Oranje-debutant Bolsenbroek: ‘Het mooiste dat er is’

Hij doorliep alle nationale jeugdteams, maar een uitnodiging voor het national A-team bleef uit. Tot twee weken geleden. Pitcher Mike Bolsenbroek krijgt komende maand tijdens de Haarlemse Honkbalweek eindelijk zijn langgehoopte vuurdoop in het grote Oranje.

Als Mike Bolsenbroek zich maandag 7 juli voor het eerst meldt in het kamp van Oranje, is hij één van de zes debutanten voor het Nederlands team. Maar van een rookie kan nauwelijks worden gesproken. De in 1987 in Apeldoorn geboren Bolsenbroek heeft als honkballer al een heel leven achter de rug. In 2008 werd hij via El Modena High School en Santa Ana College gedraft door Philadelphia Phillies, nadat hij in 2006 (42e ronde) en 2007 (26e ronde) al gedraft was door Chicago White Sox.

Er volgden drie seizoenen in de Amerikaanse Minor League met redelijk wat succes. Niettemin kwam na afloop van Spring Training in 2011 een plots einde aan zijn profcarrière. Bolsenbroek, die in 2005 zes wedstrijden in de hoofdklasse speelde voor Mr.Cocker HCAW, sloot zich weer aan bij Regensburg Legionäre en stond eind 2012 ineens voor het nationale Duitse team op de heuvel tijdens het kwalificatietoernooi voor de World Baseball Classic.

Paspoort

Overwogen om zijn Nederlandse paspoort in te ruilen voor een Duitse heeft de 27-jarige Bolsenbroek echter nooit. “In die periode dat het kwalificatietoernooi werd gehouden, was ik druk met school en werk. Ik had daardoor niet de tijd om op vakantie te gaan. Omdat het toernooi in Regensburg werd gehouden, heb ik toegezegd voor Duitsland uit te komen.”

In de aanloop naar de World Baseball Classics van 2009 en 2013 maakte Bolsenbroek al wel deel uit van het voorlopige roster voor Oranje. Maar een uitnodiging voor het Nederlandse A-team bleef uit. Tot dit jaar.  “Ik heb eigenlijk het hele jaar al contact met Steve Janssen”, vertelt Bolsenbroek. De twee spraken elkaar ook twee weken geleden in Brno. Bondscoach Janssen was daar tijdens het Europa Cup-toernooi om de mogelijke tegenstanders van het Nederlands team op het Europees kampioenschap te bekijken. Bolsenbroek speelde voor Buchbinder Legionäre. In het Tsjechische Brno kwam eindelijk het hoge woord eruit. Bolsenbroek: “Janssen was daar een paar dagen en heeft mij uitgenodigd.”

Mooiste dat er is

Eigenlijk had de in Duitsland woonachtige Nederlandse pitcher daar al niet meer op gerekend. “Het was zeker een verrassing en ik ben er ook heel blij mee. Je hoopt altijd dat je wat hoort, of uitgenodigd wordt. Ik bedoel, om voor je eigen land te spelen, dat is toch het mooiste dat er is.”

Mike Bolsenbroek in actie voor Regensburg Legionäre.

Mike Bolsenbroek in actie voor Regensburg Legionäre.
Foto: © Rob Jelsma

Nadat Bolsenbroek al eerder uitkwam voor het nationale Nederlandse pupillenteam, de cadetten en Jong Oranje, volgt komende maand tijdens de Haarlemse Honkbalweek ook zijn debuut voor het Nederlands team. Ondanks zijn ervaring stelt Bolsenbroek zich bescheiden op. “Ik ben nieuw in de groep. Ik houd dus mijn oren en ogen open. Hopelijk kan ik nieuwe dingen leren.”

Kampioen

Op dit moment is Bolsenbroek met een goed seizoen bezig in dienst van Regensburg Legionäre, met wie hij kampioen werd in 2008, 2010, 2011, 2012 en 2013. En dat terwijl zijn team het niet eenvoudig heeft. Bolsenbroek: “We hebben veel geblesseerden gehad en nog steeds dit jaar. We hebben een zeer jong team. Ik ben nu de oudste speler. En dat is voor het eerst. Maar we hebben goeie wedstrijden gespeeld.”

Bolsenbroek won dit seizoen al vijf van zijn negen wedstrijden en verloor er slechts één. In 51 1/3 inning gooide de Nederlandse pitcher 68 keer drie slag en slechts tien keer vier wijd. Hij heeft momenteel een verdiende puntengemiddelde van 2.63. De ploeg staat met negentien zeges in 24 wedstrijden op de tweede plaats in de 1. Bundesliga Süd.

Tevreden

Met Legionäre werd hij eerder deze maand bovendien derde tijdens het Europa Cup-toernooi in Brno. Bolsenbroek gooide twee wedstrijden met 13 2/3 inning en kwam daarin tot een verdiende puntengemiddelde van 1.32. Hij leidde het toernooi met zestien strikeouts.  “Alleen die wedstrijd tegen DOOR Neptunus ging voor ons niet goed. Maar we kunnen tevreden zijn met een derde plaats”, blikt Bolsenbroek terug.

Daarmee is het tijd voor een nieuwe uitdaging met Oranje. Nadat hij in 2011 tijdens de St. Petersburg International als pitcher voor een gelegenheidsteam van Philadelphia Phillies al eens als startend pitcher tegenover het Nederlands team stond, maakt hij daar nu voor het eerst zelf deel van uit. Ondanks zijn lange honkbalcarrière dat Bolsenbroek al achter de rug heeft, blijft de 27-jarige nuchtere pitcher leergierig: “In honkbal ben je nooit uitgeleerd. Ik hoop weer een paar nieuwe dingen op te pikken.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page