San Marino komt op stoom voor Europa Cup

Over vier weken beginnen in Hoofddorp en het Tsjechische Brno de twee Europa Cup-toernooien. Dinsdag 17 juni wordt de eerste bal gegooid om 10.30 uur in Brno, waar Rimini het dan opneemt tegen het Franse Sénart. Eveneens in Brno treedt, alsof er in eigen land niets aan de hand is, de landskampioen van Oekraine aan.

CEB-voorzitter Jan Esselman bevestigde de deelname van de ploeg uit Oekraïne gisteren aan de Nederlandse honkbalsite. Om 15.00 uur begint KNTU Elizavetgrad uit Oekraine zijn eerste wedstrijd en wel tegen DOOR Neptunus.
Ook in Hoofddorp bijt een club uit de Italian Baseball League het spits af: om 13.00 uur speelt San Marino tegen het Duitse Solingen. Alleen San Marino en Oekraïne sturen maar één team naar Europa. De overige landen sturen er twee: Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland.

De sterkste club van de Italian Baseball League tot nu toe is zonder twijfel Unipol Bologna, tevens de laatste winnaar van de Europa Cup. Deze club doet dit jaar echter niet mee in Europa, omdat vorig jaar niet de finale van het post-season in Italië werd bereikt. De clubs die wel vandaar naar Hoofddorp en Brno komen, zijn de Italiaanse clubs Rimini en Nettuno, alsmede de enige club uit het dwergstaatje San Marino.

Topfavoriet

Deze automatische deelnemer. want er zijn in San Marino geen andere clubs, komt met louter buitenlandse spelers naar Hoofddorp en is dan meteen de topfavoriet. Niet alleen daar, maar eventueel ook in de finale tegen de winnaar van de poule uit Brno. De door de ervaren Dario Bindi gecoachte formatie won de Europese titels van 2006 en 2011 al en begint in de huidige Italiaanse competitie na een moeizame start toch de laatste weken op stoom te komen.

Italiaanse clubs hebben sinds de start van de Europese competitie in 1963 een overheersende rol gespeeld. De eerste Italiaanse club die de beker mee naar huis mocht nemen, was het nu in Hoofddorp tegen onder andere Pioniers uitkomende Nettuno. In 1965 moest Simmenthal Nettuno daartoe in de finale Sparta Rotterdam verslaan. In 1972 en 1974 boekte Nettuno wederom dit Europees succes, toen mede dankzij sponsor Glenn Grant.

Ruzie

In de negentiger jaren greep deze club nogmaals twee Europese titels, te weten in 1991 met sponsor SCAC en in 1997 met sponsor Danesi. Met laatstgenoemde financierder kon Nettuno ook in de 21e eeuw al weer twee keer de Europa Cup veroveren, namelijk in 2008 en 2009.

Paolino Ambrosino (Bologna) steelt het tweede honk.

Paolino Ambrosino (Bologna) steelt het tweede honk.
Foto: © FIBS / Lauro Bassani

De twee broers Danesi kregen echter vorig jaar onderling ruzie en staakten vlak voor het seizoen de samenwerking met de club. Terwijl Sparta/Feyenoord in Rotterdam naar de bodem zonk, redde de gemeente Nettuno haar roemrijke club van de ondergang. Daarom verschijnen hun honkballers straks als ‘Citta di Nettuno’ in Hoofddorp.

In dit stadium van de Italiaanse competitie hebben de acht clubs allemaal hun tegenstanders tweemaal ontmoet. De Europa Cup-winnaar van de afgelopen drie edities Bologna torent hoog boven de concurrenten uit met een score van dertien zeges en één nederlaag. Op afstand gedeeld tweede en derde staan Rimini en San Marino met acht zeges en al zes nederlagen. De tweede tegenstander van Pioniers op het eigen Park21 volgt met acht nederlagen uit veertien wedstrijden: Citta di Nettuno.

Achterstand

Het sterk veronderstelde San Marino liep in de eerste drie weekeindes achterstand op in de rangschikking van poule A met Bologna, Padova en Godo en begon de acht wedstrijden in de interregionale serie tegen Rimini, Parma, Nettuno 1 en Nettuno 2 met een blamerende 12-0 nederlaag tegen Parma. De laatste vier wedstrijden tegen Nettuno 1 en Nettuno 2 werden daarentegen weer gewonnen.

Qua slaggemiddelde per ploeg staan Rimini (.271), San Marino (.265) en Nettuno (.240) bovenaan in Italië. Karakteristiek zijn hun lagere klasseringen daar voor wat betreft verdiende puntengemiddeldes per ploeg: Rimini zevende met 4.40, San Marino vijfde met 3.29 en Nettuno derde met 3.05, achter Parma tweede en Bologna eerste.

Rudy van Heydoorn

Rudy van Heydoorn feliciteert zijn ploeggenoten van Collecchio na de winst.

Rudy van Heydoorn feliciteert zijn ploeggenoten van Collecchio na de winst.
Foto: © FIBS / Arnaldo Cavallotti – Oldmangency

De Nederlandse prof in Italiaanse dienst Rudy van Heydoorn maakte op 3 mei zijn debuut voor het op het tweede niveau uitkomende Collecchio. In het plaatsje in de provincie Parma stelde de catcher zijn manager Paolo Ceccaroli meteen helemaal gerust met een eerste honkslag bij een achterstand van 0-3 in de derde inning. Met die klap draaide de ex-Neptuniaan uit Rotterdam de score om in een 4-3 voorsprong, want de 150 toeschouwers sprongen op de banken voor zijn grand slam homerun.

Van Heydoorn had de smaak te pakken, want in de vierde inning sloeg hij meteen weer een homerun, nu echter met lege honken. Met zijn vijf binnen geslagen punten had de Nederlander een groot aandeel in de 8-5 overwinning op Fontana.
Sindsdien sloeg Van Heydoorn nog vier hits in vier wedstrijden tegen respectievelijk Bollate uit (8-2 en 2-0 verlies) en Oltretorrente thuis (6-7 en 2-4 verlies). Defensief was zijn rol drie keer als catcher en twee keer op het eerste honk.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page