Nettuno toch naar Hoofddorp voor Europa Cup-toernooi

Enkele dagen voor de start van de twee Europa Cup-toernooien, zijn in Italië gisteravond de Play-Offs al van start gegaan. Twee van de Europese deelnemers uit de Italian Baseball League plaatsten zich voor deze tweede ronde: Rimini en San Marino. De derde club is echter uitgeschakeld: Nettuno. Bovenop dat zure nieuws voor de honkbalfans uit Nettuno kwam onlangs bovendien het bericht dat Nettuno af wilde zien van deelname aan het Europa Cup-toernooi in Hoofddorp.

Nettuno eindigde na twintig wedstrijden in de reguliere competitie met het verliezend percentage van .400 (8-12) op de derde plaats van poule B, gevolgd door hun reserves: Nettuno 2 met viermaal winst en zestien nederlagen. In het weekblad Il Granchio liet voorzitter Tonino Maiozzi weten geen geld meer te hebben voor de reis naar Hoofddorp. Andere media in Italië namen dat bericht over.

Woensdag nam vastgoedmagnaat Piero Fortini de club echter over en garandeerde dat Nettuno aan zijn Europese verplichting zal voldoen. Donderdagmiddag belde de hoofdcoach van Nettuno 1, Claudio Scerrato, terug naar de Nederlandse honkbalsite om te bevestigen dat zijn ploeg zondagavond vertrekt naar Nederland. Met de bus wel te verstaan voor een reis over een afstand van bijna 2000 kilometer om hopelijk maandagavond aan te komen in Hoofddorp. Dinsdagmiddag om 13.00 uur volgt al de eerste wedstrijd tegen Rouen Huskies uit noordwestelijk Frankrijk.

Ongerust

De twee poulewinnaars van de reguliere competitie zijn Bologna en Rimini geworden. Deze twee clubs zijn gisteravond de Play-Offs gestart tegen respectievelijk Parma en San Marino, de twee nummers twee van beide poules. Bologna en Parma gaan op vrijdag en zaterdag verder. De twee Europese clubs Rimini en San Marino spelen hun tweede en derde onderlinge wedstrijd al vanavond. Daarna hebben ze een dag extra voor hun reizen naar respectievelijk Brno en Hoofddorp, waar ze op papier favoriet zijn voor de twee finaleplaatsen.

Pitcher Junior Guerra (San Marino).

Pitcher Junior Guerra (San Marino).
Foto: © FIBS/Franco Bagattini

Bologna behaalde tijdens de reguliere competitie in de twaalf wedstrijden binnen de poule en de acht wedstrijden erbuiten zeventien overwinningen en het leed dus drie nederlagen. Twee van die drie nederlagen overkwamen hen in het laatste weekend tegen San Marino, dat uit met 1-4 won en thuis met 7-6. Daarmee rondde de ploeg uit het dwergstaatje een sterke inhaalrace af met 13-7 na een zwak begin van de competitie. Hoofdcoach Doriano Bindi van San Marino maakt zich nu alleen ongerust over zijn voormalig profpitcher Chris Cooper, die geblesseerd is, maar hopelijk nog een paar innings kan gooien voor het vertrek naar Hoofddorp.

Major League

Op de lijst van de sterkste pitchers in de Italian Baseball League komen twee starters van San Marino voor, te weten de Venezolaanse voormalig profhonkballer Junior Guerra (derde) met een verdiende puntengemiddelde van 1.29 over 63 innings in tien wedstrijden en de Italiaan Simone (negentiende) met een verdiende puntengemiddelde van 4.44 over 45 innings in tien wedstrijden, inclusief acht starts.

Overigens neemt San Marino gretig deel in de tsunami van buitenlandse spelers, die de laatste weken nog aanspoelen op het lange schiereiland. Zo verheugt Bindi zich op de komst de Venezolaanse rechtshandige werper Jesus Delgado, in 2008 kort actief voor de Florida Marlins in de Major League.

Sterkste slagmannen

De sterkste presentie van San Marinese spelers is echter op de lijst van de sterkste slagmannen. Daar bezetten ze de plaatsen twee, drie, vier en acht dankzij drie buitenlanders en de Italiaan Albanese. Laatstgenoemde catcher slaat gemiddeld .327. Hij wordt vooraf gegaan door zijn ploeggenoten Ramos (.371), Duran (.346) en de voormalig Mr.Cocker HCAW-speler Wuillians Vasquez (.342). Lager op de lijst staan de met een Italiaans paspoort spelende Canadees Macaluso (.293) en idem Amerikaan Mazzuca (.244) tegen.

Uit de bus van Nettuno kunnen drie Dominicaanse pitchers komen, want coach Scerrato kan kiezen uit twee pitchers met een verdiende puntengemiddelde lager dan 1.50: de nummer zes Frailyn Florian met 1.30 over 48 innings en nummer zeven Rodney Rodriguez met 1.40 over 45 innings. Verder kan hij een beroep doen op Dominicaan Lorenzo (4.61) en de Italiaan Morellini, die met zijn 5.98 over 26 innings op de 26e plaats van de IBL staat. Een andere Italiaan staat wel hoog op de lijst van beste slagmannen, te weten midvelder Retrosi. Met een slaggemiddelde van .333 is hij de zevende beste slagman van de competitie en de beste Italiaanse slagman.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page