DOOR Neptunus in slotfase finale hard onderuit

In een desastreuze negende inning, waarin DOOR Neptunus maar liefst zeven punten tegenkreeg en bovendien pitcher Berry van Driel uit het veld zag worden gestuurd, is de Nederlandse deceptie vanavond compleet geworden. Na Vaessen Pioniers zijn ook de Rotterdamse honkballers er niet in geslaagd om als eerste Nederlandse club sinds 2008 een Europees clubtoernooi te winnen.

Met vijf overwinningen in evenzoveel wedstrijden, 58 gescoorde punten en slechts negen tegenpunten was DOOR Neptunus deze week in het Tsjechische Brno oppermachtig en leek de ploeg hard op weg naar de titel. DOOR Neptunus onderstreepte dat eerder in de week met bovendien een verpletterende 17-3 overwinning op de grote favoriet Rimini.

Maar met de voormalig Major Leaguer Michael Ekstrom op de heuvel stond er vanmiddag in Brno een heel ander Rimini op het veld. Terwijl de Nederlandse slagmannen maar moeilijk vat konden krijgen op de pitches van Ekstrom, had Rimini het gehele duel het initiatief.

Solohomerun

Dat gebeurde al nadat de Italiaanse ploeg via tweehonkslagen op rij van Giuseppe Spinelli (3 uit 6) en Giuseppe Mazzanti (3 uit 5) de score had geopend. Hits van Riccardo Babini en Pierangelo Cit (3 uit 5) maakten er hierna nog zelfs 0-2 van. Gianison Boekhoudt kon met een solohomerun nog wel iets aan de achterstand doen, maar vanaf dat moment liep DOOR Neptunus het gehele duel achter de feiten aan.

Overleg op de heuvel bij DOOR Neptunus.

Overleg op de heuvel bij DOOR Neptunus..
Foto: © Monique Dijkshoorn

Terwijl de Rotterdamse honkballers nauwelijks gevaarlijk konden worden, bleef Rimini druk uitoefenen op de Nederlandse landskampioen. Vanaf de vierde inning kreeg Rimini in elke slagbeurt minimaal twee lopers op de honken. Hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen wisselde tot twee keer toe zijn pitcher en zag hoe zijn ploeg zich keer op keer verrassend genoeg uit die netelige situatie wist te halen.

Dramatische slagbeurt

Zo kon het gebeuren dat Rimini geen enkele keer serieus wist uit te lopen en dat  Benjamin Dille zijn ploeg in de achtste inning terug in de wedstrijd kon brengen. Die kans diende zich pas aan nadat Michael Ekstrom op de heuvel was vervangen. Met één man uit sloeg Dille de bal diep het rechtsveld in voor een tweehonkslag. DOOR Neptunus profiteerde optimaal, want twee pitches later sloeg Raily Legito, met drie hits de beste slagman van zijn team, de bal het linksveld in om Dille in staat te stellen de gelijkmaker te scoren.

Met de verpletterende 17-3 nederlaag nog vers in hun geheugen, waren de Italiaanse honkballers vandaag echter uit op revanche en haalden zij in de negende inning alsnog fors uit. Het leverde voor DOOR Neptunus een dramatische slagbeurt op, waarbij pitcher Berry van Driel volledig de grip op de Italianen kwijt raakte en uiteindelijk zelfs na commentaar op de scheidsrechter uit het veld werd gestuurd. Ondertussen liep in rap tempo de score op. De teller stopte pas na zeven Italiaanse punten op 2-9.

Felicitaties voor Rimini na afloop van het duel.

Felicitaties voor Rimini na afloop van het duel.
Foto: © Monique Dijkshoorn

Nederlandse deceptie

Dat bleek onoverbrugbaar voor de honkballers van DOOR Neptunus, waarmee de Nederlandse deceptie compleet was. Na Vaessen Pioniers moest ook DOOR Neptunus in het stof bijten tegen een team uit de Italiaanse competitie. Beide teams slaagden er vandaag niet in om als eerste Nederlandse ploeg sinds L&D Amsterdam in 2008 een Europees clubtoernooi te winnen.

Hierdoor heeft Rimini zich voor het tweede jaar op rij geplaatst voor de strijd om de European Champions Cup. Daarin wordt later dit jaar T&A San Marino de tegenstander. De Nederlandse honkballers moeten wachten tot september voordat, eveneens in Tsjechië, tijdens het Europees kampioenschap revanche kan worden genomen op de Italiaanse honkballers.

               1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
ASD RIMINI     0 2 0 0 0 0 0 0 7  9 16 0 
DOOR NEPTUNUS  0 1 0 0 0 0 0 1 0  2  8 1

Pitchers ASD Rimini
Michael Ekstrom (7): 7-2-5-0
Enorbel Marquez (2/3+1 man): 0-1-2-0
José Escalona (1 1/3): 0-0-1-0

Pitchers DOOR Neptunus
Diegomar Markwell (4 2/3+2 man): 1-2-8-0
Kevin Kelly (1 1/3+2 man): 0-0-3-1
Orlando Yntema (2+1 man): 2-2-2-0
Berry van Driel (6 man): 0-2-3-0
Misja Harcksen (1): 1-1-0-0

Foto’s: © Monique Dijkshoorn

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page