslag van Gino Hersilia door naar drie. Met het eerste en derde honk bezet wist Hersilia het tweede honk te stelen en Peters zelfs de thuisplaat. Joris Naber sloeg vervolgens ook een honkslag, waarna Berend Ruben (3 uit 5) zijn ploeg met een tweepitter naar een 0-3 voorsprong sloeg.

Vaessen Pioniers liet zich echter niet van de wijs brengen en zette een slagbeurt later de verhoudingen alweer recht. Na onder meer vier keer vier wijd, waarvan tweemaal met volle honken, had de ploeg uit Hoofddorp de stand alweer op gelijke hoogte gebracht. Hierna veegde bovendien Danny Rombley met een driehonkslag de honken leeg. Op een hit van Vince Rooi scoorde hij zelf de 7-3. Twee innings later bracht Zerzinho Croes na zijn driehonkslag de voorsprong op 8-3.

Machtsvertoon

Ook twee Dordtse punten in de vijfde inning werden direct met machtsvertoon gepareerd. Nu met drie runs door hits op rij van Mark Duursma, Dè Flanegin, Taylor Clemensia en een tweehonkslag van Zerzinho Croes. Kevin Dirksen bracht na zijn honkslag in de achtste inning de 12-5 eindstand op het scorebord.

Beide coaches gebruikten dit duel achttien spelers. Bij Vaessen Pioniers kreeg de zeventienjarige catcher Glenn Bakker de kans om zijn debuut in de hoofdklasse te maken.

Gelijkspel

Dennis de Quint

Dennis de Quint (UVV).
Foto: © Jan Kruijdenberg

UVV en AdoLakers krijgen deze week in drie onderlinge duels de kans om goede zaken te doen in het klassement. Evenals Mampaey The Hawks wisten beide teams tot dusver nog maar één wedstrijd te winnen. Vanavond wonnen ze allebei opnieuw niet, maar zorgde een 4-4 gelijkspel er wel voor dat beide teams afstand konden nemen van de laatste plaats in het klassement.

Al in de eerste inning scoorde UVV driemaal. In deze slagbeurt sloeg alleen Dennis de Quint (3 uit 4) een honkslag. Vier andere spelers kregen vier wijd van starter Timo van Ancum. Bovendien ging de Haagse defensie eenmaal in de fout. Een inning later bracht Brennan Nijhoff (geraakt werper) via hits van Norbert Jongerius en opnieuw Dennis de Quint de voorsprong op 4-0.

Beste kansen

In de vierde inning kon AdoLakers iets aan de achterstand doen op het pitchen van Jurjen van Zijl (8-2-6-2 in zeven innings). Jason Jakobus (honkslag) en Christian Diaz (tweehonkslag) konden scoren na een slechte aangooi van de Utrechtse derde honkman op een grondbal van Edzul Robles. Met opnieuw lopers op het tweede en derde honk ging de defensie van UVV een inning later opnieuw in de fout. En ook nu liepen de honklopers daarop binnen: 4-4.

UVV kreeg in de slotfase de beste kansen om de wedstrijd nog tijdig naar zich toe te trekken. In zowel de zevende als achtste inning had de ploeg lopers op het tweede en derde honk. Maar uiteindelijk kwam er geen verandering meer in de stand totdat het duel na acht innings na 22.30 uur reglementair moest worden beëindigd.
Bij UVV keerde Giovanni Samboe, vorig jaar in de reguliere competitie de beste slagman, terug in de line-up. Hij sloeg dit duel één van de negen hits voor UVV, AdoLakers kwam tot zes honkslagen.

Uitslagen

DOOR Neptunus – Corendon Kinheim: 3-2
Mr.Cocker HCAW – L&D Amsterdam: 5-6 (8 innings)
Vaessen Pioniers – Mampaey The Hawks: 12-5
UVV – AdoLakers: 4-4 (8 innings)

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page