Amsterdam en Kinheim doen goede zaken

L&D Amsterdam en Corendon Kinheim hebben deze week goede zaken gedaan in het klassement met het oog op plaatsing voor de Play-Offs. De twee teams verdeelden deze week in hun onderlinge serie de punten en zagen bovendien de concurrentie verliezen. Het verschil is daarmee opgelopen tot zes punten.

L&D Amsterdam en Corendon Kinheim zijn de voornaamste kandidaten om zich, na DOOR Neptunus en Vaessen Pioniers, te plaatsen voor de Play-Offs. De concurrentie kwam in de tweede periode van UVV en Mr.Cocker HCAW. UVV verloor deze week echter drie keer op rij, terwijl HCAW er niet in slaagde de volle buit in de wacht te slepen tegen Mampaey The Hawks.

De strijd tussen de nummer twee en drie in het klassement eindigde zowel op zaterdag als zondag met een shut-out. Zaterdag in het voordeel van Corendon Kinheim. Bryan Engelhardt (2 uit 4) scoorde punten in de tweede en vierde inning om zijn ploeg op voorsprong te brengen. In de vierde inning profiteerde Jefferson Muzo van een veldfout om het verschil op 3-0 te brengen. Het waren maar een paar kansen die startend pitcher Kevin Heijstek zaterdag weggaf, maar Corendon Kinheim profiteerde er goed van. Uiteindelijk hielden de Haarlemse honkballers de 3-0 voorsprong vast.
Startend pitcher Jerrold Martijn (4-3-6-0) hield de Amsterdammers ondertussen zes innings van het scoren af. Na hem stonden Pim Walsma en Arshwin Asjes zelfs geen enkele honkslag meer toe.

Productief

Een dag later waren de rollen omgedraaid. Chris Mowday (5-0-4-0) hield Corendon Kinheim acht innings op slechts vier hits, waarvan twee van René Cremer. Waar de Haarlemse slagploeg het antwoord schuldig moest blijven, bleek L&D Amsterdam wel productief op het pitchen van Nick Veltkamp. Michael Duursma sloeg met een driehonkslag in de derde inning het eerste punt binnen. Hierna stelde Kenny Berkenbosch hem in staat om voor de 2-0 te zorgen.
Berkenbosch was met drie hits sowieso zondag op dreef. Hij volgde hierna met tweehonkslagen in de vijfde en zesde inning. Mede daardoor liep L&D Amsterdam snel uit naar een 7-0 overwinning. Closer Daan Henrix gooide in de negende inning de wedstrijd met twee strikeouts uit.

Hoewel UVV in de drieluik tegen DOOR Neptunus met lege handen bleef, maakten de honkballers uit Utrecht het de Nederlandse landskampioen knap lastig. Donderdag dwong UVV zijn tegenstander al tot een verlenging. Zaterdag werd het in Utrecht opnieuw spannend.
Orlando Yntema (12-0-4-1) gooide zaterdag voor DOOR Neptunus een complete wedstrijd. Hij zette twaalf tegenstanders met drie slag aan de kant en stond slechts vier hits toe. In de tweede inning sloeg Jordan Illis een honkslag en Nick Peels een tweepitter om het enige punt voor UVV op het scorebord te brengen.

Stunt

Op het pitchen van Jurjen van Zijl kon ook zaterdag DOOR Neptunus echter lange tijd niet weglopen bij zijn tegenstander. Stijn van der Meer, dit duel goed voor drie hits, had in de eerste inning de score geopend. Maar pas in de zesde inning bracht Raily Legito zijn ploeg weer op een voorsprong na een opofferingsslag van Urving Kemp. De eindstand kwam in de achtste inning op het scorebord na opnieuw een opofferingsslag van Kemp, waarmee hij nu zijn oudere broer Dwayne Kemp binnensloeg.

Joris van Ballegooy en Gilmer Lampe scoorden zondag in de eerste inning op een tweehonkslag van Dennis de Quint.

Joris van Ballegooy en Gilmer Lampe scoorden zondag in de eerste inning op een tweehonkslag van Dennis de Quint.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Zondag leek UVV wel voor een stunt te zorgen. Na drie innings had de Utrechtse ploeg al een 0-6 voorsprong genomen via zes hits, waaronder tweepitters van Dennis de Quint en Mike Bazuin. In de slotfase liet de ploeg van hoofdcoach Ferenc Jongejan zijn tegenstander echter alsnog ontsnappen: 7-6. Startend pitcher Floris Timmer werd in de vierde inning vervangen en op de Rotterdamse bullpen kwam UVV in het restant van de wedstrijd nog maar tot één honkslag.
Bij de Belgische pitcher Kenny van den Branden (1-3-4-2) was in de zevende inning de koek op. Hij moest honkslagen toestaan aan Shaldimar Daantji en Mourik Huijser. Na vier wijd voor zijn landgenoot Benjamin Dille werd Van den Branden vervangen voor Gilian van Lith. Toen had UVV de grip echter al verloren. DOOR Neptunus kwam terug van 1-6 tot 5-6 en sloeg een inning later ook de twee beslissende punten binnen.

