Vier nieuwe profhonkballers voor Oranje

Bondscoach Steve Janssen heeft vier voormalig profhonkballers als debutant opgeroepen voor het Nederlands honkbalteam. Zij maken deel uit van de 24-koppige selectie voor de Haarlemse Honkbalweek, dat op vrijdag 11 juli van start gaat. Mede door de komst van dit viertal zijn maar liefst zes spelers van L&D Amsterdam afgevallen.

De honk- en softbalbond KNBSB heeft vanavond de definitieve selectie bekendgemaakt voor deelname aan de Haarlemse Honkbalweek. Voor Oranje geldt het toernooi als voorbereiding op het Europees kampioenschap.

Twee maanden geleden presenteerde bondscoach Steve Janssen al een selectie van 27 spelers waarmee hij de trainingen begon in de aanloop naar de Haarlemse Honkbalweek. Twee weken voor de start van dat toernooi is inmiddels duidelijk geworden dat Janssen die trainingsselectie grondig heeft aangepast.

Nieuwkomers

Dat is met name ten koste gegaan van een groot aantal spelers van L&D Amsterdam. Chris Mowday, Bas Nooij, Jesse Aussems, Rashid Gerard, Remco Draijer en Roeland Henrique maken geen deel meer uit van de definitieve selectie. Ook pitcher Bayron Cornelissen (Vaessen Pioniers) ontbreekt komende maand in Haarlem.

Pitcher Sedley Karel (Vaessen Pioniers) haalde wel de schifting. Hij was bij de presentatie van de trainingsselectie nog één van de twee debutanten. Inmiddels hebben ook enkele andere nieuwkomers zich gemeld. Twee daarvan spelen momenteel in een andere competitie dan de hoofdklasse. Dit zijn pitcher Mike Bolsenbroek en korte stop Shurendell Mujica.

Profhonkballers

Shurendell Mujica nam in 2013 met Curaçao deel aan het World Port Tournament.

Shurendell Mujica nam in 2013 met Curaçao deel aan het World Port Tournament.
Foto: © Rob Jelsma

Zij zijn twee van de vier nieuwe profhonkballers binnen de nationale ploeg. Bolsenbroek speelde tussen 2008 en 2010 drie seizoenen voor Philadelphia Phillies. Hij bereikte daar het Class A-team Lakewood BlueClaws. De laatste drie seizoenen speelde Bolsenbroek voor het Duitse Regensburg Legionäre, waarmee hij vorig jaar kampioen werd in de 1. Bundesliga. Bolsenbroek nam met de ploeg uit Regensburg onlangs ook deel aan het Europa Cup-toernooi in Brno.

Een andere nieuwkomer is de 23-jarige Shurendell Mujica. Hij speelde in 2010 en 2011 twee seizoenen voor het satellietteam van San Francisco Giants in de Dominicaanse zomercompetitie. Momenteel honkbalt de van Curaçao afkomstige Mujica voor Groot Kwartier Stars in de competitie op zijn geboorte-eiland. Vorig jaar was hij met een gemiddelde van .408 de beste slagman op Curaçao.

Ervaring

De andere twee nieuwe profhonkballers komen uit de hoofdklasse. Dit zijn binnenvelder Kevin Moesquit (Mampaey The Hawks) en buitenvelder Gilmer Lampe (UVV). Moesquit speelde eerder profhonkbal voor onder meer de organisatie van Los Angeles Angels. Lampe kwam uit voor Seattle Mariners.
De zesde debutant is Kevin Kelly. De pitcher van DOOR Neptunus deed eerder ervaring op in de Verenigde Staten bij Western Oklahoma State University en Southwestern Oklahoma State University.

De debutanten hebben al ervaring in internationaal honkbal. Voor Bolsenbroek is het de tweede keer dat hij uitkomt voor een nationale A-ploeg. Tijdens het kwalificatietoernooi voor de World Baseball Classic gooide de in Apeldoorn geboren honkballer in 2012 nog voor Duitsland. Mujica en Kelly kwamen voor Curaçao onder meer uit tijdens het World Port Tournament. Ook Moesquit en Lampe speelden al eens voor het nationale team van respectievelijk Curaçao en Aruba. Karel speelde vorig jaar onder leiding van Mr.Cocker HCAW-coach Ivan Rodriguez voor een Venezolaans nationaal gelegenheidsteam tijdens de Alpine Cup in Zwitserland.

Selectie

Pitcher (10):
Arshwin Asjes (Corendon Kinheim), David Bergman (Corendon Kinheim), Mike Bolsenbroek (Regensburg Legionäre), Rob Cordemans (L&D Amsterdam), Berry van Driel (DOOR Neptunus), Kevin Heijstek (L&D Amsterdam), Sedley Karel (Vaessen Pioniers), Kevin Kelly (DOOR Neptunus), Diegomar Markwell (DOOR Neptunus), Orlando Yntema (DOOR Neptunus).

Catchers (2):
Gianison Boekhoudt (DOOR Neptunus) en Dashenko Ricardo (Corendon Kinheim).

Binnenvelders (6):
Michael Duursma (L&D Amsterdam), Dwayne Kemp (DOOR Neptunus), Kevin Moesquit (Mampaey The Hawks), Shurendell Mujica (Groot Kwartier Stars), Vince Rooi (Vaessen Pioniers) en Stijn van der Meer (DOOR Neptunus).

Buitenvelders (6):
Quintin de Cuba (Corendon Kinheim), Shaldimar Daantji (DOOR Neptunus), Bryan Engelhardt (Corendon Kinheim), Bas de Jong (L&D Amsterdam), Gilmer Lampe (UVV) en Danny Rombley (Vaessen Pioniers).

Staf:
Steve Janssen – bondscoach
Sidney de Jong – coach
Evert-Jan ’t Hoen – coach
Wim Martinus – coach
Ben Thijssen – coach
Pepijn van Ingen – fysiotherapeut
Rob Tamminga – fysiotherapeut
Peter Meijers – teammanager
Ton Meiresonne – materiaalman

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page