Pioniers-hoofdcoach Klaver: ‘Ik onderschat ze niet’

Vaessen Pioniers heeft zich na de overtuigende overwinning op het Duitse Sollingen gisteren als eerste team geplaatst voor de finale van morgen. Daarin wordt zeer waarschijnlijk T&A San Marino de tegenstander. Hoewel de Hoofddorpse honkballers al eerder van dit team wonnen, blijft hoofdcoach Robert Klaver op zijn hoede: “Ik onderschat ze niet.”

In de kleedkamer van Vaessen Pioniers klinkt ‘Maar een man mag niet huilen’. De tekst van dat liedje zou beter aan de tegenstanders gericht kunnen zijn. Hoofdcoach Robert Klaver zit ontspannen op een stoel.

Het niveau van de tegenstanders van Vaessen Pioniers is dit toernooi wisselend, ziet ook hoofdcoach Klaver. “Er zijn teams die wel beter kunnen honkballen, maar domweg niet genoeg pitchers hebben. Ze zijn gewend om twee wedstrijden in de week te spelen en dan is dit toch anders.”

Mickey Mouse-wedstrijden

Als voorbeeld geeft hij de inzet van Justin Ballmann, gisteravond startend pitcher bij Solingen Alligators. “Die jongen gooide een dag eerder al als reliever. Een dag later stond diezelfde Ballmann als startend pitcher weer op de heuvel tegen ons. Dat kan natuurlijk niet. Daardoor krijg je ook van die Mickey Mouse-wedstrijden.”

De meest waarschijnlijke tegenstander in de finale is T&A San Marino, waarvan Vaessen Pioniers eerder won. “Natuurlijk moeten ze eerst nog van Rouen winnen, maar dat is wel de verwachting”, weet Klaver. “Ik onderschat ze niet. Wij beginnen in ieder geval met onze sterkste werper komende zondag.”

Irritaties

Het optreden van Vaessen Pioniers tijdens dit toernooi is een mooie opsteker gezien de mindere reeks in de vaderlandse competitie. Klaver: “We hadden ons natuurlijk al heel snel voor de Play-Offs geplaatst. Dan is op dat moment natuurlijk ook de spanning er af. Dat zag je direct. Daarbij kwam dat we heel veel in de auto zaten en een paar keer zonder te spelen weer terug moesten keren vanwege het slechte weer. Dan krijg je op een gegeven moment toch lichte irritaties, want je ziet elkaar veel te veel.”

Danny Rombley (Vaessen Pioniers).

Danny Rombley (Vaessen Pioniers).
Foto: © Rob Jelsma

Van die irritaties is inmiddels al niets meer te merken. De Hoofddorpse honkballers wonnen vier wedstrijden op rij en gisteren onderstreepten Kevin Dirksen en Mark-Jan Moorman het klasseverschil bovendien met homeruns. “Hij zat er goed op”, laat Dirksen in een reactie weten. “Voor eigen publiek is dat natuurlijk helemaal fantastisch.”

Genieten

Toch vlakt hij ook het defensieve spel niet uit: “Ik kan zeker genieten van de pitchers die goed staan te gooien.” Danny Rombley, die met een hoog slaggemiddelde één van de smaakmakers is van het team uit Hoofddorp, komt na het bereiken van de finale eveneens heel ontspannen over. “Vergeleken met de Europa Cup van drie jaar geleden is er niet zoveel veranderd. Ik ben nog steeds gedreven om een goed resultaat neer te zetten. Tegen welk team dan ook.” Over Pioniers zelf zegt hij: “We hebben gewoon goede zaken gedaan.”

Toernooidirecteur Maarten Broersen loopt ondertussen tevreden rond. “Hoofddorp is op dit moment de honkbalhoofdstad van Nederland kopte het Haarlems Dagblad. Daar ben ik best wel een beetje trots op”, zegt hij met een glimlach. Niettemin had hij de publieke belangstelling voor het Europa Cup-toernooi toch graag nog wat groter had gezien: “Wellicht is het komende affiche van zondag een reden voor veel mensen om naar het stadion te komen.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page