Achterstand

UVV liep daarmee veel punten achterstand op in het klassement. Datzelfde gold ook voor Mr.Cocker HCAW. Na het gelijkspel op donderdagavond volgde zondag na een verlenging verlies tegen Mampey The Hawks. Beide ploegen kwamen in tien innings tot acht hits. Mr.Cocker HCAW, dat in de eerste inning op 2-0 was gekomen, zag in de vierde en vijfde inning zijn tegenstander langszij komen. Na zijn tweehonkslag kon Linoy Croes in de zesde inning de wedstrijd weer in balans brengen en maakte hij uiteindelijk een verlenging noodzakelijk.
In die tiende inning sloeg Bob de Bruijn in de eerste slagbeurt met een honkslag twee punten binnen. Dat bleek voldoende, want HCAW kon daar alleen één run na een hit van Jelle Blaauw tegenover zetten. Het was de eerste overwinning voor Mampaey The Hawks in de tweede periode.

Alleen zaterdag wist Mr.Cocker HCAW te winnen. De Bussumse ploeg kwam toen zeven innings lang op het pitchen van Evan Simons niet verder dan één honkslag, maar trok in de achtste inning alsnog de winst naar zich toe. Dat gebeurde een inning nadat Eddie Oropesa het pitchen over had genomen van Simons. Linoy Croes opende de achtste slagbeurt met een tweehonkslag, waarna Peter van Doesburg volgde met een geslaagde stootslag-honkslag. Een honkslag van Roy Seltenrijch maakte het hierna 1-2, voordat HCAW nog eens tweemaal kon scoren na vier wijd met volle honken.
Zo kreeg de ploeg de winst cadeau, want het tweede tegenpunt van Enos dit duel op een grondbal van Berend Ruben bleef zonder gevolgen. Closer Kaj Timmermans volgde in de achtste inning Ivan Granados (1-4-6-0) op en hield de voorsprong met twee strikeouts vast.

Korte middag

Chris Williams (Vaessen Pioniers) wordt na zijn driehonkslag in de vijfde inning uitgeschakeld op de thuisplaat door catcher Julian Goins.

Chris Williams (Vaessen Pioniers) wordt na zijn driehonkslag in de vijfde inning uitgeschakeld op de thuisplaat door catcher Julian Goins.
Foto: © Robert Bos

De Dortse ploeg nam met de drie punten van donderdag en zondag afstand van hekkensluiter AdoLakers. De Haagse ploeg wacht in de tweede periode nog altijd op zijn eerste overwinning. In de zevende, achtste en negende wedstrijd uit de tweede periode was deze week Vaessen Pioniers de sterkste, dat daarmee opklom van de zesde naar de vierde plaats in het klassement.
In Den Haag scoorden beide ploegen eenmaal in de eerste en driemaal in de vierde inning, maar nam Vaessen Pioniers vanaf de zesde inning in rap tempo afstand van zijn Haagse tegenstander. Uiteindelijk liep de ploeg uit van 4-4 naar 6-13. Beste slagman werd Danny Romley. Hij sloeg vier honkslagen in vijf slagbeurten en zorgde voor twee binnengeslagen en twee gescoorde punten. Winnend werper werd Elton Koeiman.

Zondag maakte Vaessen Pioniers er een korte middag van. Pitcher Ricardo Hernández (8-3-2-1) stond alleen een punt toe in de tweede inning na drie vrije lopen. Zelf scoorde de Hoofddorpse ploeg veertien keer, waarvan acht keer in de zesde inning om de wedstrijd vroegtijdig te kunnen beëindigen. In die vijfde inning sloeg Pioniers zes hits, waaronder een tweehonkslag van Chris Williams en een driehonkslag van Zerzinho Croes.
In de tweede inning had ook Djewi Appelman al een driehonkslag geslagen. Daarmee sloeg hij drie punten binnen om de 0-1 achterstand om te buigen in een 3-1 voorsprong. Vanaf dat moment ging het snel en was het na twee en een half uur spelen gedaan. Mark Duursma leidde de aanval met drie hits in vier slagbeurten.

Uitslagen tiende speelronde

UVV – DOOR Neptunus: 0-1 (10 innings)
UVV – DOOR Neptunus: 1-3
DOOR Neptunus – UVV: 7-6

Corendon Kinheim – L&D Amsterdam: 0-10
Corendon Kinheim – L&D Amsterdam: 3-0
L&D Amsterdam – Corendon Kinheim: 7-0

AdoLakers – Vaessen Pioniers: 2-12
AdoLakers – Vaessen Pioniers: 6-13
Vaessen Pioniers – AdoLakers: 14-1 (6 1/2 inning)

Mampaey The Hawks – Mr.Cocker HCAW: 2-2
Mampaey The Hawks – Mr.Cocker HCAW:
Mr.Cocker HCAW – Mampaey The Hawks: 4-5 (10 innings)

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page