Rimini met MLB-spelers naar Europa Cup-toernooi

De Italiaanse clubs regeren al een lange tijd in Europa. Corendon Kinheim werd in 2007 de laatste Europese clubkampioen uit Nederland. Sinds de invoering van de Final Four werd de hoofdprijs echter elk jaar verdeeld over de Italiaanse clubs. Ook voor dit jaar lijkt Italië de grootste favoriet af te vaardigen. Rimini heeft voor zijn selectie van 24 spelers de keuze uit maar liefst vier voormalige Major Leaguers.

Op het Europese podium spelen de Nederlandse clubs de afgelopen jaren een bijrol. De laatste vier jaar werden zelfs slechts drie van de zestien wedstrijden tegen een team uit de Italiaanse competitie gewonnen door een Nederlandse club. Dat was in alle gevallen een wedstrijd tegen T&A San Marino. In 2010 was DOOR Neptunus met 2-6 te sterk, een jaar later werd door de Rotterdammers met 7-3 gewonnen en in 2012 was L&D Amsterdam met 5-4 te sterk voor de ploeg uit het ministaatje.

Het laatste Europese succes dateert uit 2007. Corendon Kinheim werd toen winnaar van het Europa Cup 1-toernooi, terwijl DOOR Neptunus winnaar werd van de Cup Winners Cup. Maar sinds de invoering van de Final Four regeren de Italiaanse clubs in Europa.

Hegemonie

Ook dit jaar willen de Italiaanse clubs de Europese hegemenie graag voortzetten. Daarvoor is de nodige versterking ingevlogen. Waar de Nederlandse deelnemers het moeten doen met één Venezolaanse pitcher (Ricardo Hernández, Vaessen Pioniers) en één Amerikaanse pitcher (Will Dismukes, DOOR Neptunus), is dat bij de Italiaanse deelnemers aan de Europa Cup-toernooien heel anders.

T&A San Marino, met onder meer voormalig Venezolaanse Mr.Cocker HCAW-speler Wuillians Vasquez binnen de gelederen, bereikte begin deze maand een overeenkomst met pitcher Jesus Delgado. De dertigjarige Venezolaanse pitcher speelde twee wedstrijden in de Major League voor Florida Marlins. Ook Rimini trok vorige week een voormalig Major Leaguer aan.

Grootste troef

Voormalig Major League-pitcher Mike Ekstrom (Rimini).

Voormalig Major League-pitcher Mike Ekstrom (Rimini).
Foto: © FIBS – CB/Oldman

Bij de Italiaanse club is de 31-jarige Venezolaanse pitcher Enrique Gonzalez de vierde speler geworden op het roster van Rimini met ervaring in de Major League. De pitcher speelde zes seizoenen in de Major League voor Arizona Diamondbacks, San Diego Padres, Boston Red Sox en Detroit Tigers. De grootste troef is echter Mike Ekstrom. Deze Amerikaanse pitcher speelde eerder voor San Diego Padres, Tampa Bay Rays en Colorado Rockies vijf seizoenen in de Major League en gooit momenteel hoge ogen in de Italian Baseball League. Ekstrom (1.16) kwam in de reguliere competitie als startend pitcher tot 76 keer drie slag in 54 1/3 inning.

Ook de Venezolaanse honkballers Alex Romero en Oscar Salazar hebben inmidels de nodige profervaring. Buitenvelder Romero speelde eerder twee seizoenen in de Major League voor Arizona Diamondbacks. Hij is dit seizoen met een slaggemiddelde van .333 de beste slagman bij de club uit Rimini. Salazar speelde eerder vier seizoenen voor Detroit Tigers, Baltimore Orioles en San Diego Padres. Hij leidt dit jaar de Italiaanse competitie met vijf homeruns.

Favoriet

Naast de twee voormalig Major Leaguers komt ook Enorbel Marquez uit voor Rimini. De op Cuba geboren Duitse international stond in de eerste periode van de Italian Baseball League geen enkel punt toe. In de selectie van 24 spelers, waarmee Rimini maandag afreist naar Brno, mag de club volgens de regels van de Europese honkbalbond CEB maximaal drie buitenlandse spelers opnemen. Niettemin lijkt Rimini, dat voor het laatste een Europese hoofdprijs won in 1994 (Europa Cup III), de grootste favoriet voor de eerste plaats tijdens het Europa Cup-toernooi in het Tjsechische Brno, waaronder meer ook DOOR Neptunus aan deelneemt.

De ploeg uit Rimini opende gisteravond de Italiaanse Play-Offs met een 2-7 overwinning op T&A San Marino, deelnemer aan het Europa Cup-toernooi in Hoofddorp. De 36-jarige Venezolaanse aangewezen slagman Salazar (3 uit 3) sloeg met zijn zesde homerun van het seizoen drie punten binnen. Marquez hield als closer ook nu vier innings lang de thuisplaat schoon.

Syndroom

Vanaf dinsdag 17 juni wordt DOOR Neptunus de grote uitdager van het sterke Rimini. Evenals Vaessen Pioniers krijgt Neptunus de kans om af te rekenen met het ‘Italiaanse syndroom’. De laatste keer dat DOOR Neptunus een wedstrijd wist te winnen van een Italiaanse club was op zaterdag 19 juni 2004 toen in de finale van het Europa Cup I-toernooi met 8-1 werd gewonnen van Fortitudo Bologna. Hierna volgden vijf nederlagen tegen Italiaanse clubs.
Pioniers stond in de historie driemaal eerder tegenover een Italiaans team in een Europees clubtoernooi. In 2010 verloren de Hoofddorpse honkballers met 3-1 van Fortitudo Bologna. In 1998 werd de finale van het Europa Cup I-toernooi verloren van Parma (3-1) en een jaar eerder werd van datzelfde team met 3-1 verloren tijdens de Cup Winners Cup.

DOOR Neptunus won zeven keer de Europa Cup, waarvan vijf keer op rij tussen 2000 en 2004. In die periode werd ook vijfmaal op rij de Europese Super Cup gewonnen, een hoofdprijs die zeven keer in totaal naar de Rotterdammers ging. Daarnaast werd vijfmaal de Cup Winners Cup veroverd. De laatste keer in 2007 tijdens de laatste editie van dit ‘Europa Cup II-toernooi’. Pioniers won tweemaal de Cup Winners Cup (2003 en 2007) en eenmaal de Europese Super Cup (2004).

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page