Superieur DOOR Neptunus als eerste naar EC-finale

Voor het eerst in tien jaar tijd heeft DOOR Neptunus een wedstrijd gewonnen van een Italiaanse club. De Rotterdamse honkballers verpletterden vanochtend het Italiaanse Rimini met 17-3 in nog geen zeven volledige innings. Met de klinkende zege heeft de Nederlandse landskampioen zich als eerste geplaatst voor de finale van het Europa Cup-toernooi.

De honkballers van DOOR Neptunus sloegen vandaag hardhandig het Italiaanse trauma van zich af. Al tien jaar lang wisten de Rotterdammers geen wedstrijd meer te winnen van een Italiaanse club. De laatste keer was op 19 juni 2004, een 8-1 overwinning in de EC-finale op Fortitudo Bologna.

Het was in een periode dat DOOR Neptunus regeerde in Europa. Tussen 1997 en 2004 pakte de ploeg maar liefst dertien Europese hoofdprijzen. Maar hierna bleef het stil. Alleen in 2007 volgde nog Europees succes in het Europa Cup II-toernooi. Maar dat gebeurde in een jaar waarin de Italiaanse honkballers schitterden door afwezigheid.

Bloed

Tien jaar na de laatste zege stond er vandaag in Brno een tot op het bot toe gemotiveerd Rotterdams team. Dat werd zelfs niet eens van de wijs gebracht nadat Lorenzo Di Fabio in de eerste slagbeurt Rimini al vroeg op een 0-1 voorsprong bracht.

Na de nederlaag van Rimini eerder deze week tegen Templiers de Sénart roken de Rotterdamse honkballers bloed. Ze wachtten dan ook niet lang om toe te slaan. Al in de eerste inning walste de Nederlandse landskampioen over zijn tegenstander heen.

Gedesillusioneerd

Raily Legito scoort na zijn homerun. Benjamin Dille heeft even daarvoor de thuisplaat al bereikt en wacht hem op.

Raily Legito scoort na zijn homerun. Benjamin Dille heeft even daarvoor de thuisplaat al bereikt en wacht hem op.
Foto: © Monique Dijkshoorn

Slechts zeven slagmensen kreeg startend pitcher Tommaso Cherubini tegenover zich alvorens hij alweer gedesillusioneerd de kleedkamers in Brno kon opzoeken. Op dat moment had hij de ene na de andere speler van DOOR Neptunus over de thuisplaat zien rennen.
Gyenuar Lopez en Stijn van der Meer sloegen elk met een tweehonkslag twee ploeggenoten binnen. En nadat ook Benjamin Dille twee punten over de thuisplaat had geslagen, was de voorsprong voor DOOR Neptunus al opgelopen tot 9-1.

Met in totaal vier gestolen honken strooide de ploeg van hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen deze slagbeurt nog wat extra zout in de wonden. Lopez blonk bovendien uit door bij een wilde worp vanaf het tweede honk in één keer te scoren.

Tweede homerun

De tweede homerun van dit toernooi van Raily Legito bracht DOOR Neptunus in de vierde inning zelfs op 11-1. De derde honkman nam in zijn rondje over de honken Benjamin Dille mee over de thuisplaat.
Pas nadat startend pitcher Orlando Yntema op de heuvel was afgelost kon Rimini middels een homerun van voormalig Major Leauger Alex Romero iets doen aan de achterstand. Hij bracht twee punten binnen.

Adrian Anthony (DOOR Neptunus).

Adrian Anthony (DOOR Neptunus).
Foto: © Monique Dijkshoorn

Maar scoren had Rimini beter niet kunnen doen. Want net als in de eerste inning had DOOR Neptunus ook nu het antwoord direct weer klaar. Met volle honken rammelde eerst linksvelder Adrian Anthony de bal voor drie honken het rechtsveld in, waarna Neptunus via nog eens vier hits op op rij zelfs uitliep tot 17-3. Dat was nu wel ruimschoots voldoende om de wedstrijd vroegtijdig te kunnen beëindigen.

Finale

De overwinning van DOOR Neptunus was vandaag de eerste overwinning van een Nederlandse club op een Italiaans team sinds 2 april 2009. Toen won L&D Amsterdam tijdens het Europa Cup-toernooi met 0-4 van Nettuno.

Met de vierde winst op rij op dit toernooi heeft het nog ongeslagen DOOR Neptunus zich als eerste team in Brno geplaatst voor de finale van aankomende zondag. Morgenavond sluit de Rotterdamse ploeg de reguliere speelronde af met een wedstrijd tegen gastheer Draci Brno, maar zelfs bij verlies kan de eindstrijd Neptunus niet meer ontgaan.
Mocht Brno later vandaag zijn wedstrijd winnen van Templiers de Sénart, dan kan DOOR Neptunus door verlies zelfs zorgen voor de uitschakeling van Rimini en treffen de Rotterdammers de gastheer in de finale.

              1 2 3 4 5 6 7  R  H E 
ASD RIMINI    1 0 0 0 0 2 0  3  4 2 
DOOR NEPTUNUS 9 0 0 2 0 6 X 17 16 2

Pitchers ASD Rimini
Tommaso Cherubini (1/3+5 man): 0-3-3-0
Daniele Del Bianco (5 1/3+2 man): 2-1-9-2
Alessandro Biondi (1/3): 0-0-4-0

Pitchers DOOR Neptunus
Orlando Yntema (5): 3-3-1-2
Jorian van Acker (1): 1-0-3-0
Kevin Kelly (1): 1-1-0-0

Foto’s: © Monique Dijkshoorn

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page