Taiwan gastheer van de eerste Premier 12

De eerste editie van de Premier 12, de vervanger van het wereldkampioenschap, wordt zeer waarschijnlijk gehouden in Taiwan. De Chinese Taipei Baseball Association (CTBA) heeft dit bekendgemaakt. Eerder was ook Japan in beeld als gastheer van dit mondiale honkbaltoernooi.

In 2011 werd het laatste wereldkampioenschap gehouden. In Panama veroverde Nederland tijdens dit toernooi een historische wereldtitel. Sinds 2013 geldt de World Baseball Classic, dat wordt georganiseerd door Major League Baseball, als officieel wereldkampioenschap.

Om toch een mondiaal honkbaltoernooi te kunnen houden, heeft de wereldhonkbalbond IBAF de Premier 12 in het leven geroepen. Twaalf van de beste landen uit de wereld ontvangen een uitnodiging voor dit toernooi, dat voor het eerst in november 2015 wordt gehouden.

Bezoek

De eerste Premier 12 wordt zeer waarschijnlijk gehouden in Taiwan. De Chinese Taipei Baseball Association heeft dit bekendgemaakt. Aanvankelijk wilde de CTBA het toernooi samen met Japan organiseren. Maar de Japanse honkbalbond trok zich uiteindelijk begin deze maand terug. Als organisator van de Premier 12 neemt de CTBA een belangrijk deel van de financiering op zich.

Eerder deze maand bracht IBAF-voorzitter Riccardo Fraccari al een bezoek aan Taiwan om te praten over de organisatie. Tijdens zijn bezoek schatte de Italiaanse preses de kansen voor Taiwan als gastheer in op 99,9 procent.
Fraccari liet tijdens zijn bezoek aan Taiwan bovendien weten dat de Premier 12 in 2019 mogelijk als Olympisch kwalificatietoernooi zou kunnen dienen als honkbal terugkeert op de Zomer Spelen van 2020 in Japan.

Uitnodiging

De Premier 12 wordt één keer in de vier jaar gehouden. Samen met de World Baseball Classic moet er zo elke twee jaar een internationaal honkbaltoernooi van formaat plaatsvinden. Welke teams uiteindelijk een uitnodiging ontvangen voor de Premier 12, is nog niet bekend.  De twaalf beste teams volgens de wereldranglijst zijn op dit moment de Verenigde Staten, Japan, Cuba, Chinese Taipei, de Dominicaanse Republiek, Nederland, Canada, Zuid-Korea, Puerto Rico, Venezuela, Italië en Mexico.
Doordat het toernooi in november wordt gehouden, moet het voor profhonkballers mogelijk worden om hun land te vertegenwoordigen tijdens de Premier 12.

Chinese Taipei is de laatste jaren vaker gastheer geweest van grote internationale toernooien. Zoals het wereldkampioenschap in 2007, de Intercontinental Cup in 2010, de poulewedstrijden van de World Baseball Classic in 2013 en later dit jaar van het wereldkampioenschap voor spelers onder de 21 jaar.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page