Strijd om eerste periodetitel ongemeen spannend

Met nog één speelronde te gaan, is de strijd om de eerste periodetitel in de hoofdklasse ongemeen spannend. Dit weekeinde verdeelden de beste vier teams onderling de punten. Hierdoor blijven Vaessen Pioniers, L&D Amsterdam en DOOR Neptunus nog altijd in de race voor vroege plaatsing voor de Play-Offs.

Corendon Kinheim verloor deze week twee van zijn drie wedstrijden tegen koploper Vaessen Pioniers. De Haarlemse ploeg werd daarmee het eerste team van de vier favorieten, die moest afhaken in de strijd om de eerste periodetitel. Het verschil met de Hoofddorpse nummer één is inmiddels opgelopen tot zeven punten.

Ook onderin het klassement blijft het spannend. AdoLakers verraste deze week tot tweemaal toe met een overwinning op Mr.Cocker HCAW, terwijl hekkensluiter Mampaey The Hawks zijn tweede wedstrijd van het seizoen won.

Vaessen Pioniers – Corendon Kinheim

Vooralsnog gaat Vaessen Pioniers aan de leiding in de hoofdklasse. Niettemin verspeelde de Hoofddorpse ploeg zaterdag wel twee punten. Corendon Kinheim herstelde zich zaterdag van de nederlaag op donderdag tegen Vaesen Pioniers. Via acht hits in de eerste vier innings bezorgde de Haarlemse ploeg de Venezolaanse pitcher Ricardo Hernández zijn eerste nederlaag van het seizoen.
Zowel in de eerste als in de vierde inning nam Pioniers de leiding in de wedstrijd. Maar beide keren werkte Kinheim die achterstand met homeruns weg. In de derde inning kwam Kinheim op 3-1 na een tweepunten-homerun van Bryan Engelhardt. Een inning later draaiden de Haarlemse honkballers een 3-4 achterstand om in een 5-4 voorsprong na onder meer een solohomerun van Mervin Gario. Björn Henrichs scoorde in de zevende inning de 6-4.

Vaessen Pioniers probeerde in de slotfase alsnog terug te komen. Dat leek ook te lukken. In de achtste inning sloeg Vince Rooi een solohomerun, waardoor de Hoofddorpse ploeg na een tweehonkslag van Dè Flanegin in de negende inning het winnnende punt in het slagperk kreeg. Door middel van een goede pick-off maakte catcher Dashenko Ricardo echter een einde aan de kansen en bleef Corendon Kinheim met 6-5 aan de goede kant van de score.

Op zondag waren de rollen weer omgedraaid en boekte Vaessen Pioniers zijn zeventiende zege van het seizoen. Drie Hoofddorpse pitchers stonden samen in de eerste zeven innings slechts drie hits toe aan Corendon Kinheim. Starter Steven van Groningen vond alleen in Bryan Engelhardt een serieus obstakel. Hij sloeg in de vijfde inning zijn klassementsleidende vijfde homerun van het seizoen. Engelhardt sloeg twee punten binnen en bracht het totaal aantal Haarlemse runs in deze inning op vier.
Vaessen Pioniers had zelf echter al zevenmaal gescoord, na onder meer drie runs in de eerste en drie runs in de derde inning. In de eerste inning sloeg Dè Flanegin twee punten binnen. Twee innings later deed Kevin Dirksen dat.

Aanvallend was de Hoofddorpse ploeg in de derde wedstrijd tegen Corendon Kinheim op dreef. Vooral Danny Rombley (3 uit 5) en Kevin Dirksen (3 uit 5) bleken succesvol. Dirksen kwam zelfs tot twee tweehonkslagen en sloeg drie punten binnen. Na twaalf hits werd de eindstand uiteindelijk bepaald op 4-10.

DOOR Neptunus – L&D Amsterdam

Ook L&D Amsterdam en DOOR Neptunus deelden deze week de punten. Zaterdag werd Kevin Heijstek (5-0-2-0) de man van de wedstrijd. De pitcher van L&D Amsterdam gooide het volledige duel en stond in negen innings maar twee honkslagen toe. Zijn veld speelde foutloos. Urving Kemp brak met zijn honkslag pas in de zesde inning de perfect game op.  In de achtste inning werd Gyenuar Lopez na de tweede Rotterdamse hit de tweede en laatste honkloper dit duel voor DOOR Neptunus.

Stijn van der Meer keerde dit weekeinde terug uit de Verenigde Staten en maakte zijn debuut voor DOOR Neptunus.

Stijn van der Meer keerde dit weekeinde terug uit de Verenigde Staten en maakte zijn debuut voor DOOR Neptunus.
Foto: © Rob Jelsma

Ondertussen bleven ook de kansen voor L&D Amsterdam op het pitchen van Orlando Yntema (6-3-3-1) beperkt. Hij kreeg slechts drie hits tegen in zeven innings, maar zag zijn ploeg wel op achterstand komen. In de derde inning opende Roeland Henrique de score. Hij sloeg de bal voor drie honken langs de lijn in het rechtsveld en kon even later de thuisplaat passeren op een hit van Michael Duursma.
Nog eens twee hits op het pitchen van Will Dismukes brachten de eindstand in de achtste inning op 2-0. In deze slagbeurt sloeg Bas de Jong met een honkslag Remco Draijer binnen.

Zondag gingen de winstpunten naar DOOR Neptunus. De formatie van hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen had daar wel elf innings voor nodig. De Rotterdammers maakten het zichzelf onnodig lastig. In de achtste inning liet DOOR Neptunus zijn tegenstander terug in de wedstrijd komen. Jorian van Acker, Kevin Kelly en Berry van Driel gooiden in deze achtste inning samen vijf keer vier wijd waardoor L&D Amsterdam een 4-3 achterstand om kon buigen in een 4-5 voorsprong. Na zijn tweehonkslag kon Gianison Boekhoudt (DOOR Neptunus) in de gelijkmakende negende slagbeurt alsnog een verlenging forceren.
In twee slagbeurten wist L&D Amsterdam opmerkelijk genoeg niet te profiteren van de tie-break. Dat lukte DOOR Neptunus aanvankelijk ook niet. Maar in de elfde inning wist Stijn van der Meer, die gisteren zijn debuut voor Neptunus had gemaakt,  alsnog het winnende punt te scoren. Na een opofferingsstootslag van Raily Legito werd hij binnengeslagen door een opofferingsslag van Boekhoudt.

AdoLakers – Mr.Cocker HCAW

AdoLakers verlengde zijn goede wedstrijd tegen Mr.Cocker HCAW van donderdag met een ruime overwinning op zaterdag. De Haagse ploeg nam een 2-4 voorsprong mee de negende inning in. In deze slagbeurt produceerde AdoLakers nog eens zes hits voor acht punten om daarmee de eindstand op 2-12 te bepalen. Glenn Romney en Jesper van Aken sloegen beiden twee ploeggenoten binnen.

Uiteindelijk kwam AdoLakers tot veertien hits, waarvan drie van Stephen Henson, die twee tweehonkslagen sloeg. Pitcher Dennis Burgersdijk kreeg na zes innings en vier strikeouts de winst op zijn naam. Hij stond samen met Martijn Riphagen en Ibrahin Redan tien honkslagen toe. Het verlies kwam op naam van Ivan Granados, die bij een 1-3 achterstand in de zevende inning werd afgelost.

Zondag kreeg AdoLakers, de hekkensluiter van vorig jaar, de kans om in het klassement te klimmen naar de vijfde plaats. Een derde nederlaag liet Mr.Cocker HCAW echter niet gebeuren. In Den Haag scoorde de Bussumse ploeg via zes hits vier punten in de eerste inning om al vroeg de leiding te nemen. Nog eens vijf hits, waaronder driehonkslagen van Rowan van Hoek  en Jasper Keijzer brachten de voorsprong in de derde inning zelfs op 0-10.

Linoy Croes (Mr.Cocker HCAW) slaat raak in de wedstrijd tegen AdoLakers.

Linoy Croes (Mr.Cocker HCAW) slaat raak in de wedstrijd tegen AdoLakers.
Foto: © Robert Bos

Ondertussen moest de slagploeg van AdoLakers het antwoord schuldig blijven op het pitchen van Maickel Rietel (4-2-3-1 in zes innings). Hij stond niemand toe op de honken totdat Kelvin Martinez in de vijfde inning de eerste Haagse honkslag sloeg. In de zesde inning kon Kelvin Knape na nog twee honkslagen ook het eerste punt voor AdoLakers scoren.

Veel haalde het niet uit. HCAW kwam vanmiddag tot zeventien honkslagen, waaronder vier van Barry Mastenbroek (4 uit 4) en drie van Kevin Weijgertse (3 uit 4) en Jelle Blaauw (3 uit 4). Dat leverde veertien punten op en zorgde ervoor dat de wedstrijd bij een 1-17 stand in de zevende inning kon worden beëindigd.

UVV – Mampaey The Hawks

Hekkensluiter Mampaey The Hawks scoorde deze week in alle drie de wedstrijden tegen UVV vier punten in één inning. Donderdag en zaterdag was dat niet voldoende voor de winst. Beide wedstrijden werden met 4-5 door UVV gewonnen. Zondag volgde wel succes.
UVV kreeg zaterdag zijn eerste kansen toen in de vierde inning de honken na drie hits volstroomden. Pas een inning later opende de Utrechtse ploeg de score. Via twee punten in zowel de vijfde als zesde inning kwam UVV op een 0-4 voorsprong. Mampaey The Hawks veegde die voorsprong in de zesde inning echter van het scorebord. Drie hits brachten beide ploegen weer in balans. Op een honkslag van Berend Ruben konden in deze slagbeurt twee spelers scoren.

In de achtste inning trok UVV alsnog de winst naar zich toe. Brennan Nijhof (geraakt werper) kon scoren op een opofferingsslag van Gilmer Lampe. Daarmee kreeg pitcher Gilian van Lith de winst op zijn naam. Hij had in de zesde inning Jurjen van Zijl afgelost. Samen hadden zij negen hits toegestaan, waaronder drie van Bob de Bruijn. Zelf kwam UVV tot zeven honkslagen.

Zondag waren de vier Dordtse runs in de zesde inning wel genoeg om aan het langste eind te trekken. Via honkslagen op het pitchen van Duko Jansen van Steven Wharwood, Gregory Trinidad en Berry van Donselaar draaide Mampaey The Hawks een 2-0 achterstand om in een 2-4 voorsprong.
Ditmaal smaakte het naar meer en liepen de Dordtse honkballers in korte tijd uit naar de 2-9 winst. Een hoofdrol daarbij was weggelegd voor Trinidad, die in de laatste vier innings drie honkslagen sloeg. Wharwood en Joris Naber kwamen in deze fase elk tot twee hits. Pitcher Quinn Tramm (4-5-6-3) kreeg de winst op zijn naam. Hij werd in de achtste inning vervangen voor Kevin van Veen.

Uitslagen zesde speelronde

L&D Amsterdam – DOOR Neptunus: 3-4
L&D Amsterdam – DOOR Neptunus: 2-0
DOOR Neptunus – L&D Amsterdam: 6-5 (10 innings)

Vaessen Pioniers – Corendon Kinheim: 4-1
Corendon Kinheim – Vaessen Pioniers: 6-5
Corendon Kinheim – Vaessen Pioniers: 4-10

Mr.Cocker HCAW – AdoLakers: 0-1
Mr.Cocker HCAW – AdoLakers: 2-12
AdoLakers – Mr.Cocker HCAW: 1-14 (7 innings)

Mampaey The Hawks – UVV: 4-5
Mampaey The Hawks – UVV: 4-5
UVV – Mampaey The Hawks: 2-9

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page